Mazurek czekoladowy

5/5 (1)

Mazurek czekoladowy, obok mazurka kajmakowego, jest jednym z częściej przygotowywanych wypieków na Wielkanoc. Na upieczoną warstwę kruchego ciasta wystarczy wylać czekoladę roztopioną w podgrzanej, kremowej śmietance i odstawić do wystudzenia. W wersji ekspresowej niepotrzebna jest nawet kremówka – wystarczy podgrzać w kąpieli wodnej zwykłą, mleczną czekoladę, chociaż osobiście najbardziej lubię mazurek czekoladowy przygotowany na gorzkiej, deserowej czekoladzie. Śmietanka nadaje polewie aksamitności, a rezygnując z jej dodatku, można uzyskać nieco twardszy, czekoladowy wierzch.

Zobacz też: Więcej przepisów na Wielkanoc

Mazurek czekoladowy

Liczba porcjiblaszka ok. 25×35 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas40 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Prosty mazurek czekoladowy z piękną i łatwą dekoracją na Wielkanoc. Mazurek czekoladowy na kruchym spodzie, z dżemem lub kajmakiem, polany polewą czekoladową i udekorowany bakaliami.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Kruchy spód

    • 2 Szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
    • 200 g masła (1 kostka)
    • ¼ Szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
    • 3 żółtka

    Kruchy spód (opcjonalnie)

    • miąższ z ½ laski wanilii

    Do przełożenia (opcjonalnie)

    • konfitura z róży, dżem pomarańczowy, jabłkowy, cytrynowy lub morelowy albo kajmak

    Do dekoracji

    • kilkanaście płatków migdałów
    • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
    • suszona żurawina, morele lub rodzynki

    Czekoladowy wierzch

    • 150 ml śmietanki kremówki
    • 100 g gorzkiej czekolady deserowej (1 tabliczka)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

    Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

    Moje porady

    Mazurek czekoladowy - przepis i film wideo

    Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić lukier
    2. Jak zrobić kruche ciasto
    3. Jak zrobić kajmak

    Mazurek czekoladowy - Jak zrobić

    Krok 1
    Masło wyjęte z lodówki siekamy w misce z mąką za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza do kruchego ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło wcześniej zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażalniku.
    Krok 2
    Dodajemy pozostałe składniki na kruche ciasto i szybko zagniatamy (można też zmiksować całość mikserem z końcówkami-świderkami).
    Krok 3
    Wstawiamy ciasto na ok. 30 minut do schłodzenia w lodówce.
    Krok 4
    ⅔ ciasta rozwałkowujemy/wylepiamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
    Krok 5
    Z pozostałego ciasta przygotowujemy dekorację brzegów mazurka: można przygotować wałeczki i ugnieść je widelcem lub zrobić brzegi w kształcie zaplecionego z niego węższych wałeczków warkocza.
    Krok 6
    Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 220 °C piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złocisty kolor.
    Krok 7
    Od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Krok 8
    W kąpieli wodnej (mniejszy garnek włożony do większego, wypełnionego do połowy wodą) podgrzewamy mocno (nie zagotowujemy!) śmietankę kremówkę.
    Krok 9
    Do śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę i roztapiamy całość, dokładnie mieszając. Podgrzewamy aż do lekkiego zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
    Krok 10
    Na wystudzony, kruchy spód wykładamy konfiturę, dżem lub kajmak.
    Krok 11
    Polewamy ciasto wystudzoną masą czekoladową i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
    Krok 12
    Dekorujemy mazurek czekoladowy bakaliami i/lub lukrem albo polewą z białej czekolady.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Mazurek czekoladowy
    Mazurek czekoladowy
    Mazurek czekoladowy
    Mazurek czekoladowy
    Mazurek czekoladowy
    Mazurek czekoladowy

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    24 komentarze
    1. Będzie osobny film o dekorowaniu brzegów mazurków i tart :). A warkocz plecie się tak samo jak ten z włosów. Trzeba uturlać trzy wałeczki z ciasta i zaplatać bezpośrednio w foremce, doklejając kolejne wałeczki i ukrywając zlepienie pod splotem :).

    2. no to czekam na ciąg dalszy:), pewnie będę mieć utrudnione zadanie bo będę robić z mąki bezglutenowej(więc chyba wałeczki na warkocz będą się rwać, bo bezglut.to mniej elastyczne będzie)co myślisz?

    3. Myślę, że jeśli część ciasta przeznaczoną na warkocz zawiniesz w woreczek i poleży trochę dłużej w lodówce to nabierze elastyczności i dasz radę :). Znajoma mojej mamy stosuje ten patent do uelastycznienia bezglutenowego ciasta na pierogi :).

    4. jeśli chodzi o mazurki, to zawsze podobała mi się taka prostota jak tutaj, dżem lub jakiś jednowarstwowy krem i kruchy spód, nic więcej nie potrzeba, no oprócz dekoracji;)

    5. «✬❊ ✬» Ciekawe przepisy nam prezentujesz «✬❊ ✬»
      ¨´*❤.¸ ¨´ *❤*´¨¸.❤*´¨
      Szczere życzenia
      radosnych i miłych
      Świąt Wielkanocnych,
      smacznego Święconego.. ❊❦❊
      Pozdrawiam Cię cieplutko oraz mile spędzonych świąt:*))
      ˜”*°•ڰۣڿ✬ڰۣڿ•°*”˜

    6. Zobaczyłem wasz film na YouTube i ściągnęło mnie tutaj po przepis – rewelacja jak dla mnie. Nigdy nie dodawałem mąki krupczatki więc jak widzę będę musiał spróbować mazurka zrobić według waszego przepisu – po świętach pochwalę się jak smakował moim gościom

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Polub, zanim zapomnisz :)