fbpx
Czytasz właśnie
Kopytka z serem

Kopytka z serem

Kopytka z serem

Kopytka z serem często mylone są z leniwymi kluskami, choć te drugie klasycznie przyrządza się bez dodatku ziemniaków. W rzeczywistości receptury są podobne, ale połowę sera w leniwych zastępuje się ziemniakami i oto jak zrobić kopytka z serem. Są bardzo smaczne i pożywne, a najlepiej smakują z podsmażoną cebulą. A może zaproponujecie inne dodatki?

Kopytka z serem

Kopytka z serem

Kopytka z serem, ziemniakami i mąką z jajkami. Pokazuję jak zrobić kopytka serowe polane podsmażoną cebulą i posypane natką pietruszki.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kopytka z serem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 356kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto na leniwe

  • 250 g ziemniaków (mączyste/sypkie, ugotowane, zmielone w maszynce)
  • 250 g twarogu (zmielony w maszynce lub rozgnieciony widelcem)
  • 250 g mąki (kilka łyżek odsypanych do omączenia stolnicy)
  • 2 jajka (można oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę)
  • 2 szczypty soli (+dodatkowa do gotowania)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki, łączę w misce i mieszam za pomocą łyżki.
  • Dosypuję partiami mąkę i zagniatam kulę ciasta.
  • Przekładam na omączoną stolnicę, dzielę na kilka części i formuję wałki z ciasta.
  • Każdy wałek delikatnie spłaszczam, następnie wykrawam kopytka za pomocą noża lub łopatki.
  • Wrzucam kopytka do gotującej się, lekko osolonej wody. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Przykrywam garnek i gotuję do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Odcedzam i serwuję z dodatkiem masła, cukru waniliowego i cynamonu lub bułki tartej z masłem, albo z cebulą podsmażoną na oleju.

Wartości odżywcze

Serving: 225g | Kalorie: 356kcal (18%) | Carbohydrates: 57g (19%) | Białko: 17g (34%) | Fat: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 92mg (31%) | Sód: 285mg (12%) | Potas: 420mg (12%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 205IU (4%) | Witamina C: 7.1mg (9%) | Wapń: 92mg (9%) | Żelazo: 5.3mg (29%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na kopytka z serem
Przepis na kopytka z serem
Kopytka z serem - przepis
Kopytka z serem – przepis
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom