Kopytka z serem często mylone są z leniwymi kluskami, choć te drugie klasycznie przyrządza się bez dodatku ziemniaków. W rzeczywistości receptury są podobne, ale połowę sera w leniwych zastępuje się ziemniakami i oto jak zrobić kopytka z serem. Są bardzo smaczne i pożywne, a najlepiej smakują z podsmażoną cebulą. A może zaproponujecie inne dodatki?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na leniwe
- 250 g ziemniaków (mączyste/sypkie, ugotowane, zmielone w maszynce)
- 250 g twarogu (zmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem)
- 250 g mąki (kilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy)
- 2 jajka (można oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę)
- 2 szczypty soli (+dodatkowa do gotowania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ziemniaki
- Jak zrobić twaróg
Jak zrobić
- Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.
- Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.
- Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.
- Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.
- Wrzucam kopytka do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
- Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu lub bułki tartej z masłem, albo z cebulą podsmażoną na oleju.