Prosty do zrobienia i smaczny, a do tego tani makaron z burakami na obiad. Można podać go w elegancki sposób, zawijając makaron na grubym, dwuzębowym widelcu i nakładając na talerz już po wymieszaniu z buraczkową pastą. Uwielbiam takie proste przepisy, które pozwalają stworzyć efektowne dania. Odrobina świeżych ziół i spójrzcie – w kilkanaście minut można przygotować danie jak z eleganckiej restauracji.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g makaronu
Pasta z buraków
- 1 szklanka ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
- 3 łyżki pasty tahini (można zastąpić nasionami słonecznika i 1 łyżeczką miodu)
- ½ pomarańczy (mała; tylko wyciśnięty sok)
- 1 łyżka oliwy (extra vergine)
- 1 burak (średnie; pieczone po pokrojeniu w plasterki przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C, duszone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowane na parze)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 szczypta chili
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Pasta tahini - przepis
- Jak ugotować ciecierzycę
Jak zrobić
Pasta z buraków
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.
Makaron
- Gotuję makaron „al dente” czyli lekko twardy.
- Zlewam wodę z garnka po ugotowaniu (zachowuję!).
- Mieszam makaron z pastą buraczaną bezpośrednio w garnku. W razie potrzeby reguluję konsystencję dodatkiem wody pozostałej z gotowania makaronu.
- Dekoruję danie świeżymi ziołami na talerzu i serwuję.
Świetny pomysł na wykorzystanie pasty buraków i makaronu :). A jeśli nie do makaronu, to do kanapek jest idealna!