fbpx
Czytasz właśnie
Krupnik

Krupnik

Krupnik
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Jedną z tradycyjnych polskich zup jest krupnik. Z dodatkiem kaszy jęczmiennej i warzyw, z powodzeniem można go zaserwować nawet w środku tygodnia, jako pożywny obiad. Bez drugiego dania! Gotuję go bez mięsa, na moim ulubionym wywarze warzywnym. Można jednak zrobić tę pyszną zupę na wywarze drobiowym. U mnie królują warzywa, zioła i suszone grzyby. Dzięki nim zupa z kaszą jęczmienną jest wyjątkowo aromatyczna i ma bogatszy smak. Zobaczcie jak zrobić krupnik.

Krupnik - przepis

Krupnik

Krupnik - przepis na zupę z kaszy jęczmiennej z grzybami i warzywami. Pyszna, pożywna zupa z kaszą jęczmienną na warzywnym wywarze.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Moczenie grzybów: 3 godziny
Razem: 3 godziny 35 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: krupnik
Liczba porcji: 6
Kalorie: 137kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamana; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1-2 ząbki czosnku (pokrojony na cienkie plasterki)
  • 3 suszone grzyby (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie)
  • 1 marchewka (średnia; obrana i pokrojona na plasterki)
  • 4 ziemniaki (średnie; obrane i pokrojone w niedużą kostkę)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • świeża natka pietruszki
  • świeży tymianek (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę z czosnkiem szklę na oleju, w garnku, na niedużym ogniu.
  • Dodaję marchewkę i odcedzone grzyby (zachowuję wodę z moczenia). Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Zalewam wywarem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję natkę, ziele angielskie i liść laurowy. Wsypuję kaszę jęczmienną. Zagotowuję.
  • Gotuję zupę na średnim ogniu (ma lekko bulgotać) przez ok. 10-12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaję ziemniaki.
  • Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem.
  • Przelewam zupę do miseczek lub talerzy. Dekoruję i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 265g | Kalorie: 137kcal (7%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Tłuszcze trans: 1g | Sód: 2223mg (97%) | Potas: 180mg (5%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1892IU (38%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Witamina C: 5mg (6%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 27µg (26%) | Wapń: 28mg (3%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 24mg (6%) | Phosphorus: 62mg (6%) | Selenium: 9µg (13%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom