Kopytka, kluski i pyzy, obok pierogów, są nieodłącznym elementem kuchni polskiej i powinny znaleźć się w repertuarze każdej Pani domu. Polane masłem, śmietaną lub sosem, będą pożywnym obiadem lub kolacją. Jako dodatek, idealnie komponują się z wszelkimi mięsami, zwłaszcza z mięsem duszonym lub roladką. Różowe kopytka z burakami w pięknym, głębokim kolorze, przygotowane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem ugotowanego, utartego na tarce o drobnych oczkach buraka, zaskoczą domowników i gości przyzwyczajonych do ich standardowego, kremowego koloru.
Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad
Buraki są delikatnie wyczuwalne w ich smaku, ale nie dominują nad ziemniakami. Proponuję, dla kolorystycznego kontrastu, podać kopytka z burakami z dodatkiem ugotowanego bobu, w pięknym, zielonym kolorze, udekorować odrobiną natki pietruszki i polać stopionym masłem z dodatkiem świeżego lub suszonego koperku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- 1 kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
- 1 burak (duży; ugotowany lub upieczony w skórce, obrany ostudzony)
- mąka (pszenna lub bezglutenowa)
- 1 jajko (opcjonalnie; w wersji wegańskiej - bej jajka)
- sól, pieprz
Do polania
- masło lub oliwa
Dodatkowo
- koperek (drobno pokrojony)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Buraki ucieram na tarce o drobnych oczkach.
- Buraki razem z ziemniakami mielę w maszynce do mięsa.
- Uklepuję zmielone warzywa płasko w misce, dzielę całość na 4 części i jedną część wyjmuję, zostawiając w misce. W puste miejsce wsypuję mąkę.
- Zagniatam ciasto. Jeśli ziemniaki są bardzo sypkie i ciasto nie chce się zagnieść, dodaję jajko.
- Na stolnicy, podsypując mąką, tworzę z ciasta na kopytka rulon. Delikatnie spłaszczam go od góry i wykrawam kopytka.
- Za pomocą durszlaku wkładam kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna, przykrywam i gotuję aż wypłyną na powierzchnię.
- Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię, zdejmuję pokrywkę i gotuję jeszcze przez 1-2 minuty.
- Odcedzam kopytka łyżką cedzakową lub durszlakiem, przekładam na talerz, ozdabiam ugotowanym bobem, natką pietruszki i polewam stopionym masłem z dodatkiem suszonego koperku.
Małgosia pozdrawiam. a mnie się podoba ten kolorek, jak za słodkie to można posolić. mój wnusio często podchodzi do mnie po ugotowaną marchewkę czy buraczka z zupy koniecznie posolone, bo wtedy jest smaczniejsze. najbardziej mi się podoba, że przepis jest zwięźle i dokładnie napisany. dziękuję.
Dzięki za wypróbowanie i uściski dla babci i wnusia :).
Witam Panią Serdecznie ☺ Po raz 1- szybko chciałabym ugotować kopytka bueaczane i to właśnie z Pani Przepisu. Mam nadzieję że się udadzą i będą Pyszne. Pozdrawiam Bonita
Dzień dobry, trzymam w takim razie kciuki :).
wyglądaja jak języki albo kawalki surowego miesa
Świetny pomysł. Uwielbiam kopytka, wiec pewnie spróbuję,pozdrawiam
pewnie, ja robie czesto tez kopytka dyniowe, marchewkowe, ziołowe albo szpinakowe 🙂 oje dzieciaki je uwielbiaja
Super pomysł! Zapisuję w zakładce „Przepisy do wykorzystania”.
Pozdrawiam 🙂
super
Kopytka ziemniaczane ze szpinakiem? Chętnie zrobię, dopisuję do listy :).
Robiłam już kopytka z dyni (Hokkaido z mąką ziemniaczaną), z dynią (ziemniaki plus dynia plus mąka), z bobem (ziemniaki + bób + mąka), ale z buraczkami jeszcze nie.
Ziemniaki mam ugotowane, lecę piec buraczki 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂
Z resztek szpinaku i buraczkow stwierdzilam ze narobie kolorowych kopytek wg. twojego przepisu 🙂 podawalam razem – zielone i czerwone. Musze przyznac ze szpinakowe byly duuuuzo lepsze (wyszlo ich mniej wiec byla bitwa – kto dostanie wiecej zielonych :)) natomiast czerwone rowniez bardzo fajne, smaczne, lekko slodkawe. Powiem szczerze ze takie kolorowe kopytka bardzo ciekawe urozmaicenie, bardzo smaczne i „przemycaja” warzywa 🙂 zostalo mi z poprzedniego dnia jeszcze troche sosu czosnkowo – koperkowego wiec polecam szczerze 😀
Uł-łaaaa ^.^
Lecisz do „ulubionych” za te kopytka i idę się porozglądać głębiej.
