fbpx
Czytasz właśnie
Kanapka z łososiem

Kanapka z łososiem

Kanapka z łososiem
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Kanapka z łososiem to jedna z tych, które bardzo lubię i przygotowuję, gdy zostanie mi zapas łososia po pieczeniu większego kawałka w piekarniku lub grillowaniu na grillu. Smakuje wyśmienicie, a grillowaną lub pieczoną rybę można zastąpić wędzonym plasterkiem lub łososiem gravlax. Przygotowana z dodatkiem awokado i kolendry, a do tego odrobina kaparów lub oliwek… Chodźcie zobaczyć, jak zrobić kanapkę z łososiem na pyszne śniadanie lub kolację!

Kanapka z łososiem

Kanapka z łososiem

Kanapka z łososiem, pomidorem, awokado i jajkiem oraz kolendrą i zielonym pesto.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kanapka z łososiem
Liczba porcji: 4 kromki
Kalorie: 301kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 kromki chleba wieloziarnistego (można przygotować z niego tosty; zamiast 4 kromek można wykorzystać 2 bułki przekrojone na połówki)
  • 100-200 g łososia (smażony, pieczony lub grillowany)
  • 1 pomidor (dojrzały; pokrojony w plastry)
  • 1 awokado (obrane i pokrojone na plasterki)
  • 4 łyżki pesto (polecam bazyliowe lub szpinakowe)
  • 1 jajko (opcjonalnie; ugotowane na twardo, wystudzone i pokrojone w plastry)
  • 1 garść listków szpinaku (można zastąpić miętą lub sałatą o łagodnym smaku, np. lollo biondo lub lollo rosso)
  • 2-4 łyżki świeżej kolendry (posiekana)
  • sól, pieprz
  • masło lub oliwa

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kromki smaruję masłem lub skrapiam oliwą.
  • Na kromkach układam awokado, następnie jajko.
  • Przykrywam szpinakiem, miętą lub sałatą. Na wierzchu układam plasterki pomidora.
  • Doprawiam solą i pieprzem, polewam pesto, przykrywam kawałkami łososia.
  • Dekoruję kolendrą i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 1kromka (ze wszystkimi składnikami opcjonalnymi) | Kalorie: 301kcal (15%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 66mg (22%) | Sód: 364mg (16%) | Potas: 565mg (16%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1535IU (31%) | Witamina C: 11.4mg (14%) | Wapń: 80mg (8%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom