Surowa ryba na moim stole pojawia się dość często. Tym razem zagości na nim łosoś marynowany czyli prosta przystawka imprezowa o azjatyckich korzeniach. Taki surowy łosoś w marynacie z pewnością posmakuje miłośnikom sushi, sashimi i wszystkim tym, którzy znają i uwielbiają tatar z łososia lub łososia gravlax. Zobaczcie jak zrobić łososia marynowanego.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej
Tego typu dania, surowe w swojej formie, a jednocześnie pożywne, zostały wymyślone przez azjatyckich rybaków. Będąc na morzu i łowiąc ryby, część z nich przeznaczali na własne posiłki i zjadali na surowo, wzbogacając ich smak mało skomplikowanymi składnikami. I tak, podobnie jak pasterze przygotowujący pierwotnie tatar z koniny, rybacy jedli plasterki surowego łososia, tuńczyka i innych ryb.
Łatwy do zrobienia łosoś z dodatkiem marynaty
Łosoś marynowany jest wyjątkowo prosty do przygotowania i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Wystarczy odpowiednio pokroić surową rybę i zanurzyć ją na 15 minut w kilkuskładnikowej marynacie. Polecam gorąco zaserwować go z marynowanym imbirem! Dodatkowo można też oczywiście dołożyć do niego ugotowany ryż. Sposób podania dokładnie w taki sam jak w przypadku ryżu na sushi: można ulepić z wystudzonego kilka dekoracyjnych kulek, położyć obok sałatkę z glonów, kiełki, kilka plasterków cytryny…
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
- 200-300 g łososia (filetowany, pokrojony na plasterki)
Marynata
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
- 1 cebula (bardzo drobno pokrojona)
- szczypta cukru
Do dekoracji
- szczypiorek, mięta lub cebula (posiekany)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki marynaty łączę w miseczce.
- Łososia wkładam do marynaty i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce.
- Układam plasterki łososia wyjęte z marynaty dekoracyjnie na talerzykach, ozdabiam szczypiorkiem, miętą lub cebulą i serwuję.
Wartości odżywcze
W prosty sposób można przygotować całkiem elegancki starter, a później, w miarę pobudzania apetytu, podawać kolejne dania. W prostocie i dobrej jakości składników siła! Pamiętajcie, żeby postawić na naprawdę dobrego, świeżego łososia.
Bardzo jestem ciekawa, jak posmakuje Wam marynowany łosoś. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Super przekąska.
Rzadko jadam surowe (ostatnio córka zrobiła tatara z łososia – był pyszny), ale nie wiem dlaczego.
Przecież smakuje mi.
Może to czas najlepszy czas zmienić się na „stare” lata. 🙂
Widać sutki!
dzięki 🙂
Ryżowy albo biały, winny.
a jaki ten ocet ?
cyckii