Zeszłoroczne pączki z różą były próbą mojej cierpliwości. Choć dobre w smaku, trochę za krótko wyrastały i brakowało im typowej dla pączków, choć oczywiście pozornej, lekkości. Jak zrobić pączki? W tym roku, razem z mamą, postanowiłyśmy przygotować je nieco inaczej niż poprzednio. Tym razem dodałyśmy do ciasta drożdżowego bardzo dużo żółtek. Zobaczcie co nam wyszło. A wyszło super!
Zobacz też: Pomysły jak wykorzystać białka
To właśnie dzięki żółtkom ciasto nabiera lepszego smaku i ładniejszego koloru. Jest to klasyczny przepis na pączki najlepsze, idealnie puszyste. Koniecznie wypróbujcie, choćby z połowy porcji, jeśli boicie się, że czasowo nie podołacie ich smażeniu. Jedna sztuka własnej produkcji i przepadniecie ;).
Nadzienie do pączków
Chociaż najbardziej smakuje mi klasyka, dużą niespodzianką okazały się pączki z kajmakiem. Są przepyszne, bez konieczności lukrowania, bo do takiej ilości słodyczy wystarczy już tylko dekoracja z cukru pudru. Ciasto ładnie wyrosło i pączki domowe mają w środku dużo bąbelków. Zastanawiam się jednak, czy nie opłaciłoby się sklejonych pączków, jeszcze przed smażeniem, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i pozwolić im podrosnąć przy otwartych drzwiczkach. Może wyszłyby wtedy jeszcze bardziej puszyste i delikatne?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 60 g drożdży
- 7 żółtek
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- 100 g masła (½ kostki; roztopione)
- 25 ml spirytusu
- 25 ml rumu
- ¼ laski wanilii
- szczypta soli
Do smażenia
- 1 kg smalcu
Do nadziewania (do wyboru)
- marmolada z róży lub inne przetwory z owoców
- kajmak (może być z dodatkiem drobno siekanych orzechów)
- nutella
- budyń waniliowy
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
- Jak zrobić lukier
- Jak zrobić kajmak
- Jak zrobić budyń
- Jak zrobić domową nutellę
Jak zrobić
- Ciepłe mleko mieszam z drożdżami, 1 łyżką cukru i ok. 1 szklanką mąki, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
- Żółtka i miąższ z laski wanilii ucieram z pozostałym cukrem za pomocą miksera elektrycznego.
- Dodaję wyrośnięty rozczyn i dosypuję pozostałą mąkę przesianą z solą. Wlewam też rum i spirytus.
- Wyrabiam ręcznie, przez ok. 10 minut, ciasto, starając się doprowadzić do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto powinno być dość luźne, ale odrywać się od ścianek miski i nie lepić się zbyt mocno do dłoni.
- Odstawiam ciasto pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto delikatnie zacznie wyrastać, dodaję stopione (ale nie gorące) masło i ponownie wyrabiam przez 10 minut, aż do uzyskania niezbyt twardej konsystencji. Ciasto powinno odchodzić od dłoni.
- Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak tylko ciasto zacznie wyrastać, zaczynam formowanie pączków – najpierw delikatnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1,5 – 2 cm.
- Za pomocą szklanki o średnicy ok. 4 cm wycinam krążki z ciasta. Na połowie krążków układam po 1 łyżeczce nadzienia i przykrywam drugą połową krążków.
- Zaklejam krążki dookoła, następnie wykrawam z nich szklanką pączki. Układam pączki na lekko omączonej stolnicy. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 30-60 minut.
- Gdy pączki wyrosną, smażę je w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – pączki usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy pączki „wypiją” zbyt dużo smalcu.
- Każdy pączek przed smażeniem dokładnie omiatam z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), zaczynam smażyć wierzchnią częścią do dołu, następnie obracam szczypcami lub cedzakiem i dosmażam spód.
- Żeby wokół pączka nie utworzyła się obrączka, delikatnie dociskam go szczypcami, żeby głębiej zanurzył się w smalcu.
- Gotowe pączki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, studzę i posypuję cukrem pudrem lub lukruję.
Wartości odżywcze
Spójrzcie, jaką gąbeczkę mają w środku, po przekrojeniu. Cudownie mięciutkie, nie mogłam w to uwierzyć!
