Koktajl z cukinii

5/5 (1)

Dopóki nie dowiedziałam się, że cukinię, podobnie jak wiele innych warzyw, można jeść na surowo, nie miałam w swoich „koktajlowych” planach tego przepisu. Trudno było mi uwierzyć, że surowa cukinia będzie tak pyszna: koniecznie spróbujcie, pod warunkiem, że nie jest stara i gorzka. W smaku delikatna, a koktajl z cukinii zaskoczy Was połączeniem z innymi składnikami. Do tego odrobina zielonych listków, kilkanaście sekund miksowania i gotowe!

Zobacz teżWięcej przepisów FIT

Pomarańcze lub grejpfrut i banan to najprostsza baza koktajlowa, która zapewnia słodki smak, dobrą konsystencję i odrobinę cytrusowego posmaku, dzięki któremu koktajl z cukinii nie będzie mdły w smaku. Odrobina zielonych listków: szpinak, bazylia, mięta, natka pietruszki czy kolendra to dodatkowy akcent kolorystyczny i… samo zdrowie! W zielonych listkach zawsze kryje się witamina A, a natka pietruszki to moc innych składników, zwłaszcza witaminy C. Koktajl cukiniowy jest idealny na jesień, gdy pogarsza nam się nastrój z powodu ochłodzenia i coraz krótszych dni.

Przetestowałam jak smakuje koktajl z cukinią z miętą, kolendrą i szpinakiem. Ciekawa jestem, czy mocniejsza wersja pietruszkowa lub bazyliowa, których zmiksowanie jeszcze przede mną, przypadnie Wam do gustu.

Koktajl z cukinii

Liczba porcji2-3
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Koktajl z cukinii z bananem lub ananasem, pomarańczą oraz miętą lub kolendrą. Pyszny koktajl z cukinią surową na śniadanie lub do zabrania w termosie do pracy. Najlepszy koktajl cukiniowy.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cukinia (średnia, ok. 300 g, ze sparzoną skórką)
  • 2 pomarańcze (obrane, oczyszczone z błon)
  • 1 banan (lub 1 plaster ananasa o grubości 3 cm)
  • 1 Garść listków mięty, kolendry lub szpinaku

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.


Moje porady

Przydatny sprzęt:

Koktajl z cukinii - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki miksuję w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Koktajl cukiniowy
Koktajl cukiniowy
Koktajl z cukinii
Koktajl z cukinii

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.