Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, zwłaszcza w najprostszej wersji: skropiony cytryną, przyprawiony solą i białym pieprzem, a potem usmażony na maśle klarowanym. Latem, kiedy dopisuje pogoda, w bardzo podobny sposób lubię go przygotować: łosoś z grilla. To ryba, która świetnie nadaje się do grillowania, zarówno pokrojona w dzwonka jak filetowana, pocięta w grube paski.
Zobacz też: Więcej prostych przepisów
Łosoś z grilla, obok pstrąga, jest jedną z najpopularniejszych grillowanych ryb, a służąca jako marynata zielona herbata delikatnie wzbogaca jego smak i łagodzi intensywny zapach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg łososia (porcjowany filet lub dzwonka)
- ½ cytryny lub limonki
- 400 ml zielonej herbaty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- imbir
- sól i biały pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Łososia zanurzamy w zielonej, ostudzonej herbacie i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Doprawiamy łososia solą, białym pieprzem i imbirem i skrapiamy sokiem z cytryny, na koniec nacierając oliwą z oliwek.
- Układamy rybę na tacce lub wkładamy do specjalnych żeberek do grillowania ryby i grillujemy przez ok. 10-15 minut z obu stron, początkowo pod przykryciem, potem na odkrytym grillu.
- Jeśli grill nie jest wyposażony w pokrywkę, rybę można też zawinąć na czas grillowania w folię aluminiową.
- Łososia z piekarnika można przygotować, piekąc go przez ok. 40 minut w temperaturze 200 °C, na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia, obracając w połowie pieczenia.
REwelacyjny losoś!!! Zajadamy sie wlaśnie ze znajomymi. Polecam!
łosoś 40 min w piekarniku? strasznie dlugo..nie trzymam dluzej niz 16 min na temperaturze 450F. pychota
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/09/Zachód słońca.jpg[/img]
Musisz obejrzeć film o szaszłykach ;)))
[..YouTube..] Musisz obejrzeć film o szaszłykach ;)))
Dorotka, pokaż te nóżki w całej okazałości 😉
[..YouTube..] Dorotka, pokaż te nóżki w całej okazałości 😉
Ja w mleku to tylko śledzie, a inne ryby zawsze traktuję dużą ilością cytryny albo limonki. Ale też dużo zależy od świeżości, w razie potrzeby służę poradnikiem 🙂 pozytywnakuchnia.pl/jak-sprawdzic-swiezosc-ryby/
[..YouTube..] Ja w mleku to tylko śledzie, a inne ryby zawsze traktuję dużą ilością cytryny albo limonki. Ale też dużo zależy od świeżości, w razie potrzeby służę poradnikiem 🙂 pozytywnakuchnia.pl/jak-sprawdzic-swiezosc-ryby/
Niezły kawał ryby, a był jeszcze większy, bo sprzedawali je w całych płatach, takich o długości 50 cm ;). Robiłam już kiedyś pstrąga cytrynowego, nawet chyba dość podobnie jak Ty, tylko nie było pogody na grilla ogrodowego i grillowałam na patelni: pozytywnakuchnia.pl/pstrag-cytrynowy/ Wychodzi bardzo smaczny, zwłaszcza dzięki czosnkowi :). Mam w zanadrzu przepis na takiego w płatkach migdałowych, chyba jeszcze nie publikowałam, ale ten akurat jest smażony. Na pewno będzie więcej ryb :).
[..YouTube..] Niezły kawał ryby, a był jeszcze większy, bo sprzedawali je w całych płatach, takich o długości 50 cm ;). Robiłam już kiedyś pstrąga cytrynowego, nawet chyba dość podobnie jak Ty, tylko nie było pogody na grilla ogrodowego i grillowałam na patelni: pozytywnakuchnia.pl/pstrag-cytrynowy/ Wychodzi bardzo smaczny, zwłaszcza dzięki czosnkowi :). Mam w zanadrzu przepis na takiego w płatkach migdałowych, chyba jeszcze nie publikowałam, ale ten akurat jest smażony. Na pewno będzie więcej ryb :).
ale konkretny okaz Ci się trafił;) a będzie może przepis na grillowanego pstrąga? ja właśnie najbardziej z ryb lubię pstrągi, grilluję je w całości, zawinięte w folię, a do środka ryby(tam gdzie się ją patroszy) wkładam masło czosnkowe i duuużo pietruszki i wychodzi super rybka;)
[..YouTube..] ale konkretny okaz Ci się trafił;) a będzie może przepis na grillowanego pstrąga? ja właśnie najbardziej z ryb lubię pstrągi, grilluję je w całości, zawinięte w folię, a do środka ryby(tam gdzie się ją patroszy) wkładam masło czosnkowe i duuużo pietruszki i wychodzi super rybka;)
Super zatem spróbuję. Z rybami bowiem mam jeden problem- przeszkadza mi okropnie ich zapach co powoduje, że bardzo się zniechęcam. Kiedyś próbowałam moczyć w mleku ale efekt nie był zadowalający.:(((( Earl grey faktycznie może się sprawdzić bo sama w sobie jest mocno aromatyczna. Bardzo Ci dziękuję i czekam na kolejne przepisy- szczególnie te z ryb, bo chciałabym się wreszcie nauczyć jak je podawać nie tylko w panierce smażone na tłuszczu.:)))
Pozdrawiam
Magda
[..YouTube..] Super zatem spróbuję. Z rybami bowiem mam jeden problem- przeszkadza mi okropnie ich zapach co powoduje, że bardzo się zniechęcam. Kiedyś próbowałam moczyć w mleku ale efekt nie był zadowalający.:(((( Earl grey faktycznie może się sprawdzić bo sama w sobie jest mocno aromatyczna. Bardzo Ci dziękuję i czekam na kolejne przepisy- szczególnie te z ryb, bo chciałabym się wreszcie nauczyć jak je podawać nie tylko w panierce smażone na tłuszczu.:)))
Pozdrawiam
Magda
Dokładnie tak jak piszesz – łosoś wymoczony w herbacie nabiera innego smaku i aromatu. Zamiast zielonej herbaty można wykorzystać np. earl grey, też dobrze smakuje :).
[..YouTube..] Dokładnie tak jak piszesz – łosoś wymoczony w herbacie nabiera innego smaku i aromatu. Zamiast zielonej herbaty można wykorzystać np. earl grey, też dobrze smakuje :).
Czy marynata z zielonej herbaty ma czemuś konkretnemu służyć???
Mam na myśli np pozbycie się zapachu ryby czy nadaje ona konkretny smak rybie???
Z góry dziękuję za odpowiedź
Magda
[..YouTube..] Czy marynata z zielonej herbaty ma czemuś konkretnemu służyć???
Mam na myśli np pozbycie się zapachu ryby czy nadaje ona konkretny smak rybie???
Z góry dziękuję za odpowiedź
Magda