Lody malinowe

5/5 (1)

Tegoroczne upały długo kazały na siebie czekać i oto w ostatnim tygodniu lipca w końcu mamy prawdziwe lato, na które nie zamierzam narzekać, zwłaszcza że ostatnimi czasy trwa u nas tak krótko! Będę przygotowywać pyszne domowe lody i pić owocowe i warzywne koktajle, wylegiwać się w cieniu podczas pikników nad jeziorem i wsłuchiwać w śpiew ptaków. Pokochałam wegańskie desery i w zamrażalniku trzymam zapas mrożonych bananów oraz awokado czy kokosowego mleka. Na przykład po to, żeby zrobić pyszne lody malinowe, skoro zaczął się wreszcie sezon!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Choć najprostszym przepisem na lody, z którego korzystam, jest mrożenie kawałków bananów i podjadanie ich prosto z zamrażalnika, w upalne dni uruchamiam blender i miksuję mrożone owoce. Naturalna słodycz, brak mleka czy śmietanki w proszku, bez cukru, bez syropu glukozowo-fruktozowego. Takie powinny być lody i szkoda, że te sklepowe to najczęściej nieciekawy skład i chyba, z dwojga złego, samodzielnie byłoby zamrozić śmietankę z wanilią i cukrem – serio! Nie trzeba tego na szczęście robić, dysponując słodkimi owocami lub zdrowszymi zamiennikami białego cukru. Oto lody malinowe o lekko kokosowej nucie, choć możecie też wykorzystać mrożony jogurt naturalny lub masło orzechowe czy migdałowe, gdy kokos nie leży Wam dobrze na podniebieniu ;).

Dysponując zamrożonymi składnikami, przygotowuję lody w blenderze, miksując pulsacyjnie mieszankę. Gdy mocnego urządzenia nie posiadałam, moim starym i słabym blendowałam niezamrożone składniki i wstawiałam potem w pudełku do zamrożenia, mieszając co 30 minut całość, żeby nie uległa krystalizacji. Konsystencję może też poprawić dodatek rumu, jeśli lody malinowe nie będą jedzone przez dzieci. Ciekawa jestem, jak przygotujecie Wasze. Na szczęście można bez maszynki :).

Lody malinowe

Liczba porcji1 l
Czas przygotowania i oczekiwania3 godz., 5 min
Przepis autorski DorotaKaminska.pl
Najlepsze lody malinowe bez cukru, bez mleka i bez jajek, naturalnie słodkie lub dosładzane ksylitolem, syropem klonowym lub z agawy. Pyszne wegańskie lody z malin z bananem i mlekiem kokosowym.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g malin (świeże lub zamrożone)
  • 1 Szklanka masła kokosowego lub śmietanki kokosowej (o temperaturze pokojowej lub zamrożone w kostkach; w wersji klasycznej można zastąpić jogurtem naturalnym, mlekiem krowim lub śmietanką kremówką 30-36%)
  • 1 bardzo dojrzały banan (świeży lub zamrożony w niedużych kawałkach)

opcjonalnie

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka ksylitolu, syropu z agawy lub syropu klonowego

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Wegańskie lody malinowe bez cukru - przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Lody malinowe - Jak zrobić

Krok 1
Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
Krok 2
Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Lody malinowe
Lody malinowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)