Kończy się sezon na winogrona i choć w tym roku miały niewiele słońca, można przygotować pyszny koktajl z winogron. W ciągu roku, gdy tych naszych, polskich, ogrodowych, brak, można wykorzystywać importowane kiście w dowolnym kolorze. Zapraszam na pyszne smoothie z winogron. Zobaczcie jak zrobić koktajl winogronowy!
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Choć winogrona częściej jadam jako owocową przekąskę, to koktajl z winogron od czasu do czasu gości na moim stole jako pełne energii śniadanie. Najlepiej przygotować go z winogron bez pestek i wybrać wyjątkowo słodkie owoce, których smak uzupełni jabłko, pomarańcza i grejpfrut. Polecam też spróbować dodać nasiona chia, będzie się ładnie prezentować w szklankach i nie zmieni konsystencji, gdy przygotujecie go więcej, na zapas, a potem odstawicie do lodówki. Choć najlepiej wypić od razu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 garście winogron (bez pestek)
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- ½ grejpfruta
- 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki (oprócz chia) miksuję w wysokoobrotowym blenderze na gładką masę.
- Dodaję chia i odstawiam na ok. 20 minut do lodówki.
- Mieszam, przelewam do szklanek i dekoruję.
Wartości odżywcze
Przed dodaniem chia można zmiksować wszystkie składniki w blenderze lub przepuścić przez wolnoobrotową wyciskarkę. Obie wersje rewelacyjne!
Ciekawa jestem, czy zaskoczy Was jego smak. Lubicie taki koktajl winogronowy? Dajcie znać, jak wrażenia!
Wygląda bardzo apetycznie, pewnie też tak smakuje.