fbpx
Czytasz właśnie
Leczo warzywne

Leczo warzywne

Leczo warzywne
5/5 (2)

Pyszne danie całoroczne dla tych, którzy nie przepadają za mięsem: leczo warzywne. Uwielbiam jego smak i te kolory w garnku i na talerzu! Takie leczo z warzywami szczególnie polecam teraz, zimą, kiedy każdy z nas potrzebuje solidnej dawki witamin. Jest pożywne i rozgrzewające. Jako dodatki można do niego podać ryż lub pieczywo. A mięso, jeśli macie ochotę, też można poddusić na tłuszczu i dodać do warzyw. Ważne, żeby nie dominowało w składzie. Pokażę Wam, jak zrobić leczo z warzyw.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Leczo warzywne - przepis

Leczo warzywne

Doskonałe leczo warzywne z cukinią, papryką, selerem naciowym, marchewką, pietruszką i pomidorami, z dodatkiem cebuli, czosnku i pieczarek. Najlepsze leczo z warzywami doprawione papryką w proszku, koperkiem i natką pietruszki.
4.80 z 24 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska, Węgierska
Przepis na: leczo warzywne, leczo z warzyw
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 232kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g cukinii (umyta, sparzona, pokrojona w grubą kostkę lub półksiężyce)
  • 150 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 papryka (surowa lub upieczona, bez gniazd nasiennych; pokrojona w grubą kostkę)
  • 2 łodygi selera naciowego (oczyszczone z łyka, pokrojone na plasterki; opcjonalnie)
  • 2 marchewki (duże; umyte, oskrobane, pokrojone na plasterki)
  • 1 pietruszka (umyta, obrana, pokrojona w półksiężyce)
  • 3 pomidory (dojrzałe, słodkie w smaku; umyte, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (obrana, pokrojona w półksiężyce lub drobno)
  • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki
  • 1-2 łyżeczki świeżego koperku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; do posypania)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast koperku można wykorzystać 2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich.
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Pomidory można zastąpić 300 ml passaty pomidorowej.
  4. Połowę cukinii można zastąpić bakłażanem. Ekstra smak!

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na oleju, na głębokiej patelni lub w większym garnku.
  • Dodaję pieczarki, podduszam, następnie smażę na niedużym ogniu, do miękkości.
  • Dodaję seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, surową paprykę i pomidory i podsypuję odrobiną soli. Duszę pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję cukinię, pieczoną paprykę i przyprawy oraz koperek, duszę jeszcze przez 5-10 minut.
  • Przelewam leczo do talerzy i serwuję z dodatkiem natki pietruszki.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 232kcal (12%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 115mg (5%) | Potas: 1084mg (31%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 10820IU (216%) | Witamina C: 85.7mg (104%) | Wapń: 74mg (7%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Leczo warzywne - przepis
Leczo warzywne – przepis

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
4.80 from 24 votes (24 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom