Makaron z cukinii z sosem orzechowym to prosty przepis na szybki obiad pełen warzyw i roślinnych tłuszczów. Podsmażona z cebulą, czosnkiem, marchewką i ziołami cukinia świetnie uzupełniona smakiem orzeszków ziemnych. Jeśli przygotujecie zapas sosu w słoiczku, wystarczy kilka minut na przyrządzenie tego pysznego dania. Zobaczcie jak zrobić makaron z cukinii z sosem orzechowym krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
To bardzo smaczny, szybki i łatwy do przygotowania obiad wegański. Polecam gorąco zakup spiralizera, z pomocą którego przygotujecie takie cukiniowe spaghetti. Można je także zrobić z innych warzyw: marchewki, batatów, ziemniaków. Spiralizujcie i eksperymentujcie ze smakami!
Spaghetti z cukinii z sosem arachidowym można wzbogacić o dodatek innych warzyw, np. papryki czy pomidorków koktajlowych. Do łagodnego smaku cukinii będzie pasować wszystko, ale z kolei sos arachidowy jest na tyle charakterystyczny, że warto postawić na niedominujące dodatki. W wersji niewegańskiej można potem dorzucić ser, a nawet podsmażoną na patelni pierś z kurczaka lub mielone mięso w sosie pomidorowym. Tyle możliwości!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Warzywa
- 2 cukinie (nieduże, każda po ok. 250 g; pokrojone w spaghetti za pomocą spiralizera lub specjalnej temperówki do warzyw)
- 1 cebula (duża; drobno posiekana)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki)
- 1 łyżka oliwy (extra vergine)
- sól, pieprz
Sos z orzeszków ziemnych
- ½ szklanki masła orzechowego (korzystając z blendera można zastąpić orzeszkami ziemnymi niesolonymi (mogą być delikatnie prażone))
- ½ szklanki oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 4-6 łyżek soku z cytryny (można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy)
- 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub klonowym)
- 2 łyżki lodowatej wody (delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Do dekoracji
- świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki; posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Sos z orzeszków ziemnych
- Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
- Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.
Smażenie warzyw
- Cebulę i 1 ząbek czosnku szklę na oliwie na niewielkim ogniu. Można delikatnie posypać je solą, ale ostrożnie: całej potrawie słonego posmaku doda też potem sos z orzeszków.
- Dodaję marchewkę i cukinię, przykrywam i duszę przez kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.
Łączenie składników
- Przekładam warzywa na talerze i dekoruję sosem oraz ziołami.
Wartości odżywcze
Jak Wam się podoba takie proste danie? Bardzo jestem ciekawa, czy takie spaghetti z cukinii lub innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Jeśli zrobiliście, dajcie koniecznie znać, jak Wam smakowało!