fbpx
Czytasz właśnie
Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda

Przygotowując dodatki do drugich dań, często sięgamy po kapustę. Zasmażana, biała lub czerwona, bez dodatków lub w towarzystwie mięsno-warzywnych składników, wzbogacających jej smak. Z kapusty można przygotować parzybrodę – kapuścianą zupę, której siostrzaną, gęstą i uproszczoną wersją jest kapusta parzybroda – dodatek do drugiego dania, świetnie pasujący do ziemniaków i sadzonego jajka albo kotletów schabowych. To kolejne, klasyczne danie naszej rodzimej kuchni, proste do przygotowania i smaczne, zwłaszcza że miłośników kapusty nie brakuje chyba w każdej, polskiej rodzinie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Gotując kapustę, można, w zależności od jej „wieku” skrócić lub wydłużyć czas gotowania. Młoda kapustka ugotuje się szybciej, a gotowana nieco dłużej, po zasmażeniu uzyska gładszą konsystencję i nie będzie chrupiąca. Kapusta starsza lub taka gotowana krócej, będzie nieco twardsza, a po zasmażeniu – nadal odrobinę sypka, a kapusta parzybroda, w obu przypadkach, świetnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu.

Zobacz też
Zupa z bobem

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda

Kapusta parzybroda czyli staropolska kapusta zasmażana z boczkiem, z dodatkiem przypraw i octu - idealna jako dodatek do niedzielnego obiadu.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 188kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ główki białej kapusty lub kapusty cukrowej (800 g; poszatkowana lub pokrojona w kostkę)
  • 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kostkę)
  • 2-4 łyżki masła klarowanego lub smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier, kminek

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję bez przykrycia z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 l wody) do miękkości (młoda kapusta ugotuje się w 15, a starsza – w ok. 30 minut).
  • Boczek rumienię na patelni, na połowie smalcu lub masła klarowanego.
  • Do boczku dodaję odcedzoną, odciśniętą kapustę, a na wolnym kawałku patelni zasmażam pozostałe masło z mąką, następnie rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością wywaru pozostałego z gotowania kapusty.
  • Mieszam całość i trzymam jeszcze chwilę na ogniu, doprawiając sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i pozostałymi przyprawami.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 188kcal (9%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 35mg (12%) | Sód: 165mg (7%) | Potas: 49mg (1%) | Cukier: 1g (1%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam kapusta parzybroda? Lubicie połączenie kapusty i boczku, czy lepsza wersja wegetariańska? Dajcie znać w komentarzach :).

Kapusta parzybroda
Kapusta parzybroda
16 komentarzy
  • u mnie w domu funkcjonuje to jako pazibroda 🙂 babcia do kapusty dodawała jeszcze ziemniaki i wszystko to razem tłukła – ot, takie jednogarnkowe danie

  • U mnie królowała też taka jak u Ciebie albo taka babcina, z pomidorami – uwielbiam :). Moja metoda krojenia kapusty to wrzucenie jej do elektrycznej szatkownicy – mam odpowiednią końcówkę do maszynki elektrycznej – polecam gorąco, jedynym mankamentem jest konieczność pokrojenia kapusty w mniejsze cząstki, ale i tak się opłaca, bo potem szatkuje się błyskawicznie :).

  • [..YouTube..] U mnie królowała też taka jak u Ciebie albo taka babcina, z pomidorami – uwielbiam :). Moja metoda krojenia kapusty to wrzucenie jej do elektrycznej szatkownicy – mam odpowiednią końcówkę do maszynki elektrycznej – polecam gorąco, jedynym mankamentem jest konieczność pokrojenia kapusty w mniejsze cząstki, ale i tak się opłaca, bo potem szatkuje się błyskawicznie :).

  • hmm nie robiłam takiej kapusty z boczkiem! U mnie domu zawsze z koperkiem taka młoda kapustkę zasmażaną i do tego pajda chleba! A jesli chodzi o dodatek do ziemniaków to mysle, że żeberka by tu najlepiej pasowały! a kapustę wolę poszatkowac na szatkownicy niż nożem, tak ładniej wygląda

  • [..YouTube..] hmm nie robiłam takiej kapusty z boczkiem! U mnie domu zawsze z koperkiem taka młoda kapustkę zasmażaną i do tego pajda chleba! A jesli chodzi o dodatek do ziemniaków to mysle, że żeberka by tu najlepiej pasowały! a kapustę wolę poszatkowac na szatkownicy niż nożem, tak ładniej wygląda

  • Zrób koniecznie,bo są pyszne i same rozpływają się w ustach 🙂 tak jak kapustka parzybroda :* A z przepisu na pewno niejedna osoba skorzysta 🙂 pozdrawiam!!!

  • [..YouTube..] Zrób koniecznie,bo są pyszne i same rozpływają się w ustach 🙂 tak jak kapustka parzybroda :* A z przepisu na pewno niejedna osoba skorzysta 🙂 pozdrawiam!!!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom