Prosty obiad lub przekąska na imprezę, dodatek do mięs albo samodzielne, wegetariańskie danie czyli pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami. Trochę nietypowe połączenie składników, ale zapewniam, że oliwki świetnie się komponują z łagodnym smakiem ziemniaków i fasoli, a całość jest bardzo pożywna, sycąca. Najlepiej będą smakować na ciepło, ale nadadzą się też do zaserwowania jako zimna przekąska.
Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie
Poprzekrawane „na krzyż”, ziemniaki łatwo napełnić nadzieniem, a po upieczeniu równie prosto zjeść, obierając z odchodzącej po pieczeniu skórki.
Dziś po raz pierwszy Pozytywna Kuchnia pojawia się na YouTube. Jest jeszcze wiele do zrobienia (żeby filmiki wyglądały ładnie i były zgodne z wyglądem bloga i żeby na przyszłość uniknąć różnych śmiesznych gaf), ale podstawy już mamy :). Życzę Wam miłego oglądania i chętnie zapoznam się z Waszymi opiniami – co poprawić, co zrobić inaczej itp.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 8 ziemniaków (umyte, wyszorowane, gęsto ponakłuwane widelcem)
- ½ czerwonej papryki (lub 1 mała papryczka chili (drobno pokrojona))
- 40 sztuk czarnych oliwek (bez pestek; pokrojone na plasterki)
- 400 g czerwonej fasolki (ugotowana; odcedzona, dokładnie uduszona widelcem)
- ½ łyżeczki kminku rzymskiego (kuminu (mielony))
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Ziemniaki piekę przez ok. 50 minut w piekarniku, w temperaturze 250 °C.
- Fasolkę przyprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Mieszam z oliwkami i papryką.
- Wyjmuję ziemniaki z piekarnika. Kiedy ostygną, nakrawam każdy „na krzyż”, ale nie przekrawam do końca.
- Każdy ziemniak delikatnie „otwieram” i nakładam farsz z fasolki w miejsce nacięcia.
- Dekoruję rozmarynem i śmietaną, serwuję gorące lub na zimno.
Ta była darmowa, a teraz kupuję i mam większy wybór :).
Rodzaj muzyki tle też się znacząco zmienił ten jest chyba bardziej old school
Nalewanie „2 łyżek” oliwy z oliwek jest najlepsze 🙂
Cieszę się że zdecydowałaś się na założenie takiego kanału na yt
Pozdrawiam 🙂
Byłam chuda jak patyk ;).
3 lata 🙂 Byłam ciekawa jak to wyglądało na początku, dlatego przyszłam aż tutaj 🙂
Doroto, Nie jestem widzem z dlugiej daty, wrecz przeciwnie. postanowilem zobaczyc jak sie pozytywna kuchnia zaczela… 🙂 trzymam kciuka za ciag dalszy
[..YouTube..] Doroto, Nie jestem widzem z dlugiej daty, wrecz przeciwnie. postanowilem zobaczyc jak sie pozytywna kuchnia zaczela… 🙂 trzymam kciuka za ciag dalszy
eeeee mozna tez pysznie gotowac bez bluzki
[..YouTube..] eeeee mozna tez pysznie gotowac bez bluzki
Mam nadzieję na więcej takich wpisów! 🙂 Bardzo super pomysł
Tym lepiej… ja tam wolę głupie miny niż nadęte panie i panów z TV. Z resztą na YouTube lepiej jak się nie będziesz przejmować tymi głupimi minami. Zawsze znajdzie się ktoś, kto uzna je za urocze 😀
[..YouTube..] Tym lepiej… ja tam wolę głupie miny niż nadęte panie i panów z TV. Z resztą na YouTube lepiej jak się nie będziesz przejmować tymi głupimi minami. Zawsze znajdzie się ktoś, kto uzna je za urocze 😀
wiem, wiem, następnym razem strzelę kielicha dla rozluźnienia, ale wtedy będę robić głupie miny 😉
Były idealne, tylko telewizja kłamie ;).
[..YouTube..] wiem, wiem, następnym razem strzelę kielicha dla rozluźnienia, ale wtedy będę robić głupie miny 😉
[..YouTube..] Były idealne, tylko telewizja kłamie ;).
tyko nie lubię rzymskiego kminu……
a mała wpadka z bluzką. panom szczególknie poprawi apetyt. 6……
czytasz w moich myślach, własnie chciałam zaproponować wystepy w You Tube, na początek extra! dzięki
[..YouTube..] tyko nie lubię rzymskiego kminu……
a mała wpadka z bluzką. panom szczególknie poprawi apetyt. 6……
[..YouTube..] czytasz w moich myślach, własnie chciałam zaproponować wystepy w You Tube, na początek extra! dzięki
Bardzo fajnie! Gratuluję! Jeśli chcesz to możesz być odrobinę mniej formalna, mniej spięta będziesz po kilku nagraniach. Pozdrawiam
[..YouTube..] Bardzo fajnie! Gratuluję! Jeśli chcesz to możesz być odrobinę mniej formalna, mniej spięta będziesz po kilku nagraniach. Pozdrawiam
Idealne dwie łyżki oliwy z oliwek 😉 Fajne wideo jak w TVP 🙂
[..YouTube..] Idealne dwie łyżki oliwy z oliwek 😉 Fajne wideo jak w TVP 🙂
[..YouTube..] Idealne dwie łyżki oliwy z oliwek 😉 Fajne wideo jak w TVP 🙂