Pierogi z łososiem na mój blog zamówiła koleżanka. Powiedziała, że przepis na pierogi z łososiem koniecznie musi się tu pojawić! Bo jest to świetne danie! Spróbowała jak smakują pierogi z farszem z łososia na pierogowym festiwalu i podsunęła mi taki pomysł. Przygotowałam maślankowe ciasto, zrobiłam farsz z dodatkiem sera feta. Mogłam dorzucić jeszcze trochę szpinaku dla dodatkowego koloru, ale wybrałam tym razem prostszy skład. Zobaczcie jak zrobić pierogi łososiowe krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki maślanki
- 1 szczypta soli
Farsz z łososiem
- ½ kg łososia (ugotowany na parze lub upieczony/ugrillowany, następnie obrany ze skóry i oczyszczony z ości; ryba nie powinna być sucha)
- 2 ziemniaki (średniej wielkości; ugotowane w mundurkach, wystudzone i obrane ze skórki; można zastąpić kawałkiem ugotowanego lub upieczonego batata)
- ½ kg sera feta (można zastąpić posolonym twarogiem)
- 2 łyżki skórki startej z cytryny (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
- 2-3 łyżki koperku (opcjonalnie; świeży, drobno posiekany)
- sól, pieprz
Do dekoracji
- usmażona na oleju cebula (wcześniej drobno pokrojona)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak ugotować ziemniaki
- Łosoś pieczony – przepis
- Inne ciasto na pierogi – różne receptury, w tym bezglutenowe
Jak zrobić
Farsz
- Łososia siekam na nieduże kawałki.
- Ziemniaki i ser mielę w maszynce do mięsa.
- Wszystkie składniki zagniatam w misce, doprawiając do smaku solą i pieprzem (sól można pominąć, jeśli feta będzie wystarczająco słona).
Ciasto
- Z przesianej mąki, soli i maślanki zagniatam ciasto przez ok. 10 minut.
- Dzielę ciasto na kilka części i wałkuję.
- Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkuję na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
- Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które biorę do ręki, obracam spodem do góry – w ten sposób łatwiej będzie je skleić.
Lepienie
- Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem można lekko rozciągnąć.
- Delikatnie posypuję palec wskazujący i kciuk mąką, nakładam łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składam kółko na pół i rozpoczynam klejenie.Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.
- Klejenie zaczynam od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Można pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
- Każdy pierożek po sklejeniu układam na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepi się i gotuje większe partie nie chcąc, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowuję w dużym garnku posoloną wodę (1 płaska łyżeczka na 1 litr wody).
Gotowanie
- Pierogi wrzucam delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna, przykrywam garnek pokrywką i zagotowuję przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmuję przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładę na talerzu i delikatnie polewam oliwą, tłuszczem roślinnym lub stopionym masłem czy zezłoconą cebulką. Opcjonalnie można podać śmietanę lub jogurt jako dodatek do maczania.