Makaron z brokułami króluje w mojej kuchni w sezonie na brokuły. Przepis na makaron z brokułami mojego autorstwa pozwoli wam przygotować smaczne, pożywne danie bez dodatku mięsa. Do jego przyrządzenia potrzeba jedynie kilku łatwo dostępnych składników. Jest doprawiony korzennymi przyprawami i ziołami, bardzo smaczny! Zobaczcie jak zrobić makaron z sosem brokułowym krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu (ugotowany al dente)
- 1 brokuł (ugotowany: osobno różyczki, osobno obrana ze skórki łodyga lub blanszowany i duszony)
- 1 cebula (średnia, drobno pokrojona)
- 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 szczypta kminku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz biały lub czarny
- oliwa z oliwek lub masło klarowane (do smażenia)
- parmezan (opcjonalnie; tarty na tarce o drobnych oczkach, do posypania)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- garnek
- patelnia
- Nóż
- tarka do sera
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub klarowanego masła szklę cebulę i czosnek (trzymam na patelni osobno i mieszam dopiero kiedy będą zeszklone).
- Dodaję ugotowany lub blanszowany i duszony brokuł i podduszam, ugniatając łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
- Dolewam śmietankę i dosypuję zioła i przyprawy. Podgrzewam aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuję jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Na talerze nakładam ugotowany makaron wymieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek i dodaję sos brokułowy. Całość można posypać parmezanem.A jeszcze wygodniej wymieszać całość na patelni i taki wymieszany makaron z sosem brokułowym nakładać na talerze :).
Wartości odżywcze
Po raz pierwszy spróbowałam tej potrawy, kiedy byłam nastolatką. Nie przepadałam już tedy za mięsem. Dlatego moja mama, od czasu do czasu, przyrządzała na obiad coś wegetariańskiego. Zachęcała mnie do gotowania razem z nią. To dzięki temu miałam chęć eksperymentować z nowymi recepturami. Wymyślałam dania wegetariańskie, które początkowo jadłam tylko ja. Potem polubiła je cała rodzina.
Zobacz też: Inne przepisy na brokuł
Przepis na makaron z brokułami
Koniecznie kupcie spaghetti, brokuł, kremową śmietankę, cebulę i czosnek. Do przyprawienia, w podstawowej wersji, wystarczą sól i pieprz. Z pewnością jednak warto sięgnąć po dodatkowe, aromatyczne przyprawy: suszoną bazylię, gałkę muszkatołową, biały pieprz i mielony kminek. To dzięki nim makaron z sosem brokułowym zyska odrobinę charakteru. Zamiast parmezanu można wykorzystać inny ser. Polecam eksperyment z serem gorgonzola, który nada całości charakterystycznego, intensywnego posmaku. Brokuły doskonale się z nim komponują. Z pewnością takie połączenie przypadnie do gustu miłośnikom aromatycznych, mocnych serów. A na koniec, do posypania, można wykorzystać także słonecznik, orzechy lub płatki migdałów. Wcześniej polecam delikatnie uprażyć je na suchej patelni. To oczywiście opcjonalny pomysł, jednak warto się pokusić. Chrupkie składniki to idealne uzupełnienie kremowego sosu.
Makaron z sosem brokułowym przepis
Możecie regulować konsystencję dodatkiem większej ilości kremowej śmietanki lub odrobiną warzywnego wywaru. Sos łatwo gęstnieje, dlatego najpierw, przed odcedzeniem makaronu, warto zachować trochę wody z jego gotowania. Dzięki niej można rozrzedzić zgęstniałą mieszankę, jaką czasem tworzy sos brokułowy.
Podczas gotowania brokuł wydziela niezbyt przyjemną woń, dlatego, zamiast długiego trzymania go w wodzie, polecam krótkie blanszowanie, a następnie – duszenie na oliwie lub maśle pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Pamiętajcie, że im dłużej jest gotowany, tym bardziej traci kolor i smak. Piękny sos o intensywnej, zielonej barwie uzyskacie z brokułów al dente czyli tych ugotowanych krótko, delikatnie chrupiących. To właśnie takie warzywa są najzdrowsze, a konsystencja – kwestia przyzwyczajenia i przestawienia w głowie starych przyzwyczajeń na nowe.
To będzie pyszny i prosty do zrobienia makaron z brokułami – koniecznie spróbujcie tego smacznego sosu! Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakowała ta bezmięsna potrawa na obiad.
