Kartacze to tradycyjna polska potrawa jadana na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Znane są również u naszych sąsiadów na Litwie i Białorusi. Przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego wypełnionego mięsnym farszem. Przyrządza się go z mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Można podać z okraszoną słoniną lub skwarkami z boczku, ale u mnie będą z karmelizowaną cebulą. Zobaczcie jak zrobić kartacze krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1½ kg ziemniaków (sypkie, mączyste; połowa ugotowana i zmielona w maszynce, druga połowa surowa, starta na tarce o bardzo drobnych oczkach i odciśnięta na sicie; woda odcedzona z ziemniaków powinna się ustać, następnie można ją delikatnie wylać z miski i zostawić wytrąconą na dnie skrobię)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz
- 350 g wieprzowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
- 150 g wołowiny (cała porcja, kawałki gulaszowe lub mielona)
- 1 cebula (duża; drobno posiekana)
- 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka majeranku (suszony)
- 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie; świeża, posiekana)
- 1 szczypta sól, pieprz
Dodatkowo
- skwarki z wędzonego boczku lub dodatkowa cebula posiekana i skarmelizowana na patelni
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Farsz
- Cebulę i czosnek szklę na oleju na patelni.
- Dokładam na patelnię surowe mięso mielone lub wcześniej ugotowane do miękkości mięso w kawałkach i zmielone dopiero po ugotowaniu.
- Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką pietruszki. Dokładnie mieszam.
Ciasto
- Ugotowane i starte ziemniaki mieszam ze sobą w dużej misce.
- Dodaję skrobię zebraną z dna naczynia po odciskaniu startych ziemniaków. Doprawiam solą i pieprzem. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Lepienie kartaczów
- Dzielę ciasto na 6 części. Z każdej części formuję po 5 krążków o grubości ok. 0,5-1 cm. Stolnicę w razie potrzeby podsypuję mąką.
- Nakładam łyżką farsz do ciasta, zawijam i zlepiam bok. Kulam w dłoniach w podłużny kształt.
- Wrzucam kartacze do gotującej się, osolonej wody. Gotuję pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Serwuję gorące, z dodatkiem skwarków z boczku lub karmelizowaną cebulą.