fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Makaron z cukinii z sosem orzechowym to prosty przepis na szybki obiad pełen warzyw i roślinnych tłuszczów. Podsmażona z cebulą, czosnkiem, marchewką i ziołami cukinia świetnie uzupełniona smakiem orzeszków ziemnych. Jeśli przygotujecie zapas sosu w słoiczku, wystarczy kilka minut na przyrządzenie tego pysznego dania. Zobaczcie jak zrobić makaron z cukinii z sosem orzechowym krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

To bardzo smaczny, szybki i łatwy do przygotowania obiad wegański. Polecam gorąco zakup spiralizera, z pomocą którego przygotujecie takie cukiniowe spaghetti. Można je także zrobić z innych warzyw: marchewki, batatów, ziemniaków. Spiralizujcie i eksperymentujcie ze smakami!

Spaghetti z cukinii z sosem arachidowym można wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. papryki czy pomidorków koktajlowych. Do łagodnego smaku cukinii będzie pasować wszystko, ale z kolei sos arachidowy jest na tyle charakterystyczny, że warto postawić na niedominujące dodatki. W wersji niewegańskiej można potem dorzucić ser, a nawet podsmażoną na patelni pierś z kurczaka lub mielone mięso w sosie pomidorowym. Tyle możliwości!

Zobacz też
Zupa mleczna z dyni

Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Makaron z cukinii z sosem orzechowym na bazie orzeszków ziemnych, z cebulą i czosnkiem, sokiem z cytryny marchewką.
4.75 z 8 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron z cukinii z sosem orzechowym
Liczba porcji: 3
Kalorie: 567kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Warzywa

  • 2 cukinie (nieduże, każda po ok. 250 g; pokrojone w spaghetti za pomocą spiralizera lub specjalnej temperówki do warzyw)
  • 1 cebula (duża; drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 łyżka oliwy (extra vergine)
  • sól, pieprz

Sos z orzeszków ziemnych

  • ½ szklanki masła orzechowego (korzystając z blendera można zastąpić orzeszkami ziemnymi niesolonymi (mogą być delikatnie prażone))
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 4-6 łyżek soku z cytryny (można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy)
  • 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub klonowym)
  • 2 łyżki lodowatej wody (delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Do dekoracji

  • świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki; posiekane)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Sos z orzeszków ziemnych

  • Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
  • Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.

Smażenie warzyw

  • Cebulę i 1 ząbek czosnku szklę na oliwie na niewielkim ogniu. Można delikatnie posypać je solą, ale ostrożnie: całej potrawie słonego posmaku doda też potem sos z orzeszków.
  • Dodaję marchewkę i cukinię, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.

Łączenie składników

  • Przekładam warzywa na talerze i dekoruję sosem oraz ziołami.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 567kcal (28%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 53g (82%) | Tłuszcze nasycone: 24g (150%) | Cholesterol: 123mg (41%) | Sód: 352mg (15%) | Potas: 687mg (20%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1865IU (37%) | Witamina C: 41.6mg (50%) | Wapń: 217mg (22%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron z cukinii z sosem orzechowym
Makaron z cukinii z sosem orzechowym

Jak Wam się podoba takie proste danie? Bardzo jestem ciekawa, czy takie spaghetti z cukinii lub innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Jeśli zrobiliście, dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało!

Zobacz komentarze (0)
4.75 from 8 votes (8 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom