Pyszne danie całoroczne dla tych, którzy nie przepadają za mięsem: leczo warzywne. Uwielbiam jego smak i te kolory w garnku i na talerzu! Takie leczo z warzywami szczególnie polecam teraz, zimą, kiedy każdy z nas potrzebuje solidnej dawki witamin. Jest pożywne i rozgrzewające. Jako dodatki można do niego podać ryż lub pieczywo. A mięso, jeśli macie ochotę, też można poddusić na tłuszczu i dodać do warzyw. Ważne, żeby nie dominowało w składzie. Pokażę Wam, jak zrobić leczo z warzyw.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g cukinii (umyta, sparzona, pokrojona w grubą kostkę lub półksiężyce)
- 150 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
- 1 papryka (surowa lub upieczona, bez gniazd nasiennych; pokrojona w grubą kostkę)
- 2 łodygi selera naciowego (oczyszczone z łyka, pokrojone na plasterki; opcjonalnie)
- 2 marchewki (duże; umyte, oskrobane, pokrojone na plasterki)
- 1 pietruszka (umyta, obrana, pokrojona w półksiężyce)
- 3 pomidory (dojrzałe, słodkie w smaku; umyte, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (obrana, pokrojona w półksiężyce lub drobno)
- 2 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki oleju rzepakowego (można zastąpić masłem klarowanym)
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej lub ostrej papryki
- 1-2 łyżeczki świeżego koperku (drobno posiekany)
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; do posypania)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zamiast koperku można wykorzystać 2 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich.
- Jak pokroić cebulę
- Pomidory można zastąpić 300 ml passaty pomidorowej.
- Połowę cukinii można zastąpić bakłażanem. Ekstra smak!
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek szklę na oleju, na głębokiej patelni lub w większym garnku.
- Dodaję pieczarki, podduszam, następnie smażę na niedużym ogniu, do miękkości.
- Dodaję seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, surową paprykę i pomidory i podsypuję odrobiną soli. Duszę pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut.
- Dodaję cukinię, pieczoną paprykę i przyprawy oraz koperek, duszę jeszcze przez 5-10 minut.
- Przelewam leczo do talerzy i serwuję z dodatkiem natki pietruszki.