Pasztet z soczewicy

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Najbardziej nietypowy ze wszystkich trzech, które przygotowałam w tym tygodniu. Pasztet z soczewicy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami przywodzącymi na myśl azjatyckie smaki. Można pokroić go w plastry, choć ze wszystkich roślinnych pasztetów mojego autorstwa ten ma najmniej wilgoci. Zawiera za to dużo minerałów i roślinnego białka, więc warto go przyrządzić, szczególnie gdy strączkowe warzywa i kaszę musicie „przemycać” w sprytny sposób w posiłkach. Mój ukochany, choć za strączkami nie przepada, na szczęście lubi soczewicę i gdy ja nie gotuję, on przygotowuje dla nas czasem proste dania, które na niej bazują.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Można zrobić go z soczewicy o dowolnym kolorze, choć każda ma odrobinę inny smak. Za każdym razem będzie mieć inną barwę. Mój pasztet z soczewicy wyszedł żółtawy i żałuję trochę, że nie wzbogaciłam go o dodatek kurkumy dla jeszcze lepszego efektu :).

Pasztet z soczewicy o intensywnym zapachu

Aromaty przypraw, które wykorzystałam, kojarzą mi się z kuchnią azjatycką. Mamy tu chili, imbir, kolendrę, które, w połączeniu z soczewicą, przypominają mi smaki Sri Lanki oraz kuchni indyjskiej, choć tej nie było mi dane spróbować w Indiach. Jeśli do gotowania soczewicy dorzucicie dwa listki kaffiru, efekt będzie jeszcze ciekawszy!

Pasztet z soczewicy

Liczba porcjikeksówka 10 × 30 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas1 godzina, 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DOROTA.iN
Pasztet z soczewicy o azjatyckiej nucie smakowej czyli przepis na pasztet soczewicowy z kaszą jaglaną oraz cebulą, słonecznikiem i imbirem, z dodatkiem chili, kolendry i cynamonu z goździkami.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1½ Szklanki soczewicy
  • ½ Szklanki kaszy jaglanej
  • ½ Szklanki słonecznika
  • ½ Szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki goździków (rozdrobnione w moździerzu)
  • ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • ¼-½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kolendry (rozdrobniona w moździerzu)
  • ½ łyżeczki papryki
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Skorzystaj z kalkulatora.

Lubisz moje przepisy? Zobacz moją pierwszą książkę kucharską, do kupienia z darmową dostawą do domu.

Moje porady

Kaszę można też dodać do masy w trakcie miksowania, jeśli pasztet nie ma mieć jej wyczuwalnych ziaren po upieczeniu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować soczewicę
  2. Jak ugotować kaszę jaglaną

Pasztet z soczewicy - Jak zrobić

Krok 1
Soczewicę gotuję do miękkości. Kaszę gotuję na sypko.
Krok 2
Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy.
Krok 3
Słonecznik mielę na pastę w blenderze wysokoobrotowym. Warto mielić pulsacyjnie, robiąc kilkunastosekundowe przerwy zapobiegające przepaleniu silnika blendera.
Krok 4
Zeszkloną cebulę, imbir, syrop z agawy, pastę słonecznikową oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
Krok 5
Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
Krok 6
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
Krok 7
Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”. Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

Brak komentarzy

Jak wrażenia? Podoba Ci się?

Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

Polub, zanim zapomnisz :)