fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować soję

Jak ugotować soję

Jak ugotować soję

Pamiętam okropny smak kotletów sojowych, które w latach dziewięćdziesiątych trafiły do polskich sklepów. Po ugotowaniu smakowały niemal jak papier i pewnie nie tylko mnie skutecznie zniechęciły do soi. Żałuję, że jej prawdziwego smaku nie poznałam wcześniej i choć jest wokół niej trochę kontrowersji związanych z genetycznymi modyfikacjami i mocno nawożonymi uprawami, lubię od czasu do czasu włączyć ją do swojego jadłospisu. Dziś pokażę jak ugotować soję na dwa sposoby: klasycznie oraz w przyspieszonej wersji.

Zobacz też: Inne poradniki ABC gotowania

Soja jest smaczną rośliną strączkową uprawianą na całym świecie, choć warto wspomnieć o kilku „ale”, które wiążą się z jej właściwościami. Wskutek modyfikacji genetycznych (ok. 70% wszystkich upraw to GMO) udało się stworzyć odmianę o pełnowartościowym białku, która idealnie wpisuje się nie tylko w wegański jadłospis. Soja, podobnie jak pszenica, jest szeroko uprawiana na całym świecie (50% wszystkich upraw odbywa się na terenie USA) i może zawierać dużo pestycydów stosowanych podczas uprawy. A jej rodzajów jest kilkadziesiąt!

Zobacz też
Zupa z ciecierzycy

Soja, oprócz pełnowartościowego białka, zawiera też roślinne tłuszcze oraz witaminy z grupy B. Czy warto ją jeść? Tak, ale polecam, skoro mieszkamy w Polsce, skupić się na jedzeniu naszych rodzimych strączków, tj. fasola, bób i groch, a soję zostawiać na specjalne okazje.

Jak ugotować soję

Jak ugotować soję

Jak ugotować soję - instrukcja gotowania soi i wcześniejszego namaczania na 2 sposoby. Jak gotować soję - przepis na gotowanie soi krok po kroku.
4.55 z 11 ocen
Przygotowanie: 12 godziny
Gotowanie: 3 godziny
Razem: 15 godziny
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: jak ugotować soję
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 178kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka soi
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • kminek (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Metoda 1: Soję zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenia na 8-12 godzin.Metoda 2: Soję zalewam wodą, zagotowuję, gotuję ok. 2 minuty, zdejmuję z ognia i zostawiam do namoczenia na ok. 1 godzinę.
    Soja podwoi swoją objętość i uzyska kształt niedużej fasolki.
  • Soję można gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła (więcej zachowanych wartości odżywczych) lub przepłukać w zimnej wodzie i ponownie zalać świeżą, żeby jej powierzchnia przykrywała nasiona na wysokość kilku centymetrów.
  • Do garnka dodaję sól i olej. Zagotowuję soję, zmniejszam ogień i gotuję przez ok. 3 godziny. Bez przykrycia, jeśli soja ma być wykorzystana jako samodzielne danie lub np. dodatek do sałatek. Pod przykryciem, jeśli będzie składnikiem zupy lub gulaszu.
  • Zalewę pozostałą z gotowania soi można wykorzystać jako dodatek do zup i sosów.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 178kcal (9%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 16g (32%) | Fat: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 366mg (16%) | Potas: 515mg (15%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina C: 1.7mg (2%) | Wapń: 102mg (10%) | Żelazo: 5.1mg (28%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak ugotować soję
Jak ugotować soję
3 komentarze
4.55 from 11 votes (11 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom