Przechadzając się ulicami Paryża, zwłaszcza w okolicach Saint Germain, gdzie mnóstwo restauracji, często w cenie kilkunastu-kilkudziesięciu euro, oferuje tradycyjny, trzydaniowy, francuski obiad, trudno odmówić sobie pysznego deseru, jakim jest mus czekoladowy. A co, gdy do wyboru jest jeszcze creme brulee czy krem z karmelem? Mamy słabość do takich deserów razem z moją przyjaciółką. Łączy nas ona tak samo jak miłość do Paryża! To jedno z piękniejszych miast, do którego każda z nas zawsze chętnie wraca. Pokażę Wam dziś, jak zrobić mus z czekoladą.
Zobacz też: Najlepsze przepisy z czekoladą
W Paryżu na każdym kroku można napotkać cukiernię, w której oczy same śmieją się do wszystkich pyszności. Cudownie wyglądają i widać, że przygotowano je z największym kunsztem i starannością. Podróżując po świecie, nigdzie indziej nie znajdziecie wypieków czy innych słodkości tak pięknych, a przy okazji wyjątkowo smacznych.
Proste desery w niedrogich restauracjach
Z kolei w restauracjach, tych nienajdroższych, ale wyjątkowo sympatycznych, królują desery najpopularniejsze i proste. Takie, które po powrocie do domu, kiedy zdążymy się już nacieszyć wygodą własnego łóżka i ulubioną kawą oraz przygotowanym samodzielnie śniadaniem, łatwo bez problemu odtworzyć we własnej kuchni. Można potem, po pierwszym kęsie, z zamkniętymi oczami, móc znowu powrócić w myślach do odwiedzonych niedawno miejsc.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g gorzkiej czekolady deserowej 60% (ok. 1,5 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej i trzymana w cieple)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (schłodzona przez 2-3 godziny na najwyższej półce w lodówce lub zmrożona przez 30 minut w zamrażalniku)
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z połowy laski wanilii)
Do dekoracji (opcjonalnie)
- świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, ananas, brzoskwinie)
- dodatkowa bita śmietana
- listki świeżej mięty
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- ⅓ szklanki śmietanki kremówki podgrzewamy mocno na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Żółtka mieszamy w osobnej miseczce z cukrem, następnie dolewamy połowę zagrzanej śmietanki i dokładnie łączymy.
- Miksturę żółtkowo-śmietankową wlewamy do pozostałej, podgrzanej śmietanki, mieszamy i gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia (masa będzie przywierać do łyżki, ale nie może się zagotować).
- Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy wanilię i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Pozostałą, schłodzoną śmietankę kremówkę (⅔ szklanki) ubijamy na sztywno.
- Połowę bitej śmietany ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Kiedy składniki się połączą, dodajemy drugą połowę bitej śmietanki i łączymy wszystkie składniki w mus czekoladowy.
- Mus czekoladowy przekładamy do pucharków lub miseczek i serwujemy na ciepło lub odstawiamy do przestudzenia. Można też schłodzić go w lodówce. Klasycznie mus czekoladowy serwuje się bez dodatkowych dekoracji. Można jednak ozdobić go owocami, miętą oraz bitą śmietaną lub podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
Zapraszam Was dziś na prosty i wyjątkowo smaczny mus czekoladowy. W podstawowej wersji serwuje się go bez dodatków. Wystarczy przygotować go z kremowej śmietanki, dobrej czekolady oraz żółtek i cukru. Elegancji dodadzą mu świeże owoce i listki mięty. W tak prosty sposób, zwłaszcza zimą, można wyczarować we własnym domu odrobinę słonecznego Paryża.

Ciekawa jestem, czy mój czekoladowy mus przypadnie Wam do gustu. W prostocie siła, czy wolicie bardziej skomplikowane przysmaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Mam do Pani pytanie – czy jest możliwość uniknięcia użycia zoltek w tego typu deserach? Lodach? Te desery tak pięknie wyglądają, ale wizja zjedzenia surowego żółtka stanowczo mnie odstrasza:( (w moim liceum surowym zoltkiem w masie zatruła się cała klasa – od tamtego czasu omijam go jak tylko mogę:))
Ale mam na to smaka pozdrawiam
Tomek
Ale mam na to smaka pozdrawiam
Tomek
Czemu przepis jedynie w języku angielskim?
Testuję nową formatkę z funkcją drukowania. Zaraz będzie poprawny, a w tygodniu nabierze ładniejszego wyglądu :D.