fbpx
Czytasz właśnie
Makaron z truskawkami i chili

Makaron z truskawkami i chili

Makaron z truskawkami i chili

Klasyczny makaron z truskawkami podaje się na słodko, z dodatkiem twarogu, śmietany, lub, w nieco nowocześniejszej wersji, z mascarpone. Makaron z truskawkami i chili to wersja tego dania na ostro, z dodatkiem nadających truskawkom charakterystycznego smaku balsamico i parmezanu.

Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad

Makaron z truskawkami i chili można podać z dodatkiem pokrojonych w plasterki, świeżych truskawek polanych balsamico i ziół: bazylii i mięty lub zaserwować tylko z sosem truskawkowym. Moja propozycja to szerokie wstążki – pappardelle, ale możecie wybrać swój ulubiony makaron o dowolnym kształcie. Ostrym sosem można też nadziewać duże, ugotowane muszle.

Zobacz też
Spaghetti z kurkami i sosem z sera pleśniowego President

Makaron z truskawkami i chili na ostro

Makaron z truskawkami i chili

Makaron z truskawkami i chili czyli przepis na makaron z truskawkami wytrawny na ostro. Prosty przepis na makaron z truskawkami i chili i szybki, tani obiad na lato.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron z truskawkami i chili
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 602kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400-500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki, można zastąpić makaronem o innym kształcie)
  • 4 szklanki truskawek
  • 1 papryczka chili (mała, drobno posiekana)
  • 4 łyżki śmietanki kremówki (można zastąpić klasycznym twarogiem)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki balsamico
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 4 łyżki parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • listki mięty do dekoracji
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować makaron
  2. Truskawki - walory, właściwości, witaminy

Jak zrobić

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy.
  • Na patelni roztapiamy połowę masła i podsmażamy papryczkę chili aż zmięknie.
  • Do papryczki dodajemy zmiksowane truskawki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
  • Do sosu truskawkowego dodajemy śmietankę, doprawiamy kakao, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, pod koniec dodając utarty parmezan.
  • Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przekładamy pozostałym masłem.
  • Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżą miętą i/lub bazylią.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Kalorie: 602kcal (30%) | Carbohydrates: 86g (29%) | Białko: 17g (34%) | Fat: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 134mg (45%) | Sód: 217mg (9%) | Potas: 482mg (14%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 755IU (15%) | Witamina C: 89.7mg (109%) | Wapń: 127mg (13%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Makaron z truskawkami i chili na ostro
Makaron z truskawkami i chili na ostro
16 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom