Do letniego, niedzielnego obiadu musi być kompot z sezonowych owoców, bez dwóch zdań. W sezonie na truskawki musi być to kompot z truskawek, do którego można dodać sok z cytryny oraz wanilię, a właściwie skórkę z laski wanilii, bo miąższ został już wcześniej wykorzystany do upieczenia sernika.
Zobacz też: Więcej przepisów na napoje
Kompot z truskawek to piękny zapach w kuchni w czasie gotowania. Pomimo upałów, w piwnicy, przy otwartym oknie, z którego rozpościerał się widok na podwórko i ulicę, gotowała go przed laty moja babcia, zastępując trudno wówczas dostępną wanilię aromatem z małej buteleczki. Bezpośrednio z przydomowego ogródka można było wejść przez okno do piwnicznej kuchni, albo dostać szklankę kompotu na wynos i usiąść pod jednym z drzewek i w cieniu napić się ulubionego kompotu. Pyszny smak truskawek można połączyć z rabarbarem, pokrojonym na niewielkie kawałki, a wcześniej, w razie potrzeby, obranym z wierzchniej skórki. Najlepiej smakuje schłodzony, ale to właśnie taki ciepły, na który niecierpliwie się czekało, zapamiętałam z dawnych lat.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g truskawek (umyte, bez szypułek)
- ½ cytryny (można zastąpić pomarańczą)
- 3-6 łyżek cukru (można zastąpić miodem, syropem z agawy lub ksylitolem, albo wykorzystać do gotowania kompotu dodatek słodkich owoców: bardzo dojrzałych jabłek, bananów)
- 1 laska wanilii (może być pusta w środku)
- 1 l wody
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Kompot z truskawek można podać od razu po ugotowaniu, na ciepło lub wystudzić i schłodzić w lodówce.
- Truskawki - właściwości, walory i witaminy
Jak zrobić
- W 1,5-litrowym garnku zasypujemy truskawki cukrem i odstawiamy na ok. 1 godzinę, żeby puściły sok.
- Wyjmujemy truskawki z soku do osobnej miseczki, a do garnka wlewamy wrzątek i dokładamy skórkę waniliową. Zagotowujemy całość.
- Do truskawek wciskamy sok z cytryny, a całość wlewamy do garnka z kompotem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Thanks! Kisses from USA :D.
I love your recipes! Thanks ! Fantastyczny
Pycha!
Fajne ale jakczęsto u ciebie PROSTE