Świetna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów do kanapek oraz jako dodatek do maczania chipsów na imprezie. W wersji fit również do surowych lub pieczonych warzyw. Coś dla tych, którzy nie przepadają za klasycznym hummusem. Może pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami bardziej podpasuje Wam smakowo? Ma piękny, pomarańczowy kolor i głęboki, pomidorowy smak. Zobaczcie jak zrobić pastę z ciecierzycy i suszonych pomidorów.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ciecierzycy (ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania)
- ¼ szklanki pasty tahini
- 1 cytryna (duża; tylko wyciśnięty sok)
- 2 łyżki oliwy (extra vergine)
- ¾ szklanki suszonych pomidorów (z zalewy; mogą być z ziołami + to z nich można wykorzystać oliwę)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 szczypta chili
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Pasta tahini – przepis
- Jak ugotować ciecierzycę
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.
Wartości odżywcze
