Jak ugotować kuskus krok po kroku – najprostsza do gotowania spośród kasz, choć tak naprawdę to semolina połączona z odrobiną wody i przecierana przez sito, żeby utworzyły się niewielkie grudki. Wystarczy zalanie wrzątkiem, ale czas gotowania kuskusu będzie zależeć od kilku czynników. Zobaczcie jak ugotować kaszę kuskus i jakie dodatki wykorzystać.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Gotowany kuskus można zaserwować do mięs, ryb czy warzyw smażonych, pieczonych lub gotowanych, albo grillowanych. Ma delikatny smak, więc pasuje, podobnie jak ryż, do wszystkiego. Zaletą jest błyskawiczne przygotowanie i trudno powiedzieć, że wymagany jest jakikolwiek czas gotowania. Wystarczy kilka minut moczenia we wrzątku i jest gotowy!
Jak ugotować, ile wody i jak długo – gotowany kuskus
Można podać go na gorąco lub odstawić do schłodzenia, najlepiej po rozłożeniu np. na blaszce do piekarnika lub dużym talerzu. Zimny kuskus świetnie sprawdzi się potem jako bazowy składnik sałatek. Z kolei też na ciepło z powodzeniem zastąpi płatki owsiane na śniadanie. Wystarczy dorzucić swoje ulubione dodatki. Tyle możliwości!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka kuskusu
- 1¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka oliwy (extra vergine)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Kuskus mieszam w misce z solą i pieprzem. Miska powinna być na tyle duża, żeby pomieścić kaszę, która po ugotowaniu podwoi swoją objętość.
- Zagotowuję wodę. Następnie dodaję olej.
- Zalewam kuskus w misce, mieszam delikatnie i przykrywam. Zostawiam na 3 minuty.
- Mieszam kuskus za pomocą widelca i serwuję lub wykorzystuję jako składnik innych potraw.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy lubicie te drobne ziarenka. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, do czego go podaliście!
Wszędzie piszą, aby nie meszać kuskus po zalaniu wrzątkiem, a Ty przeciwnie mieszasz. Niie rozumiem tego?
Kus kus na sypko jest przepysznym dodatkiem nie tylko do obiadu, ale nawet do sałatki 🙂