😉
🙂
[..YouTube..] 🙂
o nieee….jak miesiwo 🙁
Ucierałam w tej samej maszynce, ale z taką końcówką do ucierania, która niestety ma nieco większe otwory niż ręczna tarka. Potem te utarte paski włożyłam do mielenia i i tak miejscami zostały małe grudki buraków w kopytkach. Ale też buraki z ziemniakami mieliłam na średnich oczkach, więc może gdybym wzięła te najdrobniejsze do mielenia twarogu, można byłoby wrzucać kawałki nieutartych buraków.
Tak czasem robię, ale tylko wtedy kiedy trafiam na mało sypkie ziemniaki.
przepiekne:)
[..YouTube..] Ucierałam w tej samej maszynce, ale z taką końcówką do ucierania, która niestety ma nieco większe otwory niż ręczna tarka. Potem te utarte paski włożyłam do mielenia i i tak miejscami zostały małe grudki buraków w kopytkach. Ale też buraki z ziemniakami mieliłam na średnich oczkach, więc może gdybym wzięła te najdrobniejsze do mielenia twarogu, można byłoby wrzucać kawałki nieutartych buraków.
[..YouTube..] @kucibaba2 Ucierałam w tej samej maszynce, ale z taką końcówką do ucierania, która niestety ma nieco większe otwory niż ręczna tarka. Potem te utarte paski włożyłam do mielenia i i tak miejscami zostały małe grudki buraków w kopytkach. Ale też buraki z ziemniakami mieliłam na średnich oczkach, więc może gdybym wzięła te najdrobniejsze do mielenia twarogu, można byłoby wrzucać kawałki nieutartych buraków.
[..YouTube..] Tak czasem robię, ale tylko wtedy kiedy trafiam na mało sypkie ziemniaki.
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Tak czasem robię, ale tylko wtedy kiedy trafiam na mało sypkie ziemniaki.
Po co ucierałaś buraki przed ich mieleniem? Nie wystarczyłoby zmielić niewielkich kawałków?
[..YouTube..] Po co ucierałaś buraki przed ich mieleniem? Nie wystarczyłoby zmielić niewielkich kawałków?
[..YouTube..] Po co ucierałaś buraki przed ich mieleniem? Nie wystarczyłoby zmielić niewielkich kawałków?
Ja Polecam Pani Doroto Ugotowane Ziemniaczki Przetrzymac Przez Noc W Lodówce Wtedy Ciasto Jest Jeszcze Lepsze Pozdawiam.
o super pomysł, troszkę zakwasi buraka 😉
@Anna smak nieznacznie różni się od zwykłych kopytek, czuć buraka. Żadnych przypraw, masło z koperkiem do polania i bób uznałam za wystarczający dodatek smakowy. Zastanawiam się, że może warto było dodać odrobinę soku z cytryny.
Robią wrażenie takie głęboko różowe kopytka! 🙂
jak dla mnie to one wyglądaja jak kopytka, zastanawiam się natomiast nad smakiem, czy one sa słodkawe przez tego buraka? żadnych przypraw oprócz soli…
no wlasnie dla mnie wygladaja jak surowa wolowina bardzo, nie wiem czy lubie 😉
[..YouTube..] Ja Polecam Pani Doroto Ugotowane Ziemniaczki Przetrzymac Przez Noc W Lodówce Wtedy Ciasto Jest Jeszcze Lepsze Pozdawiam.
myślałem, że to tatar podzielony na małe kęsy 🙂
Piękne te kopytka. Bardzo podoba mi się ten przepis 🙂
@Reverof to pewnie nie pogardzisz carpaccio z buraków, które pokaże się jutro na stronie 🙂
@Ala ja też nie toleruję buraków, ale tych niekulinarnych 😉
Dobre na imprezę halloweenową 😀 😀 😀
Dobre na imprezę halloweenową 😀 😀 😀
Haha, nie wpadłam na to skojarzenie z surowym mięsem ;). Można je ułożyć tak, żeby udawały tatara 😉
Haha, nie wpadłam na to skojarzenie z surowym mięsem ;). Można je ułożyć tak, żeby udawały tatara 😉
fajne, choć na fotce wyglądają trochę jak surowe mięso 🙂
Piękne! Jaka szkoda że nie toleruję buraków.. 🙂
Piękne! Jaka szkoda że nie toleruję buraków.. 🙂