Obrączka dookoła to podobno błąd w sztuce… Dlatego dociskałam delikatnie swoje, żeby równo się wysmażyły. Choć, nie ukrywam, takie z obrączką też mają swój urok i bardzo mi się podobają! Ciekawa jestem, jak wyjdą Wasze. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się smażyło i które nadzienie najlepsze!
Robiłam je wczoraj, to były pierwsze pączki w moim życiu, wyszły znakomicie!!!!! dziękuję :* przepis wpisany do przepiśnika, za rok znowu je zrobię 🙂 a może wcześniej…? 😉 kto wie 😉
mniam, mniam:D
W sklepie z alkoholem :).
Gdzie mozna kupic rum?
Mam nadzieję nie zapomnieć przygotować tej wersji na kolejny Tłusty Czwartek :))). Smak musi być obłędny :).
[..YouTube..] Mam nadzieję nie zapomnieć przygotować tej wersji na kolejny Tłusty Czwartek :))). Smak musi być obłędny :).
Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉
[..YouTube..] Polecam zrobić nieco większe pączki ze „Snikersem” w środku !
Snikers powinien się lekko stopić w środku pączka , a obecność karmelu i orzeszków w batonie sprawi , że będziesz wracała do tego przepisu 😉
II część super! Jesteś taka wyluzowana i wesoła! I like it :*
[..YouTube..] II część super! Jesteś taka wyluzowana i wesoła! I like it :*
a jak zmodyfikować przepis gdy chce użyć suszonych drożdży? Pozdrawiam 😉
[..YouTube..] a jak zmodyfikować przepis gdy chce użyć suszonych drożdży? Pozdrawiam 😉
Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.
[..YouTube..] Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.
[..YouTube..] Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Rozumiem i szczerze powiedziawszy podziwiam Cię. Sama nie odważyłabym się nakręcić czegoś i wstawić, ale oglądać bardzo lubię.
myślę, że nie do końca wiesz jakie warunki mam, a jakich nie mam, żeby móc tak nagrywać 🙂
@pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)
[..YouTube..] myślę, że nie do końca wiesz jakie warunki mam, a jakich nie mam, żeby móc tak nagrywać 🙂
[..YouTube..] @DjWitax myślę, że nie do końca wiesz jakie warunki mam, a jakich nie mam, żeby móc tak nagrywać 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia myślę lepiej było jakbyś gotowała w czasie rzeczywistym niż potem dogrywać głos przez to bardzo to sztucznie wygląda oczywiście bez obrazy to tylko moja opinia:)
baaardzo swietny przepis:):):) dziekuje:)
[..YouTube..] baaardzo swietny przepis:):):) dziekuje:)
[..YouTube..] baaardzo swietny przepis:):):) dziekuje:)
Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).
[..YouTube..] Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).
[..YouTube..] @lajgusia Ja też chciałabym mieć tyle luzu we wszystkich moich filmach, ale z reguły połykam kij tuż przed filmowaniem ;). Zauważyłam, że o wiele łatwiej opowiada mi się o jedzeniu jak mam je przed sobą na stole, ale nie zawsze mam czas od razu po gotowaniu nakręcić zapowiedź :).
Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀
[..YouTube..] Wiesz, oglądam Cię już długo (ba, nawet subskrybuję!), ale cały czas miałam wrażenie, że te filmiki są sztuczne… Chodzi głównie o to, jak bardzo je dopracowujesz. Dla większości na pewno to duży plus, więc moim zdaniem absolutnie się nie przejmuj. Teraz jednak, gdy jadłaś tego pączka, wydałaś się bardzie zrelaksowana, a filmik przyjaźniejszy. Ach, ten boski wpływ cukru na człowieka 😀
musze sprobowac tych z kajmakiem, takich jeszcze nie jadłam… a tak btw to przez te twoje filmiki całą moja diete szlag trafił! 🙂
chyba bym tak codziennie musiała jeść 😉
gruba bedziesz ;D
Przymierzałam się do nich, ale smażenie kolejnych tego samego dnia, nawet z maminą pomocą, byłoby samobójstwem ;).
