fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z brokuła

Kotlety z brokuła

Kotlety z brokuła

Kotlety z brokuła w sam raz na wiosnę, kiedy aż chce się odstawić wreszcie gęste, treściwe, rozgrzewające dania. Zamiast tego pora w końcu na coś zielonego, lżejszego. I właśnie takie kotlety z brokuła są idealne na ten czas. Można upiec je w piekarniku lub usmażyć na patelni. Wegańskie, bez jajek, również świetne dla alergików. Do podania na obiad z innymi warzywami, np. pieczonymi lub w surówce. Oraz doskonałe do wykorzystania jako składnik wegańskich burgerów. Nie mogę się doczekać sezonu grillowego. Będę mieć ich zapas w lodówce lub zamrażalniku i od czasu do czasu wylądują w bułce, polane pysznym sosem.

Kotlety z brokuła

Kotlety z brokuła

5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety brokułowe, kotlety z brokuła, kotlety z brokułami, kotlety z brokułem, kotlety z brokułów
Liczba porcji: 0 sztuk
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 nieduży brokuł (posiekany, bez grubych trzonków)
  • 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojona; można zeszklić na kilku łyżkach oliwy)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zeszklić razem z cebulą)
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane)
  • 1 szklanka humusu
  • szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki suchej kaszy; powinna być lekko rozgotowana)
  • 2 łyżki lnu złocistego (można zastąpić 1 jajkiem)
  • 1 cytryna lub limonka (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy)
  • 1 łyżka startego imbiru (świeży)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry (zmielona)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Brokuł i cebulę przekładam do dużej misy, posypuję solą. Odstawiam na kilka minut.
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekę kotlety brokułowe przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kotlety z brokuła
Kotlety z brokuła
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom