fbpx
Czytasz właśnie
Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem na mój blog zamówiła koleżanka. Powiedziała, że przepis na pierogi z łososiem koniecznie musi się tu pojawić! Bo jest to świetne danie! Spróbowała jak smakują pierogi z farszem z łososia na pierogowym festiwalu i podsunęła mi taki pomysł. Przygotowałam maślankowe ciasto, zrobiłam farsz z dodatkiem sera feta. Mogłam dorzucić jeszcze trochę szpinaku dla dodatkowego koloru, ale wybrałam tym razem prostszy skład. Zobaczcie jak zrobić pierogi łososiowe krok po kroku.

Pierogi z łososiem - przepis

Pierogi z łososiem

Pierogi z łososiem czyli popularne polskie danie w nieco bardziej eleganckim wydaniu. Przepis na pierogi z farszem z łososia i sera feta.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi z łososiem
Liczba porcji: 100 sztuk
Kalorie: 24kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki maślanki
  • 1 szczypta soli

Farsz z łososiem

  • ½ kg łososia (ugotowany na parze lub upieczony/ugrillowany, następnie obrany ze skóry i oczyszczony z ości; ryba nie powinna być sucha)
  • 2 ziemniaki (średniej wielkości; ugotowane w mundurkach, wystudzone i obrane ze skórki; można zastąpić kawałkiem ugotowanego lub upieczonego batata)
  • ½ kg sera feta (można zastąpić posolonym twarogiem)
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • 2-3 łyżki koperku (opcjonalnie; świeży, drobno posiekany)
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • usmażona na oleju cebula (wcześniej drobno pokrojona)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Tagliatelle z łososiem

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować ziemniaki
  3. Łosoś pieczony – przepis
  4. Inne ciasto na pierogi – różne receptury, w tym bezglutenowe

Jak zrobić

Farsz

  • Łososia siekam na nieduże kawałki.
  • Ziemniaki i ser mielę w maszynce do mięsa.
  • Wszystkie składniki zagniatam w misce, doprawiając do smaku solą i pieprzem (sól można pominąć, jeśli feta będzie wystarczająco słona).

Ciasto

  • Z przesianej mąki, soli i maślanki zagniatam ciasto przez ok. 10 minut.
  • Dzielę ciasto na kilka części i wałkuję.
  • Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkuję na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
  • Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które biorę do ręki, obracam spodem do góry – w ten sposób łatwiej będzie je skleić.

Lepienie

  • Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem można lekko rozciągnąć.
  • Delikatnie posypuję palec wskazujący i kciuk mąką, nakładam łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składam kółko na pół i rozpoczynam klejenie.
    Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.
  • Klejenie zaczynam od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Można pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
  • Każdy pierożek po sklejeniu układam na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepi się i gotuje większe partie nie chcąc, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowuję w dużym garnku  posoloną wodę (1 płaska łyżeczka na 1 litr wody).

Gotowanie

  • Pierogi wrzucam delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna, przykrywam garnek pokrywką i zagotowuję przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmuję przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładę na talerzu i delikatnie polewam oliwą, tłuszczem roślinnym lub stopionym masłem czy zezłoconą cebulką. Opcjonalnie można podać śmietanę lub jogurt jako dodatek do maczania.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (bez dekoracji) | Kalorie: 24kcal (1%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 1g (2%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 21mg (1%) | Potas: 20mg (1%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 15IU | Witamina C: 3.1mg (4%) | Wapń: 9mg (1%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pierogi z łososiem - przepis
Pierogi z łososiem – przepis
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom