Dopóki nie dowiedziałam się, że cukinię, podobnie jak wiele innych warzyw, można jeść na surowo, nie miałam w swoich „koktajlowych” planach tego przepisu. Trudno było mi uwierzyć, że surowa cukinia będzie tak pyszna: koniecznie spróbujcie, pod warunkiem, że nie jest stara i gorzka. W smaku delikatna, a koktajl z cukinii zaskoczy Was połączeniem z innymi składnikami. Do tego odrobina zielonych listków, kilkanaście sekund miksowania i gotowe!
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Pomarańcze lub grejpfrut i banan to najprostsza baza koktajlowa, która zapewnia słodki smak, dobrą konsystencję i odrobinę cytrusowego posmaku, dzięki któremu koktajl z cukinii nie będzie mdły w smaku. Możecie też zastąpić banana ananasem. Dajcie znać, która wersja lepsza!
Odrobina zielonych listków: szpinak, bazylia, mięta, natka pietruszki czy kolendra to dodatkowy akcent kolorystyczny i… samo zdrowie! W zielonych listkach zawsze kryje się witamina A, a natka pietruszki to moc innych składników, zwłaszcza witaminy C. Koktajl cukiniowy jest idealny na jesień, gdy pogarsza nam się nastrój z powodu ochłodzenia i coraz krótszych dni.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 cukinia (średnia, ok. 300 g, ze sparzoną skórką)
- 2 pomarańcze (obrane, oczyszczone z błon)
- 1 banan (lub 1 plaster ananasa o grubości 3 cm)
- 1 garść listków mięty, kolendry lub szpinaku
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.
Wartości odżywcze
Przetestowałam jak smakuje koktajl z cukinią z miętą, kolendrą i szpinakiem. Ciekawa jestem, czy mocniejsza wersja pietruszkowa lub bazyliowa, których zmiksowanie jeszcze przede mną, przypadnie Wam do gustu.
Dajcie koniecznie znać, jak Wasze wrażenia smakowe. Czy koktajl cukiniowy przypadł Wam do gustu? Bardzo jestem ciekawa!