Mizeria z ogórków jest jednym z sympatycznych i prostych do zrobienia, letnich dodatków do głównego dania. W sezonie na ogórki bardzo często pojawia się na moim stole, zwłaszcza w towarzystwie młodych ziemniaków i jajek sadzonych, choć czasem ciężko mi się zdecydować między takim obiadem a smacznym chłodnikiem.
Zobacz też: Więcej przepisów na ogórki i dodatki do drugich dań
Jako dziecko nie przepadałam za ogórkami, ale pewnego dnia, zupełnie niespodziewanie, niechęć przerodziła się w ogromną miłość i mizeria na stałe zagościła w kanonie moich ulubionych, domowych, polskich potraw, choć przygotowuję ją nieco podobnie do tzatziki, łącząc w mizerii tamtejsze, greckie składniki i zastępując zsiadłe mleko lub śmietanę gęstym jogurtem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 ogórki (po ok. 100 g każdy; obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry)
- 1-2 cebule (opcjonalnie; drobno pokrojone)
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie; bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 1-2 łyżki świeżego koperku (opcjonalnie; drobno pokrojony)
- ½ cytryny (opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok)
- 120 g zsiadłego mleka, kwaśnej śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do „przegryzienia” smaków.
u mnie w domu zawsze dodaje sie cebulke albo szypior i koper :d
wzorowałam się na tym przepisie ale nie miałam wszystkich składników i zastąpiłam je innymi 🙂
a mianowicie ogórki sol pieprz oliwa koper bazylia cytrynowa oraz czosnek pychą 🙂
IMO kardynalny błąd już na samym poczatku. Po skrojeniu składników i wrzuceniu ich do miski, należy to doprawić (sól / pieprz) i odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Ogórki puszczą wtedy sok. Dopiero później dodaje się śmietany, czy kefiru…
ja do mizerii dodaje swiezo posiekane liscie bazylii- pyyycha 🙂
Ja jestem z Poznania toteż mizeria idealna w moim rejonie to bez czosnku, a za to z dodatkiem cukru 🙂
[..YouTube..] Ja jestem z Poznania toteż mizeria idealna w moim rejonie to bez czosnku, a za to z dodatkiem cukru 🙂
Znam i tę wersję, jest bardzo smaczna :).
[..YouTube..] Znam i tę wersję, jest bardzo smaczna :).
fajna mizeria 🙂 z czosnkiem przyznam się nigdy nie robiłam,ale jest to ciekawy dodatek,który używam często,więc na pewno wypróbuję 🙂
[..YouTube..] fajna mizeria 🙂 z czosnkiem przyznam się nigdy nie robiłam,ale jest to ciekawy dodatek,który używam często,więc na pewno wypróbuję 🙂
MNIAM… Ja do mizerii nie dodaję cebulki, chyba że dymkę ze szczypiorkiem. Czosnek i koperek musi być 🙂 Mniam mniam 🙂
[..YouTube..] MNIAM… Ja do mizerii nie dodaję cebulki, chyba że dymkę ze szczypiorkiem. Czosnek i koperek musi być 🙂 Mniam mniam 🙂
u mnie klasycznie,ale z czosnkiem i cytryną nie próbowałem,cebulka,szczypiorek i koperek musi być,przeważnie na śmietanie,a jak za gęsto,to dolewam soku z ogórków,które wcześniej po posoleniu puściły. Mizeria często bywa dla mnie daniem samodzielnym,a dodatkiem jest bagietka z masłem 🙂
[..YouTube..] u mnie klasycznie,ale z czosnkiem i cytryną nie próbowałem,cebulka,szczypiorek i koperek musi być,przeważnie na śmietanie,a jak za gęsto,to dolewam soku z ogórków,które wcześniej po posoleniu puściły. Mizeria często bywa dla mnie daniem samodzielnym,a dodatkiem jest bagietka z masłem 🙂
moja babcia robi tak samo jak u ciebie, tylko ze bez cytryny. Mama zas robi normalnie, na słono 😀
[..YouTube..] moja babcia robi tak samo jak u ciebie, tylko ze bez cytryny. Mama zas robi normalnie, na słono 😀
Świetne , zabieram sie do pracy 🙂
[..YouTube..] Świetne , zabieram sie do pracy 🙂
u mnie w domu robi się mizerie zupełnie inaczej,bardziej na słodko. do jogurtu naturalnego i śmietanki 18% dodajemy cukier i troszkę soku z cytryny, do tego ogórki starte na tarce w cieniutkie plasterki i koniecznie posypane solą alby puściły sok 🙂 jest pyszna polecam!!
[..YouTube..] u mnie w domu robi się mizerie zupełnie inaczej,bardziej na słodko. do jogurtu naturalnego i śmietanki 18% dodajemy cukier i troszkę soku z cytryny, do tego ogórki starte na tarce w cieniutkie plasterki i koniecznie posypane solą alby puściły sok 🙂 jest pyszna polecam!!