Kasza jęczmienna, bardzo popularna w Polsce, jest kaszą przygotowywaną z ziaren jęczmienia, które poddaje się odpowiedniej obróbce, w wyniku której uzyskiwane są jej różne rodzaje: pęczak, najmniej przetworzona, o całych ziarnach bez zewnętrznej, twardej łuski, łamana, o wartościach odżywczych podobnych do białego, oczyszczonego ryżu oraz perłowa, najdrobniejsza, służąca do przygotowywania kleików i zagęszczania zup czy sosów. Każda z tych kasz wymaga innego czasu gotowania. Jak ugotować kaszę jęczmienną?
Zobacz też: Więcej poradników o gotowaniu
Gotowana kasza jęczmienna pęczak lub łamana to doskonały dodatek do obiadów oraz składnik zup. Ugotowany pęczak można, po wystudzeniu, wykorzystać do przygotowania sałatki. Z kaszy jęczmiennej pęczak powstaje też pyszne i pożywne kaszotto czyli polskie risotto. Przygotowana na słodko, dodana do ciast – nadaje się nawet na deser. Drobniejsze kasze są bazą do przygotowywania zup oraz kleików i zagęszczania.
Jak ugotować kaszę jęczmienną w najprostszy sposób? Klasycznie, płucząc w kilku wodach, dopóki nie przestaną być mętne, zalać czystą wodą, zagotować, zostawić na ogniu przez kilkanaście minut. Warto jednak przystąpić wcześniej do kilku czynności.
Procedura gotowania i czas będą zależeć od rodzaju kaszy jęczmiennej. Nieco inaczej będzie się gotować:
- pęczak łuskany – ziarna jęczmienia, z których usunięto łuskę; jest to najbogatsza w składniki odżywcze kasza jęczmienna
- pęczak obtaczany (kujawski) – taki jak łuskany, ale dodatkowo obtaczany i polerowany
- kasza jęczmienna łamana (kasza jęczmienna wiejska) – wyłuskany i oczyszczony jęczmień poddaje się rozdrobnieniu poprzez pokrojenie: powstaje kasza jęczmienna wiejska gruba, średnia lub drobna
- kasza perłowa (kasza jęczmienna mazurska) – kasza jęczmienna łamana, polerowana: powstaje kasza jęczmienna mazurska gruba, średnia lub drobna
- kasza perłowa prażona
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
- 3 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia i wypłukania kaszy)
- 1 szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
Namaczanie kaszy - opcjonalnie
- Kaszę pęczak łuskaną, zwykłą, zalewam zimną wodą w garnku lub misce (poziom wody trzy razy wyższy od poziomu kaszy) i odstawiam na kilka godzin. Skróci to późniejszy czas gotowania i ułatwi przyswojenie składników odżywczych z kaszy, obniżając poziom zawartego w niej kwasu fitynowego. Kasza pęczak kujawska, obtaczana i polerowana, nie wymaga namaczania.
Płukanie kaszy
- Odcedzam kaszę i opłukuję w kilku zimnych wodach, dopóki nie zniknie osad (wodę z płukania można zostawić np. do gotowania zup).
Gotowanie
- Zalewam kaszę wodą w garnku i zagotowuję, bez przykrycia.
- Zmniejszam ogień (woda ma delikatnie pyrkać), przykrywam i zostawiam do gotowania:- kasza pęczak łuskana, niepolerowana i nieobtaczana: na 45 minut (namoczona kasza) lub 1,5 godziny (nienamoczona kasza),
- kasza pęczak obtaczany (kujawski): na 18 minut.
Nie mieszam w trakcie gotowania. - Zdejmuję garnek z ognia, jeszcze nie mieszam kaszy, zostawiam pod przykryciem na 15 minut. Kasza wchłonie pozostałą wodę i będzie sypka.
- Dodaję 1-2 łyżki oleju i szczyptę soli, mieszam delikatnie i serwuję.
Wartości odżywcze
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej (wiejska/łamana)
- 2,5 szklanki wody (dodatkowa do wypłukania kaszy)
- 1 szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Kaszę dokładnie płuczę w kilku wodach, dopóki całkowicie nie pozbędę się osadu. Odcedzam.
- Zalewam kaszę wodą w garnku i zagotowuję.
- Zmniejszam ogień tak, żeby kasza powoli pyrkała na ogniu, delikatnie mieszam, przykrywam i zostawiam do gotowania.Kasza jęczmienna łamana/wiejska: drobna - 10 minut; średnia - 12 minut; gruba - 15 minut
Kasza jęczmienna perłowa/mazurska: drobna - 10 minut; średnia - 12 minut; gruba - 15 minut
Nie mieszam w trakcie gotowania. - Zdejmuję kaszę z ognia, dodaję sól i olej, ale jeszcze nie mieszam. Zostawiam pod przykryciem na 15 minut, do wchłonięcia pozostałej wody i uzyskania sypkości.
- Delikatnie mieszam kaszę i serwuję.
W jakich potrawach najbardziej smakuje Wam kasza jęczmienna? Moja ulubiona to taka przesmażana na patelni z cebulą, porem i suszonymi pomidorami lub kaszotto, gotowana tak jak włoskie risotto, na winie, z dodatkiem cebuli i sera. Teraz już wiecie jak ugotować kaszę jęczmienną – powodzenia :).
Kasza za każdym razem wychodzi na sypko, 2.5 szklanki wody to idealne proporcje.
Żona wyjechała na ferie z dziećmi no i musiałem sobie kasze ugotować. Wyszło super, nawet lepiej niż czasami żonie. Pozdrawiam. Rafał
Potwierdzam. 2,5 szkl wody na 1 szkl kaszy to nie jest za duzo. Czesto szukam takich rzeczy jak ugotowac coś na sypko.A potem… i tak sie nie trzymam przepisu, bo np. nie przykryłam, przegapiłam moment zagotowania i częsc wody mi sie wygotowała. itp. Wtedy sobie na oko dolewam heheh Może nie jest idealnie, ale jakos wychodzi . Ta też w miare wyszłą 😉
Rzadko zdarza mi sie napisac negatywny komentarz, ale po wyrzuconym garnku kaszy lamanej wg Twojego przepisu, potanowilam ostrzec tych, ktorzy zrobia ten sam błąd. 2.5 szklanki wody zmienilo kaszę w papkę, ktorej nie udało sie uratowac. Tym bardziej zaluje, ze specjalnie wiozlam ta kasze z Polski, bo tutaj nie ma. Ugotuj sobie prosze kasze wg własnego przepisu i smacznego życzę. Moze warto zweryfikować przepisy przed publikacją.
Droga Patrycjo, ugotowałam sobie kaszę wg swojego przepisu, widać ją na zdjęciach, które własnoręcznie wykonałam i dołączyłam do tego wpisu. Przykro mi, że Twoja kasza się rozgotowała – może trzymałaś ją na zbyt dużym ogniu lub zbyt długo gotowałaś, ciężko mi to ocenić, bo mnie przy tym nie było. Tym bardziej przykro, że wyrzuciłaś, bo wyrzuca się to, co się przypaliło na czarno, a z rozgotowanej można zrobić placki, kotlety, dodawać do koktajli. Rozumiem, że jesteś początkująca w kuchni i możesz takich rzeczy nie wiedzieć. Co do tego, że rzadko zdarza Ci się napisać negatywny komentarz – chyba jednak częściej niż pozytywny, przynajmniej, póki co, u mnie. Pozdrawiam i głowa do góry, niepowodzenia w kuchni zdarzają się każdemu :).