Klasyczny makaron z truskawkami podaje się na słodko, z dodatkiem twarogu, śmietany, lub, w nieco nowocześniejszej wersji, z mascarpone. Makaron z truskawkami i chili to wersja tego dania na ostro, z dodatkiem nadających truskawkom charakterystycznego smaku balsamico i parmezanu.
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
Makaron z truskawkami i chili można podać z dodatkiem pokrojonych w plasterki, świeżych truskawek polanych balsamico i ziół: bazylii i mięty lub zaserwować tylko z sosem truskawkowym. Moja propozycja to szerokie wstążki – pappardelle, ale możecie wybrać swój ulubiony makaron o dowolnym kształcie. Ostrym sosem można też nadziewać duże, ugotowane muszle.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400-500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki, można zastąpić makaronem o innym kształcie)
- 4 szklanki truskawek
- 1 papryczka chili (mała, drobno posiekana)
- 4 łyżki śmietanki kremówki (można zastąpić klasycznym twarogiem)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 2 łyżki balsamico
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 4 łyżki parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
- listki mięty do dekoracji
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować makaron
- Truskawki - walory, właściwości, witaminy
Jak zrobić
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy.
- Na patelni roztapiamy połowę masła i podsmażamy papryczkę chili aż zmięknie.
- Do papryczki dodajemy zmiksowane truskawki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
- Do sosu truskawkowego dodajemy śmietankę, doprawiamy kakao, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, pod koniec dodając utarty parmezan.
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przekładamy pozostałym masłem.
- Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą miętą i/lub bazylią.
Wartości odżywcze
na pewno truskawki z sola i pieprzem (hol y Fuk)
Są tacy, którym smakują różne nietypowe połączenia, nie tylko schabowe z kapustą :).
[..YouTube..] Są tacy, którym smakują różne nietypowe połączenia, nie tylko schabowe z kapustą :).
[..YouTube..] @apllebaum Są tacy, którym smakują różne nietypowe połączenia, nie tylko schabowe z kapustą :).
Niech mnie szlag trafi. Sądziłem że nic mnie bardziej nie zaskoczy, a tutaj proszę.
Kulinarna tragedia, której powstydziliby się nawet Holendrzy z ich piwem wiśniowym w sosie do pieczeni.
[..YouTube..] Niech mnie szlag trafi. Sądziłem że nic mnie bardziej nie zaskoczy, a tutaj proszę.
Kulinarna tragedia, której powstydziliby się nawet Holendrzy z ich piwem wiśniowym w sosie do pieczeni.
Zdarza mi się z niego korzystać jak mam nieumyty dzbanek od elektrycznego blendera. W mojej kuchni to takie „koło zapasowe” 🙂 Cieszę się, że makaron smakował :).
[..YouTube..] Zdarza mi się z niego korzystać jak mam nieumyty dzbanek od elektrycznego blendera. W mojej kuchni to takie „koło zapasowe” 🙂 Cieszę się, że makaron smakował :).
[..YouTube..] @1truskawkowa Zdarza mi się z niego korzystać jak mam nieumyty dzbanek od elektrycznego blendera. W mojej kuchni to takie „koło zapasowe” 🙂 Cieszę się, że makaron smakował :).
Widze, że pani również używa szefa kuchni z Tupperware też bardzo go lubie używać 🙂 a makaton pycha:)
[..YouTube..] Widze, że pani również używa szefa kuchni z Tupperware też bardzo go lubie używać 🙂 a makaton pycha:)
bardzo lubię w lecie zjeść sobie taki makaron 🙂 podoba mi się Twój pomysł na sos
Intrygujący przepis… Truskawki uwielbiam, pikantne potrawy też, więc będzie smakowało. Może jutro uda się przetestować. 🙂
Tu jest Grzesiu wersja dla Ciebie: http://pozytywnakuchnia.pl/spaghetti-con-aglio-olio-e-peperoncino/ 🙂 @Zenobia daj znać czy Ci smakowało 🙂
Musi być pyszne! 😀
[..YouTube..] Musi być pyszne! 😀