fbpx
Czytasz właśnie
Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

  • wegańskie
  • z dobrze doprawionym farszem
  • z elastycznego ciasta zaparzanego
  • z karmelizowaną cebulką
  • pyszny, tani obiad
Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą długo czekały na swój debiut na moim blogu. Przepis na pierogi z soczewicą powstał podczas wspólnego gotowania u mojej przyjaciółki. To ona przygotowała farsz, a potem zagniotłyśmy ciasto według mojej bezglutenowej receptury. Sporo się przy nim nagimnastykowałyśmy, bo zamiast mąki z ryżu kleistego miałyśmy do dyspozycji tę klasyczną. Ciasta nie dało się rozwałkować tak cienko, jak byśmy sobie tego życzyły, ale po dodaniu siemienia lnianego osiągnęłyśmy dobry rezultat.

Pierogi z soczewicą przepis

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą z dodatkiem cebuli i czosnku lub imbiru, doprawione świeżymi ziołami lub korzennymi przyprawami. Wegańskie pierogi z farszem z soczewicy na pyszny obiad.
5 z 18 ocen
Przygotowanie: 1 godzina 30 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 2 godziny
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pierogi soczewicowe, pierogi z farszem z soczewicy, pierogi z soczewicą
Liczba porcji: 100 pierogów (ok.)
Kalorie: 46kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zaparzane ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki (najlepsza będzie pszenna luksusowa, typ 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wody (można zastąpić mlekiem roślinnym; jeśli ciasto jest mało elastyczne po wyrobieniu, można stopniowo dodawać więcej wody w razie potrzeby)

Farsz z soczewicy

  • 500 g soczewicy (o dowolnym kolorze)
  • 3 cebule (duże; drobno posiekane)
  • 300 g tofu (ugniecione widelcem lub bardzo drobno rozkruszone; można zastąpić dodatkową soczewicą (150 g))
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie, dla podbicia smaku)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zastąpić 2 cm korzenia imbiru (obrany i drobno posiekany) lub wymieszać imbir z czosnkiem)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kuminu (kminek rzymski)
  • 1 szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (ziarnista, rozgnieciona w moździerzu; można zastąpić świeżą kolendrą lub natką pietruszki w podwójnej ilości)
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
  • ½ szklanki oleju
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować soczewicę
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Przepis na ciasto na pierogi np. bezglutenowe i inne warianty ciasta

Jak zrobić

  • Soczewicę gotuję do miękkości, żeby można ją było rozdusić widelcem.
  • Cebulę wrzucam na zimny olej i posypuję solą. Smażę na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor. Pod koniec smażenia robię dodatkowe miejsce na patelni i dodaję czosnek/imbir na ostatnie 2 minuty.
    UWAGA: nie mieszam czosnku/imbiru z cebulą!

Ciasto

  • Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzę wgłębienie.
  • Sól rozpuszczam w wodzie lub mleku.
  • Zalewam gorącą wodą lub mlekiem mąkę, cały czas mieszając łyżką i nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka. Odstawiam do wystudzenia.
  • Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania.
  • Zamykam ciasto szczelnie w pojemniku lub owijam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na czas mieszania farszu.

Farsz

  • Ugotowaną soczewicę rozgniatam widelcem, praską do ziemniaków lub miksuję w blenderze. W farszu mogą pozostać grudki lub można zmielić do gładkiej konsystencji – według upodobań.
  • Do soczewicy dodaję 3 łyżki zezłoconej cebuli oraz cały zeszklony czosnek i imbir.
  • Dokładam pozostałe składniki farszu i mieszam całość, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Wałkowanie ciasta

  • Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką.
    Wałkuję na grubość ok. 1-2 mm i zaczynam, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.

Lepienie pierogów

  • Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które biorę do ręki, obracam spodem do góry. W ten sposób łatwiej będzie kleić pierogi.
  • Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem można lekko rozciągnąć.
    Najpierw delikatnie posypuję palec wskazujący i kciuk mąką, następnie nakładam łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto.
  • Wyrównuję powierzchnię farszu na cieście, dzięki temu w środku nie będzie zbyt dużo powietrza po sklejeniu. Składam kółko na pół i rozpoczynam klejenie.
  • Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.
    Klejenie zaczynam od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga.
    Można pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.

Gotowanie

  • Każdy pierożek po sklejeniu układam na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepię i gotuję większą partię i nie chcę, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowuję w dużym garnku posoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody).
  • Pierogi wrzucam ostrożnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowuję przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Wyjmuję przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody.

Serwowanie

  • Kładę pierogi na talerz i delikatnie polewam olejem z przesmażoną cebulką.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (wersja z ciasta na wodzie) | Kalorie: 46kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 1g (2%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 25mg (1%) | Potas: 62mg (2%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 2IU | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Witamina C: 1mg (1%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 1µg (1%) | Wapń: 8mg (1%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 7mg (2%) | Phosphorus: 28mg (3%) | Selenium: 2µg (3%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis na pierogi z soczewicą

Są bardzo smaczne i wegańskie, a do tego pełne dobrej energii. Ulepione w miłym towarzystwie przez trzy wiedźmy, które podczas swoich kuchennych popisów potrafią wyczarować nagrodę Nobla dla polskiej pisarki. Naprawdę, tak kiedyś było! Gotowałyśmy wtedy nie pierogi z soczewicą, ale zupę z dyni. Wrzucałyśmy do garnka pyszności z ogrodu Rebel Gardener, doprawiałyśmy i żartowałyśmy, że wyczarujemy coś dobrego. Wcześniej chodziłyśmy po lesie i dyskutowałyśmy o torcie z muchomorów. Następnego dnia dowiedziałyśmy się, że Olga Tokarczuk dostała Nobla.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na pierogi

Zobacz też
Kopytka z batatów

Tym razem tematem przewodnim spotkania było wspólne lepienie pierogów. Uwielbiam to robić w dobrym towarzystwie: jako dziecko pomagałam lepić mamie i babci. Przed Wigilią nadal robimy to wspólnie i jakoś dziwnie mi, gdy wyjeżdżam na Boże Narodzenie i nie ulepię z mamą pierogów na Święta. W zeszłym roku lepienie odbyło się też u mnie, w towarzystwie przyjaciółek. Jest jakaś magia w tym, gdy robi się to w parę osób. Lepiej wychodzą, szybko idzie, miło upływa czas :).

Przepis na pierogi z soczewicą
Przepis na pierogi z soczewicą

Jak zrobić pierogi z soczewicą

Można zrobić je na dowolnym cieście pierogowym. Farsz przyrządzić z soczewicy o dowolnym kolorze. I doprawić po swojemu: ziołami lub korzennymi przyprawami. Ważne, żeby soczewica była na tyle miękka, żeby rozdusić ją widelcem. Farsz koniecznie z cebulą oraz czosnkiem lub imbirem, które nadadzą soczewicy charakteru i całość nie będzie mieć mdłego smaku. Opcjonalnie z tofu, klasycznym lub wędzonym. Bardzo jestem ciekawa, na którą wersję się zdecydujecie.

Pierogi z soczewicą przepis

Proponuję podać je z mlekiem kokosowym wymieszanym z odrobiną soku z cytryny lub limonki, jeśli chcecie pozostać przy wersji wegańskiej. Świetnie sprawdzi się też jogurt naturalny czy śmietana, choć u nas jest po prostu cebula. Po posiekaniu została wrzucona na zimny olej, dużo oleju. Posoliłam ją od serca i powoli smażyłam, żeby ją skarmelizować. A potem na pierogi :). Rebel dorzuciła świeże zioła rosnące w ogrodzie i tak pięknie przyozdobione pierogi soczewicowe błyskawicznie zniknęły z talerzy :).

Dużo pierogów zjedliśmy tego popołudnia. Ruskie w wersji bez glutenu, za to na farszu z młodych ziemniaków, z dodatkiem mnóstwa koperku. Oraz te z farszem soczewicowym, okraszone karmelizowaną na oleju cebulką. Podane z dodatkiem ziół zerwanych prosto z ogrodu. Zjedzone w doskonałym towarzystwie. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały!

11 komentarzy
  • Cieszę się, że podzielono się z czytelnikami przepisem na pierogi z soczewicą. To świetna propozycja dla miłośników kuchni wegetariańskiej, a dodanie siemienia lnianego do ciasta bezglutenowego to naprawdę ciekawe rozwiązanie. Nie zawsze udaje się osiągnąć idealny rezultat, szczególnie podczas eksperymentów w kuchni, ale najważniejsze, że w końcu udało się uzyskać pożądany efekt. Dziękujemy, że podzieliłaś się z nami swoim doświadczeniem i zachęcasz do wypróbowania przepisu na pierogi z soczewicą. To naprawdę wspaniałe, że możemy uczyć się od siebie nawzajem i inspirować się w kuchni.

  • Doceniam wasz wysiłek włożony w kompozycję tych pyszności 😉 Uwielbiam soczewicę, tofu i pierogi. Ten przepis można nazwać dla mnie połączeniem idealnym. Pierogi z mięsem i inne klasyczne odmiany już mi się dawno znudziły (ile można tego jeść!). Spodobało mi się to, jak szczegółowo a jednocześnie przejrzyście opisujesz swoje przepisy. Szacunek za to, że podajesz już na samym początku jakie objętości mają Twoje szklanki, ile kostka masła i że łyżeczka jest płaska. Osobiście nie lubię się domyślać np. jakie naczynia autor ma w domu, a takie szczegóły robią różnicę przy efekcie końcowym!

  • Super przepis! Na pewno skorzystam. Nigdy nie jadłam pierogów z soczewicą w takim wydaniu. Można je mrozić? Zastanawiam się czy mogę zrobić więcej i podzielić na kilka porcji w woreczkach strunowych. Dzięki temu powinny zachować swoją świeżość i konsystencję. Co o tym sądzisz? Pozdrawiam! 😀

  • Super przepis jak wiele innych! Kupiłam jakiś czas temu pani książkę i odkąd mam nową kuchnię to z przyjemnością wykonuję przedstawione propozycje.

  • Najlepsze wegańskie pierogi jakie istnieją! Ten przepis jest po prostu idealny. Nie mogę się tutaj przyczepić nawet do przypraw, bo farsz jest świetnie wyważony – przyprawiony w sam raz, dokładnie tak jak powinien:)

5 from 18 votes (14 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom