Dziś koktajl jagodowy, w ramach wykorzystywania sporego zapasu. Opowiadałam kiedyś, że rzadko jestem w stanie powstrzymać się od zjedzenia wszystkich kupionych na targu truskawek. Nigdy nie udało mi się natomiast „zużyć” w podobny sposób wszystkich jagód naraz. Dlatego zawsze, kiedy mam ich więcej, za zmrażam część w zamrażalniku. Potem, kiedy potrzebuję zwolnić w nim trochę miejsca lub po prostu mam ochotę poczuć ich letni smak, rozmrażam i przygotowuję koktajl z jagód lub pierogi z jagodami.
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Klasyczny koktajl jagodowy można przygotować dokładnie tak samo jak koktajl z truskawek. Wystarczy zmiksować zsiadłe mleko z jagodami i odrobiną miodu lub cukru. W wersji dietetycznej do posłodzenia warto wykorzystać ksylitol lub syrop z agawy. Z kolei weganie, zamiast produktów mlecznych, mogą dodać do jagód sok owocowy lub mleko/jogurt pochodzenia roślinnego. Polecam wybrać np. produkty sojowe lub mleko kokosowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 szklanki jagód (świeże, opłukane i przebrane lub mrożone)
- 6 plastrów ananasa (o grubości ok. ½ cm)
- 1 szklanka soku ananasowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego kefiru, zsiadłego mleka lub waniliowego serka homogenizowanego (opcjonalnie; można zastąpić mlekiem lub mleczkiem kokosowym, albo dodać więcej soków)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Do dekoracji
- kawałki ananasa
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jagody - walory, właściwości, witaminy
- Jak zrobić cukier waniliowy
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję na gładki koktajl w blenderze, przelewam do dzbanka i chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.
Wartości odżywcze
Jagody można łączyć z innymi owocami leśnymi: jeżynami, poziomkami, a także truskawkami czy dojrzałymi gruszkami.
Ciekawa jestem, czy postawicie na klasykę, a może jednak zdecydujecie się na małe, owocowe szaleństwo? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, którą wersję wybraliście i jak smakowała!
Coś dla prawdziwych mężczyzn: http://www.youtube.com/watch?v=C8Wu3Bps9ic 🙂
Zobacz najnowszy wpis na blogu, jest coś dla Ciebie 🙂
nie ma co! dziś kupuje jagody! oj smaka narobiłaś mi kochana 😉