Jeden z prostszych do przygotowania makaronów ze smacznym sosem o intensywnym smaku czyli makaron z gorgonzolą, znany też zapewne niektórym z Was pod nazwą makaron gorgonzola.
Zobacz też: Więcej przepisów kuchni włoskiej
Jest to kolejny prosty przepis na szybki obiad, taki jakie lubię najbardziej. Nawet w upalne, letnie dni można wstawić makaron do gotowania na krótki czas, a kiedy bulgoce na ogniu, szybko przygotować sos gorgonzola, na bazie wywaru warzywnego, który wcześniej można przygotować w większej ilości i zamrozić w niewielkich porcjach lub po prostu wykorzystać wywar gotowy, z butelki czy kartonika, bez konserwantów i sztucznych dodatków albo ekspresowo zrobić go z suszonych, drobno pokrojonych warzyw, soli i masła lub oliwy, zagotowanych we wrzątku.
Proste danie, jakim jest makaron z gorgonzolą, można urozmaicać dodatkiem prażonych migdałów, orzechów włoskich oraz świeżych owoców, np. gruszek czy truskawek, chociaż w najprostszej wersji smakuje równie wybornie. Ciekawa jestem, z czym Wy zdecydujecie się go podać.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 100-250 g makaronu typu wstążki lub spaghetti
- 50 g sera gorgonzola
- 1 szklanka wywaru (drobiowy lub warzywny)
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 50 g migdałów (całe bez skórki lub w słupkach/płatkach)
- ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
- 1 gruszka (opcjonalnie; lub 6 truskawek; w plastrach)
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
- Jak ugotować makaron
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej prażę delikatnie migdały. Gdy lekko się zrumienią i zaczną mocniej pachnieć, przekładam na osobny talerz.
- Makaron gotuję al dente czyli lekko twardy, sprężysty.
- Wywar ze śmietanką zagotowuję na patelni (połowę wywaru można, opcjonalnie, zastąpić białym, wytrawnym winem).
- Dodaję ser gorgonzola i cynamon (można też zastąpić go np. gałką muszkatołową), gotuję całość na średnim ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści.
- Ugotowany makaron przekładam na talerze, polewam sosem i podaję, opcjonalnie, z gruszkami lub truskawkami.
Nie wiem czemu wlasnie wyszla mi przepotwornie slona zupa…. tak, proporcje te same.
Mogę strzelać, że albo ser był przepotwornie słony, albo wywar z kostki z glutaminianem sodu.
Ratowałabym dodatkiem innego, łagodnego sera. Albo zostawiła tę masę – podzieliła na mniejsze porcje i zamroziła – szkoda wyrzucać, a może się przydać do doprawiania zup.
Dzięki, kupiona w rupieciarni ;). A kolory wobec tego masz piękne :D.
śliczna miseczka-gdzie kupiona?i śliczne aranżacja potrawy rzecz jasna:))))mam w takich kolorach urządzony salon:)))
Może tak spróbowałabyś zrobić fideuà? Bardzo smaczny i prosty do zrobienia makaron, można powiedzieć, że nawet na studencką kieszeń 😉
jednak nazwisko robi swoje my kamińscy zdolni jesteśmy hehe 😀 bardzo fajny przepis można jeszcze pokombinować trochę ;] tylko pozazdrościć Twojemu facetowi takiej fajnej kobitki 😀 lecę do kuchni pozdrawiam!! 🙂
Bardzo fajny przepis ;] Napewno skosztuję