Odwracane ciasto z rabarbarem – bardzo smaczne i pięknie pachnące. Kwaskowaty rabarbar w połączeniu z aromatem skórki cytrynowej to pyszna kombinacja! Najpierw dusi się z cukrem na dnie tortownicy, przykryty wypiekanym ciastem z kruszonką. Potem, po odwróceniu upieczonego ciasta, kruszonka staje się spodem, a rabarbar – wierzchnią dekoracją. Ciasto jest delikatne i pachnące, a dodatek skórki cytrynowej można zastąpić skórką z pomarańczy. Doskonale podkręca smak całości! Najlepiej będzie się prezentować przygotowane z dojrzałego, różowego rabarbaru. U mnie niestety trochę inna kolorystyka, ale smak doskonały! Zobaczcie jak zrobić odwracane ciasto z rabarbarem.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Jeśli nie macie rabarbaru, możecie wykorzystać jabłka. Również wyjdzie pyszne!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 300 g masła (1½ kostki)
- 1½ szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450)
- 1¾ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 2 jajka
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 4 łyżki masła
- 1½ szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450)
- ¼ szklanki cukru
- szczypta soli
Spód
- 500 g rabarbaru
- ¾ szklanki cukru (biały lub brązowy, który w trakcie pieczenia ciasta skarmelizuje się)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić cukier waniliowy
Jak zrobić
Kruszonka
- Wszystkie składniki na kruszonkę mieszam w miseczce i odstawiam do lodówki.
Spód
- Wszystkie składniki na spód mieszam w średniej misce i odstawiamy na kilka minut.
Ciasto
- Masło ucieram z cukrem na puszysty krem.
- Dodaję skórkę cytrynową i sok pomarańczowy, ucieram.
- Dodaję jedno jajko, ucieram na gładko, następnie dodaję drugie jajko, ponownie ucieramy.
- Stopniowo, w kilku partiach, wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, za każdym razem ucierając na gładką masę.
Składanie ciasta
- Rabarbar z cukrem przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem.*
- Na rabarbar przekładam masę na ciasto.
- Masę na ciasto posypuję kruszonką.
Pieczenie
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien wyjść suchy).
- Upieczone ciasto studzę przez 10 minut** w tortownicy. Oddzielam od brzegu tortownicy za pomocą noża.
- Tortownicę przykrywam z wierzchu paterą lub talerzem, od spodu łapię przez rękawicę lub ręcznik i sprawnym ruchem obracam do góry dnem.
- Ciasto kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowuję w zamkniętym pudełku lub woreczku, co zapobiegnie jego wysuszeniu.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, jak się Wam upiecze!
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia. Czy odwracane ciasto rabarbarowe będzie częściej gościć w Waszych domach? A może zrobiliście wersję z jabłkami? Czekam na wieści od Was!
Ja piekłam w zeszłym roku, ale ciasto było bardziej biszkoptowe, bardzo delikatne i puszyste.
Mam jakiś wstręt do rabarbaru z powodu ohydnego smaku, nie mogę na niego patrzeć, nie wiem dlaczego tak mam. :/
Dziś : biszkopt na to uprażony ranarbar z galaretką ,a na wierzch bita śmietana 🙂
Pieczemy zwykle cały sezon 🙂 i jeszcze z morelami… Pycha.
Ciekawe czy do tego ciasta nadawałyby się mrożony rabarbar, czy powstanie zakalec.
Chyba bezpieczniej byłoby go rozmrozić i oddzielić od ewentualnego nadmiaru puszczonego soku.
już któryś raz robię coś z tej strony i jest totalną klapą, wracam tutaj jednak nie zrażając się ponieważ inne przepisy okazują się być jakimś cudem kulinarnym (polecam ciasto marchewkowe)
natomiast odwracane ciasto z rabarbarem wczoraj spowodowało armagedon w mojej kuchni
sprawdziła wcześniej foremkę i wydawała się być szczelna
do czasu aż w piekarniku cała woda z rabarbaru z tym cukrem nie wyciekła na dno piekarnika
wyobrażacie sobie jak karmel spala się w piekarniku, dramat! sprzątanie, wietrzenie, a ciasto – wyjęte z piekarnika – nie do uratowania
poza tym, to już któryś przepis, w którym jest tak dużo masła i przez to mi nie wychodzi
ostatnio zmniejszyłam o połowę i wyszło, więc dzisiaj drugie podejście z 1 kostką masla na 2 szklanki mąki
Ślinka leci
Myślę, że nic się nie powinno stać :).
[..YouTube..] Myślę, że nic się nie powinno stać :).
[..YouTube..] @aniaaniaania83 Myślę, że nic się nie powinno stać :).
w opisie uciekła Ci sekwencja ze skórką cytrynową. Już wiem, jakie ciasto zrobię w weekend 🙂
Ha, rzeczywiście :). Już poprawione :).
fajny przepis, mam tylko jedno pytanie: co się stanie jeśli masło zastąpię margaryną do pieczenia? niestety nie mogę jeść produktów mlecznych:(pozdrawiam!
[..YouTube..] fajny przepis, mam tylko jedno pytanie: co się stanie jeśli masło zastąpię margaryną do pieczenia? niestety nie mogę jeść produktów mlecznych:(pozdrawiam!
ja lekko zmrożone masło trę na tarce o grubych oczkach na dno tortownicy, obok blaszki warto umieścic małą miseczkę z wodą ułatwi to wyjęcie ciasta gdyż rabarbar nie przywiera do dna blachy
Wygląda apetycznie:)
No i ładne kilka godzin przy nim trzeba spędzić… Ale podobno warto, ślicznie wygląda. 😀
Nie robiłam nigdy prince regent cake, ale chętnie dopiszę sobie do listy deserów do przygotowania :). Wygląda na smaczne ciasto, ale czy na mało skomplikowane to już nie byłabym pewna :D.
Nie widzę tego zastąpienia skórką z pomarańczy, ale skoro można… 🙂 aaaa i miałam pytać. Widziałam ostatnio na TLC, jak pan robił prince regent cake. On podobno specjalnie skomplikowany nie jest. Robiła go Pani i czy faktycznie taki fajny? Bo wygląda całkiem całkiem. 🙂