Kotlety z brokuła w sam raz na wiosnę, kiedy aż chce się odstawić wreszcie gęste, treściwe, rozgrzewające dania. Zamiast tego pora w końcu na coś zielonego, lżejszego. I właśnie takie kotlety z brokuła są idealne na ten czas. Można upiec je w piekarniku lub usmażyć na patelni. Wegańskie, bez jajek, również świetne dla alergików. Do podania na obiad z innymi warzywami, np. pieczonymi lub w surówce. Oraz doskonałe do wykorzystania jako składnik wegańskich burgerów. Nie mogę się doczekać sezonu grillowego. Będę mieć ich zapas w lodówce lub zamrażalniku i od czasu do czasu wylądują w bułce, polane pysznym sosem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 nieduży brokuł (posiekany, bez grubych trzonków)
- 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojona; można zeszklić na kilku łyżkach oliwy)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zeszklić razem z cebulą)
- 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane)
- 1 szklanka humusu
- 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki suchej kaszy; powinna być lekko rozgotowana)
- 2 łyżki lnu złocistego (można zastąpić 1 jajkiem)
- 1 cytryna lub limonka (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy)
- 1 łyżka startego imbiru (świeży)
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry (zmielona)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
- Brokuł i cebulę przekładam do dużej misy, posypuję solą. Odstawiam na kilka minut.
- Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę kotlety brokułowe przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
- Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.