Podążając za modą na bezglutenowe dania, trochę zapomnieliśmy o makaronach, a przecież jedzone od czasu do czasu, nie zrobią żadnej szkody naszym jelitom. Zwłaszcza gdy zamiast ciężkich i zawiesistych sosów wykorzysta się jako dodatek pyszne, gotowane lub duszone warzywa, a ser, zamiast bazą, będzie smacznym uzupełnieniem kompozycji kolorowych składników. Oto makaron z bobem – łatwy obiad lub smaczna kolacja, w dodatku o mniejszej liczbie kalorii i dobrym składzie, bo warzyw strączkowych jadamy w Polsce stanowczo za mało.
Zobacz też: Więcej przepisów na łatwy obiad
Wybrałam kilka prostych składników i, jak zawsze, przypomnę o gwarantującej kulinarne sukcesy zasadzie: gdy przepis jest prosty, a receptura kilkuskładnikowa, trzeba postawić na najwyższą jakość. Makaron z bobem nie może bazować na mało dojrzałych pomidorach bez smaku czy topionym serze o wątpliwym składzie. Świeża mięta i dobry parmezan lub cheddar to podstawa, choć w tym przepisie od reguły można zrobić wyjątek, kupując tańsze wino. Ważne, żeby było białe i wytrawne.
Makaron z bobem z mięsem czy bez mięsa?
Miłośnicy mięsa mogą dołożyć do listy składników szynkę parmeńską czy pokrojonego w niewielkie kawałki kurczaka, podduszonego wcześniej na patelni, ale mój pomysł to łatwy obiad wegetariański i makaron z bobem zrobiłam bez mięsa. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250-300 g makaronu tagliatelle
- 300 g bobu (ugotowany al dente (lekko twardy, obrany))
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 1 cebula (nieduża, drobno posiekana)
- ½ papryczki chili (drobno posiekana)
- 4-6 pomidorków koktajlowych (pokrojone na plasterki)
- 1 gruby plaster dużego pomidora malinowego (pokrojony w kostkę)
- 1 lampka białego wina wytrawnego (pełna)
- 1 pęczek gałązek mięty i bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 50 g parmezanu lub cheddaru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 6 łyżek prażonych płatków migdałów do posypania (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę szklę na oliwie, pod koniec dodaję czosnek.
- Dokładam papryczkę chili i podsmażam na niewielkim ogniu całość, aż papryczka zmięknie.
- Dodaję pomidor i miętę z bazylią i podsmażam przez ok. 2 minuty.
- Dodaję bób i wino, zagotowuję.
- Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
- Dodaję odcedzony makaron i podgrzewam całość na patelni jeszcze przez chwilę, żeby pasta wchłonęła część sosu. Posypuję połową sera.
- Przekładam makaron na talerze i dekoruję pomidorkami koktajlowymi, pozostałą miętą i serem.