Jedną z tradycyjnych polskich zup jest krupnik. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej i warzyw, z powodzeniem można go zaserwować nawet w środku tygodnia, jako pożywny obiad. Bez drugiego dania! Gotuję go bez mięsa, na moim ulubionym wywarze warzywnym. Można jednak zrobić tę pyszną zupę na wywarze drobiowym. U mnie królują warzywa, zioła i suszone grzyby. Dzięki nim zupa z kaszą jęczmienną jest wyjątkowo aromatyczna i ma bogatszy smak. Zobaczcie jak zrobić krupnik.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamana; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1-2 ząbki czosnku (pokrojony na cienkie plasterki)
- 3 suszone grzyby (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie)
- 1 marchewka (średnia; obrana i pokrojona na plasterki)
- 4 ziemniaki (średnie; obrane i pokrojone w niedużą kostkę)
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego koperku lub czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Do dekoracji
- świeża natka pietruszki
- świeży tymianek (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Wywar warzywny - przepis
Jak zrobić
- Cebulę z czosnkiem szklę na oleju, w garnku, na niedużym ogniu.
- Dodaję marchewkę i odcedzone grzyby (zachowuję wodę z moczenia). Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Zalewam wywarem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję natkę, ziele angielskie i liść laurowy. Wsypuję kaszę jęczmienną. Zagotowuję.
- Gotuję zupę na średnim ogniu (ma lekko bulgotać) przez ok. 10-12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaję ziemniaki.
- Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem.
- Przelewam zupę do miseczek lub talerzy. Dekoruję i serwuję.