Kasza gryczana, bardzo popularna w Polsce, jest kaszą przygotowywaną z ziaren gryki, które poddaje się odpowiedniej obróbce, w wyniku której uzyskiwane są jej różne rodzaje: kasza gryczana biała o całych ziarnach bez zewnętrznej, twardej łuski, kasza gryczana łamana oraz kasza gryczana drobna (krakowska), najdrobniejsza, służąca do przygotowywania kleików i zagęszczania zup czy sosów. Każda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę gryczaną?
Zobacz też: Więcej poradników o gotowaniu
Gotowana kasza gryczana doskonały dodatek do obiadów oraz składnik zup i głównych dań, bo można nadziewać nią gołąbki i pierogi oraz faszerować kabaczki, bakłażany i paprykę. Ugotowaną kaszę gryczaną całą, nierozdrabnianą, można, po wystudzeniu, wykorzystać do przygotowania sałatki. Z kaszy gryczanej powstaje też pyszne i pożywne kaszotto czyli polskie risotto. Przygotowana na słodko, dodana do ciast – nadaje się nawet na deser. Drobniejsze kasze są bazą do przygotowywania zup oraz kleików i zagęszczania.
Jak ugotować kaszę gryczaną w najprostszy sposób? Klasycznie, płucząc w kilku wodach, dopóki nie przestaną być mętne, włożyć do wrzącej wody, zostawić na ogniu przez kilkanaście minut. Warto jednak przystąpić wcześniej do kilku czynności.
Procedura gotowania i czas będą zależeć od rodzaju kaszy gryczanej. Nieco inaczej będzie się gotować:
- kasza gryczana biała (zwykła) – ziarna gryki, z których usunięto łuskę; jest to najbogatsza w składniki odżywcze kasza gryczana
- kasza gryczana łamana – o rozdrobnionych ziarnach
- kasza gryczana drobna (krakowska) – najdrobniejsza
- kasza gryczana prażona – całe lub rozdrobnione ziarna poddane procesowi prażenia/palenia, o ciemniejszej barwie i głębokim, charakterystycznym aromacie

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej (biała lub prażona/palona)
- ½-1½ szklanki wody lub wywaru warzywnego/drobiowego (+ dodatkowa do namoczenia i wypłukania kaszy)
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Prażenie białej kaszy - opcjonalnie
- Białą kaszę gryczaną można uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub w piekarniku, rozłożoną na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce, w temperaturze 180 °C, przez ok. 5 minut, do zbrązowienia. Prażenie nadaje kaszy głębokiego, charakterystycznego zapachu i smaku. Biała, nieprażona kasza jest delikatniejsza, łagodna i o wiele bardziej uniwersalna do wykorzystania.
Namaczanie białej kaszy - opcjonalnie
- Nieprażoną kaszę można przed gotowaniem namoczyć (3 razy więcej wody niż kaszy) przez ok. 6 godzin, co ułatwi przyswajanie składników odżywczych i obniży poziom zawartego w niej kwasu fitynowego.
Gotowanie kaszy gryczanej
- Kaszę białą nieprażoną (namoczoną lub nienamoczoną) płuczę dokładnie w kilku wodach.
- Zagotowuję w garnku wodę lub wywar.Kasza namoczona: ½ szklanki wody/wywaru
Kasza nienamoczona: 1½ szklanki wody/wywaru - Dodaję szczyptę soli do wody i dokładam kaszę, znów zagotowuję.
- Zmniejszam ogień do minimum (woda/wywar ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję.Kasza namoczona: 3-5 minut
Kasza nienamoczona: 12-15 minut - Zdejmuję garnek z ognia, dodaję olej i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Kasza wchłonie pozostały płyn.

Czy moge ksze ugotowac i przechowac w zamrazarce? Jak dlugo mozna ja trzymac w zamrazarce?
Mysle o dzieciach ktorym robie zapasy.
Można, ale potem nie będzie już mieć takiej konsystencji jak zaraz po ugotowaniu i jeśli nie będzie szczelnie zamknięta, to obeschnie. Gdy jest dobrze zamknięta i ma stałą, ujemną temperaturę, to może poleżeć w zamrażalniku do 6 miesięcy. Sama mrożę kaszę czy ryż, jak ugotuję więcej i nie zużyję wszystkiego, ale potem, po rozmrożeniu, wykorzystuję je jako dodatek do zmiksowania pasztetu, pasty do chleba itp. Chyba jednak polecałabym mrozić potrawy bez kaszy, a potem niech sobie je dzieci odmrożą, a kaszę do nich ugotują :).