Kanapka z łososiem to jedna z tych, które bardzo lubię i przygotowuję, gdy zostanie mi zapas łososia po pieczeniu większego kawałka w piekarniku lub grillowaniu na grillu. Smakuje wyśmienicie, a grillowaną lub pieczoną rybę można zastąpić wędzonym plasterkiem lub łososiem gravlax. Przygotowana z dodatkiem awokado i kolendry, a do tego odrobina kaparów lub oliwek… Chodźcie zobaczyć, jak zrobić kanapkę z łososiem na pyszne śniadanie lub kolację!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 kromki chleba wieloziarnistego (można przygotować z niego tosty; zamiast 4 kromek można wykorzystać 2 bułki przekrojone na połówki)
- 100-200 g łososia (smażony, pieczony lub grillowany)
- 1 pomidor (dojrzały; pokrojony w plastry)
- 1 awokado (obrane i pokrojone na plasterki)
- 4 łyżki pesto (polecam bazyliowe lub szpinakowe)
- 1 jajko (opcjonalnie; ugotowane na twardo, wystudzone i pokrojone w plastry)
- 1 garść listków szpinaku (można zastąpić miętą lub sałatą o łagodnym smaku, np. lollo biondo lub lollo rosso)
- 2-4 łyżki świeżej kolendry (posiekana)
- sól, pieprz
- masło lub oliwa
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsze przepisy na chleb, w tym chleb bezglutenowy
- Dojrzałe awokado - jak wybrać
- Łosoś z grilla lub łosoś pieczony, albo łosoś smażony - jak zrobić
- Najlepsze pesto z bazylii
Jak zrobić
- Kromki smaruję masłem lub skrapiam oliwą.
- Na kromkach układam awokado, następnie jajko.
- Przykrywam szpinakiem, miętą lub sałatą. Na wierzchu układam plasterki pomidora.
- Doprawiam solą i pieprzem, polewam pesto, przykrywam kawałkami łososia.
- Dekoruję kolendrą i serwuję.