Smaczny, o zaskakującym składzie, bo zielony koktajl ze szpinakiem może zdziwić niejednego smakosza owocowych, miksowanych soków. Zwłaszcza takiego, który dotychczas nie próbował łączyć ich z warzywami. A takich połączeń jak koktajl szpinakowy i owoce może być wiele! Z bazą, czyli słodko-kwaśnym grejpfrutem lub pomarańczą, intensywnym ananasem czy bananami, łagodniejszymi, słodszymi i bardziej kalorycznymi, można też komponować jarmuż, botwinkę, a nawet marchewkę i buraki. Te ostatnie jednak najlepiej sprawdzą się w koktajlach po wcześniejszym upieczeniu i wystudzeniu. Zobaczcie jak zrobić koktajl ze szpinaku.
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Kiedy przeprowadzaliśmy post warzywno owocowy (najpierw ja, później Mariusz), koktajle, zwłaszcza w upalne dni, były naszymi ulubionymi posiłkami. Wtedy jednak, w wersji postnej, z owoców dozwolone były tylko grejpfruty, jabłka oraz owoce jagodowe. Mieszaliśmy je w blenderze z dodatkiem szpinaku lub jarmużu, marchewki czy buraków. W ten sposób przygotowywaliśmy gęste, zimne napoje, które na długo syciły, gdy za oknem panowały wysokie temperatury. Po prostu nie mieliśmy chęci ogrzewać powietrza w domu dodatkowym ciepłem z kuchenki i piekarnika ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 słodki grejpfrut (lub pomarańcza)
- ½ ananasa (lub 2 banany)
- kilka kostek lodu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Z grejpfruta lub pomarańczy wyciskam sok. Można też, alternatywnie, obrać grejpfruta i usunąć z miąższu wszystkie zewnętrzne błony.
- Ananasa obieram ze skóry i kroję na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze (najpierw płynne, potem stałe) i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania konsystencji gęstego koktajlu. (im krótsze miksowanie, tym lepiej => więcej zachowanych witamin w soku)
Wartości odżywcze
Po zakończeniu postu w naszym porannym menu znów zagościły słodsze owoce, które jadamy na śniadanie. Mieszamy te słodkie z kwaskowatymi. Potem dodajemy ziarna, np. słonecznik i dynię, siemię lniane i chia, daktyle lub rodzynki, czasami orzechy, migdały… Mnóstwo pysznych składników, które wspólnie komponują się w jeden konkretny zestaw. Powstaje koktajl bogaty w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i inne składniki odżywcze.
Spróbujcie przygotować sobie takie zielone cudo i dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przypadł Wam do gustu zielony koktajl ze szpinakiem. Ma piękny kolor i jeśli ciasto leśny mech jest jednym z Waszych ulubionych, koktajl szpinakowy też zagości na dłużej na Waszych stołach.
Doskonały smak! Nie spodziewałam się, że koktajl szpinakowy może być tak dobry!
witam
mam pytanie odnośnie koktajlu ze szpinakiem . Czy można użyć szpinaku mrożonego ?
Mrożony szpinak przed mrożeniem jest blanszowany i ma inny smak. Nie testowałam, ale obstawiam, że zepsuje smak koktajlu.