[..YouTube..] musze sprobowac tych z kajmakiem, takich jeszcze nie jadłam… a tak btw to przez te twoje filmiki całą moja diete szlag trafił! 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia musze sprobowac tych z kajmakiem, takich jeszcze nie jadłam… a tak btw to przez te twoje filmiki całą moja diete szlag trafił! 🙂
[..YouTube..] chyba bym tak codziennie musiała jeść 😉
[..YouTube..] @TheMegaflax chyba bym tak codziennie musiała jeść 😉
Wiedeńskie/ hiszpańskie 🙂
[..YouTube..] Przymierzałam się do nich, ale smażenie kolejnych tego samego dnia, nawet z maminą pomocą, byłoby samobójstwem ;).
[..YouTube..] @XsweetChick17 Przymierzałam się do nich, ale smażenie kolejnych tego samego dnia, nawet z maminą pomocą, byłoby samobójstwem ;).
Kocham Paczki
[..YouTube..] Wiedeńskie/ hiszpańskie 🙂
[..YouTube..] Kocham Paczki
super !! no to czekam:)
Jak zmontuję film to będzie fajnie widać jak się to robi :).
Okej,rozumiem:) w mojej kuchni było wystarczająco ciepło,rosły jak „na drożdżach” A co do metody,skoro polecasz,takim sposobem zrobię kolejne:)
@Monia może w końcu byśmy nakręciły te nasze filmy razem to i jakieś pączki by się przy okazji zjadło :). Ja już jestem po pięciu i ciągle mam miejsce na następne :).
Dana, ten sposób klejenia jest rewelacyjny i o wiele przyjemniejszy niż ten mój zeszłoroczny :). A jeśli chodzi o wyrastanie to nie miałam na myśli przyspieszenia tylko zapewnienie ciastu ciepła, bo takie leżące na stole w kuchni, pod ściereczką, za wiele go nie ma :).
Interesujący sposób na wykrawanie pączków,ciekawe cz lepsze to jak tradycyjne sklejanie pączków!? znaczy się trzeba wypróbować!!:D
ty wiesz!! to jest bardzo dobry pomysł!! Alee,uczono mnie że nie nalezy przyspieszać wyrastania drożdzowego ciasta,hm?
Przepis na pączki jest idealny,ten sam mam z książki”Kuchnia Polska”.Nic nie trzeba zmieniać.Z 1/2 kg mąki usmażyłam 25 sztuk:)Są puszyste i przepyszne.MOJA RADA:dać sobie czas:muszą wyrosnąć drożdże,potem ciasto i gotowe pączki…SMACZNEGO
Może podrzucisz jednego?:) dzis szaleję i jestem już po jednym pączku – z przyjemnością spróbowałabym Twojego ;p
Wyglądają całkiem nieźle – trochę mniejsze niż standardowo, ale moim zdaniem to zaleta (choć nie można się zbytnio rozpędzać: z jedzeniem takich maluchów)
Brakuje mi Twoich osobistych wrażeń? Jak wyszło? Smacznie, lekko tak jak chciałaś?
Wyszło smacznie i zjadłam już 7 pączków. Czuję, że mogłabym jeszcze drugie tyle ;). Dorzuciłam trochę osobistych wrażeń we wstępie, bo też mi ich tam brakowało :).
Bez dobrego wietrzenia to masakra ;).
Usmażone:) Wydają się być ciężkie,ale sa mięciutkie,takie w sam raz! Robiłam ściśle wg przepisu,i nic bym w nim nie zmieniła!! Jedno tylko,nie zaczynać smażenia po 20 tej,ten zapach:P***
Myślę, że tak :). Moje już usmażone, przyszła mama z pomocną dłonią, bo inaczej smażyłabym pół nocy ;). Ale jeszcze fotografowanie przede mną.
Pączusie wg Twojego przepisu „odpoczywają” sobie w ciepełku,myślisz że godzina im wystarczy? jak usmażę ,wkleję swoje! trzymaj kciuki:)
Uwielbiam pączki z różą:)
U mnie dziś i to i tak będzie cud jak uda mi się wieczorem umieścić filmy i przepisy online :).
Dziś smażenie? Ja zawsze smazyłam w tłusty czwartek 🙂
Pyszne pączuszki:)
: D
Kulamy kulkę 🙂 Piękne 🙂