Odmianą dla bardzo słodkich mazurków może być smaczny, słonecznie żółty mazurek cytrynowy o orzeźwiającym smaku. Jest to błyskawiczne do zrobienia ciasto, pod warunkiem, że mamy już w lodówce krem cytrynowy. Dysponując mniejszą ilością czasu, warto przygotować krem 1-2 dni wcześniej i wstawić do lodówki. Potem wystarczy wyłożyć go na upieczony i wystudzony, kruchy placek. Zobaczcie jak zrobić mazurek z cytryn.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Mazurek cytrynowy, dzięki pięknej, żółtej barwie, nawet bez dodatkowych dekoracji, będzie cudowną ozdobą wielkanocnego stołu. Oprócz kremu i zamiast mięty, można udekorować go płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami nerkowca. Dekoracja proponowana przeze mnie jest prosta, ale efektowna i łatwa do uzyskania. Całą robotę „robi” kolor kremu i przełamanie go zielenią.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła (1 kostka)
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 50 g płatków migdałów
- miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
Krem cytrynowy
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 120 g cukru
- 50 g masła (¼ kostki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić krem cytrynowy
Jak zrobić
- Z wyszorowanych i sparzonych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
- Sok ze skórką i cukrem podgrzewamy w garnku w kąpieli wodnej.
- Kiedy cukier rozpuści się, do syropu dodajemy masło i cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści.
- Cienką strużką (najlepiej przez sitko) wlewamy do masy cytrynowej roztrzepane jajka, cały czas mieszając.
- Podgrzewamy krem na niewielkim ogniu i stale mieszamy, żeby jajka nie ścięły się za szybko, a krem uzyskał gęstą, jedwabistą konsystencję.
- Gotowy krem przelewamy do słoika albo miseczki, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
- Z posiekanego z mąką i cukrem masła, wanilii i ugotowanych żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia.
- Wykładamy część ciasta na dnie foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dekorujemy rulonikami lub warkoczykami z ciasta, dno gęsto nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez ok. 20-40 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
- Na wystudzone ciasto wykładamy schłodzony krem, a całość dekorujemy świeżą miętą, orzechami lub migdałami.
Wartości odżywcze
Kruche ciasto, a na nie wyłożony krem. W zasadzie to wszystko.
Ciekawa jestem, jak udał się Wam mazurek z cytryną. Jak wrażenia po przygotowywaniu lemon curd? Dajcie znać w komentarzach :).
Mam zamiiar dziś zrobić ten mazurek, ale obawiam się że kremu nie wystarczy. Pani Dorotko czy masz pewność że ta porcja kremu będzie wystarczająca?
Witam. Mogła byś zrobić ciasto pod nazwa metrowiec. Dzięki z góry za wszystko.
to jest za suche i za mało kwaśne,
a poza tym jest za gorzkie i nie wiem kto powiedział wam, że umiecie gotować
Jestescie żałośni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ojej, muzykę słychać, ale głosu tej ślicznej już nie…
[..YouTube..] ojej, muzykę słychać, ale głosu tej ślicznej już nie…
[..YouTube..] ojej, muzykę słychać, ale głosu tej ślicznej już nie…
Przepis wypróbowałam przy okazji… Wielkanocy 😉 Mazurek pyszny – smakował nie tylko mnie, ale wszystkim, którzy go jedli. Znakomity! Dzięki za ten przepis. Zmodyfikowałam nieznacznie, stosując mniejszą ilość cukru – ale to wiadomo, według uznania i smaku. Pozdrawiam
pomoge zjeść:)
Jak maminy smakuje najbardziej, to trzeba pomagać i się od niej uczyć, a nie zostawiać samej do zrobienia :).
Ja to Mazurka zostawię mamusi:) najbardziej smakuje:)