fbpx
Czytasz właśnie
Kluski z ryżu

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu to doskonała potrawa do przygotowania, gdy po ugotowaniu jego większej ilości zostały niezjedzone zapasy. Są łagodne w smaku, dlatego można podać je praktycznie z każdym sosem. A oprócz tego zaserwować zarówno do mięsa, jak i ryb czy gotowanych lub pieczonych warzyw. Uniwersalne! W dodatku bardzo proste do zrobienia i z pewnością nie wymagają zbyt dużo czasu na przygotowanie czy gotowanie. Zobaczcie jak zrobić kluski ryżowe krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Moje kluski z ryżem to wersja wegetariańska, ale tym razem nie wegańska. Do ich przygotowania jest potrzebne jajko i nie przetestowałam jeszcze, czy będą się odpowiednio kleić, kiedy wykorzysta się wegański zamiennik. Może ktoś z Was wypróbuje i da znać? Są to natomiast kluski ryżowe bezglutenowe, zagęszczane skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, albo tapioką. Lepię z nich niewielkie kulki, opcjonalnie dodając do środka zeszkloną, drobno pokrojoną cebulę.

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu

Kluski z ryżu z jajkiem i mąką ziemniaczaną oraz, opcjonalnie, cebulą. Świetne do podania z sosem, pesto lub masłem czy bułką tartą albo serem.
4.91 z 20 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kluski z ryżu
Liczba porcji: 16 sztuk
Kalorie: 39kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (lekko rozgotowany, klejący się; wystudzony)
  • 1 jajko (duże)
  • ½ szklanki skrobi ziemniaczanej (można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą (mazeiną))
  • 1 cebula (opcjonalnie; mała; drobno pokrojona i zeszklona na oleju)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ryż mieszam z jajkiem, skrobią i cebulą w misce, doprawiając pieprzem. Powinna powstać masa o konsystencji podobnej do ugniecionych praską, gotowanych ziemniaków.
  • Formuję z masy kulki, dobrze dociskając w dłoniach.
  • Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
  • Serwuję polane masłem lub pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem lub startym na tarce/pokruszonym serem, a także w opcji na słodko!

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 39kcal (2%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Białko: 1g (2%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sód: 15mg (1%) | Potas: 65mg (2%) | Witamina A: 30IU (1%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 8mg (1%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moja propozycja to kluski ryżowe podane z sosem pomidorowym lub pesto z papryki. Do tego obowiązkowo świeża bazylia lub tymianek, chociaż wszystkie inne zioła sprawdzą się równie dobrze. Podobnie jak wszelkie inne sosy, bo moje kluski z ryżem są uniwersalne :). A jeśli nie z dodatkiem sosu, to może wrzucone do rosołu lub innej zupy? Wersja bezglutenowa dla tych z Was, którzy nie mogą jeść kołdunów.

Zobacz też
Ryż ze szparagami

Kluski z ryżu - przepis
Kluski z ryżu – przepis

Można zaserwować je jako główne danie bezmięsne lub podać jako dodatek do kotletów czy ryby. A w jakim zestawie zagoszczą na Waszych talerzach?

Kluski ryżowe
Kluski ryżowe

Bardzo jestem ciekawa, z jakimi dodatkami Wy podacie te pyszne kluski ryżowe. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach :). Napiszcie też, jak smakowały!

3 komentarze
4.91 from 20 votes (19 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom