Pokochałam kotlety ze szpinakiem, przygotowując burgery wegetariańskie. Smakowały świetnie i można było łączyć je z wieloma dodatkami o bardziej wyrazistych lub delikatniejszych smakach. Postanowiłam opracować własną recepturę i pokażę Wam dziś jak zrobić kotlety ze szpinaku idealne :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g szpinaku (posiekany)
- 4 ziemniaki (sypkie; ugotowane)
- 100 g ciecierzycy (ważona przed ugotowaniem, następnie ugotowana i zmiksowana w blenderze; można zastąpić rozgotowaną soczewicą lub kaszą jaglaną)
- 2 cebule (drobno pokrojone; można zeszklić na kilku łyżkach oliwy)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zeszklić razem z cebulą)
- 4 łyżki sezamu
- 1 zielona papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
- 1 cm korzenia imbiru (obrany, starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
- 1 limonka (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy lub małej cytryny)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym; jeśli kotlety nie będą pieczone w piekarniku, oleju nie dodaję do masy, tylko smażę na nim kotlety na patelni)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mieszanki kuminu, kolendry, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Kotlety, zamiast w piekarniku, można przygotować, smażąc je z obu stron na patelni.
- Jak ugotować kaszę jaglaną
Jak zrobić
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
- Szpinak przekładam do dużej misy. Posypuję solą.
- Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę kotlety ze szpinakiem przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
- Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.