Krąp to tajemnicza ryba, która jakiś czas temu wzbudziła moje zainteresowanie podczas hipermarketowych zakupów. Wylądowała w naszym koszyku, potem przeleżała miesiąc w zamrażarce i niedawno, po powrocie z delegacji, którego finałem było stłuczone lusterko w aucie Ewy i worek świeżych kurek kupionych w drodze powrotnej, postanowiłam ją przyrządzić. Będzie krąp z kurkami na obiad.
Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza oraz inne pomysły na obiad
Krąp to ryba o delikatnym, białym mięsie, całkiem niedroga i „dobrze zapowiadająca się”. Niestety, z milionem ości w każdym możliwym miejscu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- sól, pieprz
- masło klarowane
- RYBA
- 1 Filet krąpia (umyty, osuszony papierowym ręcznikiem)
- przyprawa do ryb (mieszanka imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu)
- 1 Ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- SOS
- 200 g kurek (umyte, pokrojone na mniejsze kawałki, obgotowane)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (jeszcze lepsza będzie śmietanka creme fraiche)
- 1 łyżka soku z cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Rybę można podać z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem.
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Ryba
- Krąpia przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do ryb, polewam sokiem z cytryny, nacieram czosnkiem.
- Smażę z obu stron na patelni, na średnim ogniu, na klarowanym maśle.
- Sos
- W czasie gdy ryba się smaży, na drugiej patelni lub w rondelku szklę na maśle cebulę.
- Dodaję obgotowane kurki, duszę do miękkości.
- Polewam śmietanką wymieszaną z sokiem z cytryny i duszę, na małym ogniu, do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
Ryba była smaczna, ale zjedzenie jej w taki sposób, żeby uniknąć połknięcia jednej z miliona drobnych ości było prawie niemożliwe. Niestety, krąpiowi daleko do karguleny.
Bo krąpika to trzeba zamarynować… Inaczej to porażka 🙂