Pasztet z selera to jedna z receptur wegańskich, która ma swoje 5 minut! Przepis na pasztet z selera skomponowałam z nadzieją, że oprócz zainteresowania, jakim ucieszy się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdzie także do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. To zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :). Zobaczcie jak zrobić pasztet selerowy krok po kroku.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze domowe wędliny
Seler jest warzywem o charakterystycznym, słodkawym smaku. Dobrze komponuje się z ziołami lub korzennymi przyprawami.
Przepis na pasztet z selera
Najlepiej, gdy w zestawie znajdzie się także coś kwaskowatego. To mój ulubiony sposób wykorzystywania go w potrawach i łączenia smaków.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 selery (każda bulwa po ok. 500 g; obrany, pokrojony w spore kawałki)
- 1 jabłko (nieduże, kwaśne i soczyste; obrane, bez ogryzka, pokrojone w spore kawałki)
- 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
- 1 por (duży; biała część; pokrojony w talarki)
- 2-4 ząbki czosnku (przekrojone na połówki)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka nasion słonecznika (lub blanszowanych migdałów, albo orzechów nerkowców)
- 1 limonka (obrana, pousuwane błony)
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżka cząbru (można zastąpić majerankiem, tymiankiem, suszoną natką pietruszki lub estragonem)
- ½ łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka papryki, słodkiej lub wędzonej)
- świeży imbir (ok. 2 cm korzenia, obrany, pokrojony na plasterki)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna suszonych owoców jałowca (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę, czosnek i por szklę na oliwie.
- Dodaję seler (można go wcześniej ugotować na parze, ale nie do miękkości), jabłko i przyprawy. Przykrywam i na małym ogniu duszę do miękkości.
- Miksuję warzywa z patelni, razem z tłuszczem i przyprawami, w blenderze. Dodaję słonecznik, kaszę i limonkę, w razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
- Zmiksowaną pastę można wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce i podać w miseczce, do smarowania chleba. Można też przygotować pasztet z selera pieczony, przekładając masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 35-45 minut.
- Upieczony pasztet studzę, następnie wstawiam na 2 godziny do lodówki. Serwuję pokrojony w plastry.
Wartości odżywcze
Przygotowałam go na bazie podduszonych na oliwie warzyw i przypraw, które najpierw zmiksowałam z ugotowaną kaszą jaglaną, słonecznikiem i sokiem oraz miąższem z limonki. Wyszła z tego gęsta pasta, która od razu nadaje się do posmarowania kanapek.
Pasztet z selerem przepis
Jednak żeby pasztet selerowy można było potem kroić w plasterki, przełożyłam całość do keksówki i upiekłam w piekarniku. To bardzo prosty przepis, a gdy dodatkowo do doprawienia wykorzystacie wędzoną paprykę, upodobni się odrobinę do klasycznej, mięsnej wersji.
Bez jajek, bez mleka, bez glutenu… Skusicie się? Warto przygotować dla siebie lub domowników i gości, którzy nie przepadają za mięsem. Ciekawa jestem bardzo, czy pasztet z selera również u Was zagości częściej w menu. U mnie na pewno będzie się pojawiać z okazji świąt, na przemian z pozostałymi wegańskimi pasztetami, które bardzo lubię :). Dajcie znać w komentarzach, jak Wam się udał i czy polubiliście jego smak!
niestety po zjedzeniu pasztetu z selera mój miał mniej składników – cukier poszybował na 173 ( max 140 po 2 godzinach). Zdecydowanie ie nadaje się dla cukrzyków