Przygotowując dodatki do drugich dań, często sięgamy po kapustę. Zasmażana, biała lub czerwona, bez dodatków lub w towarzystwie mięsno-warzywnych składników, wzbogacających jej smak. Z kapusty można przygotować parzybrodę – kapuścianą zupę, której siostrzaną, gęstą i uproszczoną wersją jest kapusta parzybroda – dodatek do drugiego dania, świetnie pasujący do ziemniaków i sadzonego jajka albo kotletów schabowych. To kolejne, klasyczne danie naszej rodzimej kuchni, proste do przygotowania i smaczne, zwłaszcza że miłośników kapusty nie brakuje chyba w każdej, polskiej rodzinie.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu
Gotując kapustę, można, w zależności od jej „wieku” skrócić lub wydłużyć czas gotowania. Młoda kapustka ugotuje się szybciej, a gotowana nieco dłużej, po zasmażeniu uzyska gładszą konsystencję i nie będzie chrupiąca. Kapusta starsza lub taka gotowana krócej, będzie nieco twardsza, a po zasmażeniu – nadal odrobinę sypka, a kapusta parzybroda, w obu przypadkach, świetnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ główki białej kapusty lub kapusty cukrowej (800 g; poszatkowana lub pokrojona w kostkę)
- 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kostkę)
- 2-4 łyżki masła klarowanego lub smalcu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier, kminek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Kapustę zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję bez przykrycia z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 l wody) do miękkości (młoda kapusta ugotuje się w 15, a starsza – w ok. 30 minut).
- Boczek rumienię na patelni, na połowie smalcu lub masła klarowanego.
- Do boczku dodaję odcedzoną, odciśniętą kapustę, a na wolnym kawałku patelni zasmażam pozostałe masło z mąką, następnie rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością wywaru pozostałego z gotowania kapusty.
- Mieszam całość i trzymam jeszcze chwilę na ogniu, doprawiając sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i pozostałymi przyprawami.
Wartości odżywcze
Jak smakuje Wam kapusta parzybroda? Lubicie połączenie kapusty i boczku, czy lepsza wersja wegetariańska? Dajcie znać w komentarzach :).
u mnie w domu funkcjonuje to jako pazibroda 🙂 babcia do kapusty dodawała jeszcze ziemniaki i wszystko to razem tłukła – ot, takie jednogarnkowe danie
Pewnie stąd, że może poparzyć brodę ;).
a skąd ta nazwa?
zgrzeszylabym nie jedzac jej jeszcze:-)pychota
młoda kapusta jest najlepsza! Bardzo ją lubię 🙂
uwielbiam niam mniam
U mnie królowała też taka jak u Ciebie albo taka babcina, z pomidorami – uwielbiam :). Moja metoda krojenia kapusty to wrzucenie jej do elektrycznej szatkownicy – mam odpowiednią końcówkę do maszynki elektrycznej – polecam gorąco, jedynym mankamentem jest konieczność pokrojenia kapusty w mniejsze cząstki, ale i tak się opłaca, bo potem szatkuje się błyskawicznie :).
[..YouTube..] U mnie królowała też taka jak u Ciebie albo taka babcina, z pomidorami – uwielbiam :). Moja metoda krojenia kapusty to wrzucenie jej do elektrycznej szatkownicy – mam odpowiednią końcówkę do maszynki elektrycznej – polecam gorąco, jedynym mankamentem jest konieczność pokrojenia kapusty w mniejsze cząstki, ale i tak się opłaca, bo potem szatkuje się błyskawicznie :).
hmm nie robiłam takiej kapusty z boczkiem! U mnie domu zawsze z koperkiem taka młoda kapustkę zasmażaną i do tego pajda chleba! A jesli chodzi o dodatek do ziemniaków to mysle, że żeberka by tu najlepiej pasowały! a kapustę wolę poszatkowac na szatkownicy niż nożem, tak ładniej wygląda
[..YouTube..] hmm nie robiłam takiej kapusty z boczkiem! U mnie domu zawsze z koperkiem taka młoda kapustkę zasmażaną i do tego pajda chleba! A jesli chodzi o dodatek do ziemniaków to mysle, że żeberka by tu najlepiej pasowały! a kapustę wolę poszatkowac na szatkownicy niż nożem, tak ładniej wygląda
Zrób koniecznie,bo są pyszne i same rozpływają się w ustach 🙂 tak jak kapustka parzybroda :* A z przepisu na pewno niejedna osoba skorzysta 🙂 pozdrawiam!!!
[..YouTube..] Zrób koniecznie,bo są pyszne i same rozpływają się w ustach 🙂 tak jak kapustka parzybroda :* A z przepisu na pewno niejedna osoba skorzysta 🙂 pozdrawiam!!!
O właśnie, muszę zrobić polędwiczki, jeszcze nie ma ich na Pozytywnej Kuchni :).
[..YouTube..] O właśnie, muszę zrobić polędwiczki, jeszcze nie ma ich na Pozytywnej Kuchni :).
Do tej kapustki młode ziemniaczki z koperkiem i polędwiczka 🙂 pycha
[..YouTube..] Do tej kapustki młode ziemniaczki z koperkiem i polędwiczka 🙂 pycha