Własnie jem 🙂 pychotka 🙂
dziekuje za przepis
Pyszne 🙂
Cieszę się, że podzielasz moją opinię na temat tego dania :).
Świetny przepis!! Bardzo mi smakowało 🙂 Dziękuję i polecam!
Już Cie lubie 🙂
Makaron wyszedł bardzo smaczny. Do sosu dodałam jeszcze trochę żółtego sera.
Fajnie byłoby dodać do niego trochę kurczaka. Ale jako potrawa wegetariańska super.
W wersji mięsnej, z podsmażonym kurczakiem w kawałkach, jak najbardziej :).
w kamerce super, ale jak nagrywasz głos osobno jest kiepsko;-)
[..YouTube..] w kamerce super, ale jak nagrywasz głos osobno jest kiepsko;-)
Jaki mikrofon taki głos.
[..YouTube..] Jaki mikrofon taki głos.
Dorotko, dlaczego w Twoich filmach głos jest taki stłumiony?
[..YouTube..] Dorotko, dlaczego w Twoich filmach głos jest taki stłumiony?
Może być też zwykła, a jeśli byłaby za kwaśna, proponuję dodać do sosu odrobinę cukru. Można też, zamiast tego sosu śmietankowego, zrobić sos beszamelowy (pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/ na mleku i dodać do rozdrobnionego, ugotowanego i uduszonego brokuła – to będzie odrobinę inna, ale również smaczna wersja.
[..YouTube..] Może być też zwykła, a jeśli byłaby za kwaśna, proponuję dodać do sosu odrobinę cukru. Można też, zamiast tego sosu śmietankowego, zrobić sos beszamelowy (pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/ na mleku i dodać do rozdrobnionego, ugotowanego i uduszonego brokuła – to będzie odrobinę inna, ale również smaczna wersja.
A my dzisiaj grillujemy 🙂
[..YouTube..] A my dzisiaj grillujemy 🙂
[..YouTube..] super danie, akurat mi zalega brokuł i nie wiem co z nim zrobić, a mozna uzyć zwykłej śmietany, bo kremówki nie mam
…przecież kurczak to nie mięso 🙂
lubie makaron zawsze ale wczoraj była karkówka z grilla itd…:)))
Pycha, hasamy z radości.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/08/hasacz.jpg[/img]
zapomnialam napisac,ze najlepsza z brokulem jest galka muszkatolowa…niepowtarzalny smak sosu brokulowego. pozdrawiam
A to będę musiała spróbować, bo zawsze dodawałam ją do szpinaku i sosu beszamelowego, a o brokułowym nie pomyślałam :).
Tak tylko na marginesie..na oliwie z oliwiek nie powinno sie zmazyc, bo ma za niska temperature dymienia…a dymienie juz powoduje ze olej czy oliwa jest rakotworcza..najlepiej uzywac oleju slonecznikowego a jeszcze jepiej rzepakowego, bo na najwyzsza temperature dyniemia..oliwe z oliwek radze zostawic do salatek
Oliwa z oliwek nie nadaje się na pewno do głębokiego smażenia, np. frytek, ale do duszenia czy szklenia jest jeszcze ok :). Przygotowuję właśnie artykuł o różnych olejach i temperaturach smażenia, mam nadzieję, że pojawi się na stronie do końca tygodnia :).
Rewelacja, dodałam dużo pietruszki i oregano zamiast kminku. Naprawdę pyszne.
@Linda Kot, który je makaron to chyba jakiś ewenement ;). @Gosia fajnie tak poeksperymentować :).
to juz wiem co na obiad bedzie…tyle ze bazylia sie wczoraj skonczyla…moze bedzie w to miejsce tymianek..ser plesniowy tez dobry pomysl..czosnek i cebula…hmmm…bedzie pycha i juz
Makaron z sosem pycha, nawet kotu smakowało:):) ale zamiast kminku było oregano:) dziękuję za przepis, podam dalej:)
tak, też znam ten przepis – duuuuzo czosnku:) proste i pyszne, przywiozłam z Poznańskiego Rozbratu:)
Ser pleśniowy i szpinak – mniam! 🙂
Ja znam podobny przepis tylko zamiast brokułów jest szpinak i oprócz czosnku dodaje się cebulę. Jeszcze do wszystkiego ser pleśniowy 🙂 Pycha
pędzę po brokuły wygląda świetnie
O! i to dziś będzie mój obiad:):)