Hit wieczoru panieńskiego mojej koleżanki, kiedy przełożyłam nim połowę tortu dla tych dziewczyn, które nie jedzą nabiału, a pozostałe też koniecznie chciały spróbować i ostatecznie połówka z klasycznym kremem niewegańskim ledwie została napoczęta. Pyszny krem czekoladowy wegański, który przygotowuję na bazie dojrzałego awokado.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki
To właśnie dojrzałe awokado jest koniecznym składnikiem, dzięki któremu krem czekoladowy wegański ma swoją jedwabistą konsystencję, odpowiedni smak i zapach. Nie próbujcie go przygotowywać z twardych owoców, szkoda czasu i energii. Nie polecam też przyspieszania dojrzewania awokado w piekarniku – ta metoda sprawdzi się, gdy jest ono składnikiem wieloowocowego koktajlu i ma zapewnić mu gęstość. Krem czekoladowy wegański to głównie awokado w składzie i musi być ono najlepszej jakości.
Można wykorzystać go do przekładania tortu lub ciasta, nadziewania naleśników lub podawać w pucharkach. Nadaje się świetnie jako zdrowy zamiennik klasycznej nutelli, zwłaszcza dla osób uczulonych na orzechy. Przypadł Wam do gustu? Ciekawa jestem, czy polubicie go równie mocno jak obdarzyły go sympatią moje koleżanki :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6-8 awokado
- ⅓ szklanki miodu lub cukru (najlepiej ksylitolu)
- 12 łyżek kakao
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki krem. Alternatywnie można najpierw dokładnie rozdusić awokado widelcem, a potem wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami.