Kluski z ryżu to doskonała potrawa do przygotowania, gdy po ugotowaniu jego większej ilości zostały niezjedzone zapasy. Są łagodne w smaku, dlatego można podać je praktycznie z każdym sosem. A oprócz tego zaserwować zarówno do mięsa, jak i ryb czy gotowanych lub pieczonych warzyw. Uniwersalne! W dodatku bardzo proste do zrobienia i z pewnością nie wymagają zbyt dużo czasu na przygotowanie czy gotowanie. Zobaczcie jak zrobić kluski ryżowe krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
Moje kluski z ryżem to wersja wegetariańska, ale tym razem nie wegańska. Do ich przygotowania jest potrzebne jajko i nie przetestowałam jeszcze, czy będą się odpowiednio kleić, kiedy wykorzysta się wegański zamiennik. Może ktoś z Was wypróbuje i da znać? Są to natomiast kluski ryżowe bezglutenowe, zagęszczane skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, albo tapioką. Lepię z nich niewielkie kulki, opcjonalnie dodając do środka zeszkloną, drobno pokrojoną cebulę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka ugotowanego ryżu (lekko rozgotowany, klejący się; wystudzony)
- 1 jajko (duże)
- ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą (mazeiną))
- 1 cebula (opcjonalnie; mała; drobno pokrojona i zeszklona na oleju)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ryż
- Przepisy na pesto
- Jak zrobić sos z papryki
- Jak zrobić sos pomidorowy
- Bułka tarta z masłem - przepis
Jak zrobić
- Ryż mieszam z jajkiem, skrobią i cebulą w misce, doprawiając pieprzem. Powinna powstać masa o konsystencji podobnej do ugniecionych praską, gotowanych ziemniaków.
- Formuję z masy kulki, dobrze dociskając w dłoniach.
- Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
- Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
- Serwuję polane masłem lub pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem lub startym na tarce/pokruszonym serem, a także w opcji na słodko!
Wartości odżywcze
Moja propozycja to kluski ryżowe podane z sosem pomidorowym lub pesto z papryki. Do tego obowiązkowo świeża bazylia lub tymianek, chociaż wszystkie inne zioła sprawdzą się równie dobrze. Podobnie jak wszelkie inne sosy, bo moje kluski z ryżem są uniwersalne :). A jeśli nie z dodatkiem sosu, to może wrzucone do rosołu lub innej zupy? Wersja bezglutenowa dla tych z Was, którzy nie mogą jeść kołdunów.
Można zaserwować je jako główne danie bezmięsne lub podać jako dodatek do kotletów czy ryby. A w jakim zestawie zagoszczą na Waszych talerzach?
Bardzo jestem ciekawa, z jakimi dodatkami Wy podacie te pyszne kluski ryżowe. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach :). Napiszcie też, jak smakowały!
Ale dla wrzodowców cebula? to dla mnie zakazany cłakiem produkt czy surowy czy po obróbce….
So sticky to roll, maybe I should’ve added a tad bit more tapioca flour, but so tasty! I added the optional sautéd onion.
Thank you for trying this recipe. I’m glad you liked them! <3