fbpx
Czytasz właśnie
Kompot z wiśni

Kompot z wiśni

Kompot z wiśni

Najprościej przygotować go, rozcieńczając wiśnie w syropie dodatkową, gorącą lub zimną wodą, ale szkoda marnować przygotowywanych specjalnie do deserów przetworów, kiedy kompot z wiśni można zrobić w kilka minut, wzbogacając przy okazji jego smak o opcjonalne dodatki.

Zobacz też: Więcej przepisów na napoje

Kompot z wiśni, dawniej, nie należał do moich ulubionych. Do kwaskowatego, intensywnego smaku tych pysznych owoców trzeba dorosnąć, a ja pokochałam je, próbując połączenia smaku lodów, wiśni w syropie i gorzkiej czekolady w deserze, który pewnego dnia zaserwowała moja mama. I to właśnie do deserów czekoladowych taki kompot pasuje moim zdaniem najlepiej, choć oczywiście nie pogardzę nim również przy niedzielnym, tradycyjnym, domowym obiedzie.

Kompot z wiśni

Kompot z wiśni

Kompot z wiśni z pysznymi dodatkami: sokiem z cytryny, wanilią lub cynamonem, dzięki którym zyskuje wspaniały aromat. Najlepiej posłodzić go miodem lub cukrem brzozowym.
4 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Drink
Kuchnia: Polska
Przepis na: kompot z wiśni
Liczba porcji: 1 l
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g wiśni (mogą być z pestkami, chociaż lepsze drylowane)
  • 1 l wody
  • 3-6 łyżek cukru (polecam zastąpić miodem - posłodzić kompot po wystudzeniu, albo cukrem brzozowym (ksylitolem dodanym do gotowania))
  • ½ cytryny
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie; może być pusta w środku)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wiśnie zasypuję cukrem i odstawiam na ok. 1 godzinę, żeby puściły sok.
  • Zalewam wiśnie wodą i sokiem z cytryny i dokładam skórkę waniliową i/lub miąższ albo cynamon czy skórkę startą z cytryny. Zagotowuję całość.
  • Kompot z wiśni można podać od razu po ugotowaniu, na ciepło lub wystudzić i schłodzić w lodówce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kompot z wiśni
Kompot z wiśni
Zobacz komentarze (1)
4 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom