Tuńczyk w puszce jest obowiązkowym wyposażeniem mojej minispiżarni znajdującej się w szafce tuż nad lodówką. Czeka na mnie tuż obok innych puszek, pełnych kukurydzy, groszku, fasolki, sosu pomidorowego, pędów bambusa. Jest zawsze dobrej jakości i koniecznie w oliwie. Duże, smakowite kawałki, które mogłabym jeść nawet prosto z puszki. Placek z ziemniaków z tuńczykiem to potrawa, która nie wymaga zbyt wielu przygotowań i dobrze go zjeść, kiedy po głowie chodzi nam coś więcej niż prosta kolacja z kromki chleba, kawałka pomidora i wędliny lub sera.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze kolacje
Leniwa kolacja nie musi być jednak tak bardzo „podstawowa”. Czasem wystarczy kilka z pozoru błahych składników, aby wyczarować coś smacznego.
Zaglądam do szafki w poszukiwaniu tuńczyka, przy okazji wyjmuję puszkę kukurydzy. Spoglądam do lodówki – brak jakichkolwiek ciekawych składników. Sprawdzam koszyk na ziemniaki – są! A obok leży cebula. Zrobię placek z gotowanych kartofli, nie pójdę spać głodna. Placek z ziemniaków z tuńczykiem, kukurydzą. Pożywny, może odrobinę ciężki, więc nie warto najadać się do przesady. Ale na pewno warto przygotować, kiedy doskwiera głód, lodówka świeci pustkami, a za oknem pogoda, która nie zachęca do wyjścia choćby na małe, ekspresowe zakupy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
- 400 g kukurydzy (z puszki, odcedzona)
- 200 g tuńczyka w oliwe (nie wolno wylewać oliwy po odcedzeniu!)
- 2 łyżki oregano (najlepiej świeże, posiekane; jeśli będzie suszone, wystarczy 1 łyżka)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziemniaki pokrojone w kostkę
- Ziemniaki gotuję przez 10 minut w osolonym wrzątku – powinny delikatnie zmięknąć.
- Dodaję kukurydzę (bez odcedzania), znów doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i odcedzam całość.
- Odlewam połowę oliwy z tuńczyka, a drugą połowę, razem z rybą, wkładam do garnka, w którym gotowały się warzywa.
- Utłuczone ziemniaki z kukurydzą
- Dodaję z powrotem ziemniaki (połowę ugniatam widelcem) z kukurydzą, oregano i cebulę, mieszam.
- Smażenie placka ziemniaczanego z kukurydzą
- Włączam piekarnik (przypiekanie od góry, temperatura 220 °C). Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam ziemniaki z warzywami i tuńczykiem, mocno przyciskam do dna.
- Duszę pod przykryciem ok. 5 minut (sprawdzam, czy placek przyrumienił się od spodu).
- Placek z ziemniaków w piekarniku
- Wstawiam do otwartego piekarnika (rączka patelni nie może znajdować się bezpośrednio pod opiekaczem) i rumienię z wierzchu.
- Podaję z dodatkami, np. surówką lub gotowanymi/pieczonymi warzywami.
Fajny pomysł dziś wykorzystałam i wyszło super, tuńczyka miałam w sosie własnym i też ok, dodatkowo na wierzch ziemniaków posypałam starty ser żółty a cebulkę lekko wcześniej podsmażyłam
Wersja ciekawa, ale ja bym spróbowała t tymi pomidorkami.
Albo jeszcze zielony groszek, było by kolorowo.
Jutro próbujemy na kolacje.
PozdrAwiam.)
Oby Wam smakowało, bo z tuńczykiem różnie bywa ;). Suszone pomidorki i kawałki drobno pokrojonej, ostrej papryki też mogą się przydać.
Było pyszne, bez pomidorków (mało czasu by obrać ze skórki hihi).
Ale za to z groszkiem. Ja gotuje pod upodobania mojego 6 letniego mężczyzny.
Kolorowo i bez zbednych skórek typy pomidorki, papryka itp.
Pozdrawiam.
Może i zmienię tę zieleń, na razie strasznie się zmęczyłam przesiadując po nocach nad nowym projektem strony, więc daję sobie chwilę na odpoczynek :D. A kartofelki są pysznościowe, to prawda :).
Jak z kartochlami, to dobre 😉 Fajna zapiekanka. Nowa strona też świetna. Podoba mi się. Co prawda zieleń mi tu nie pasuje, ale to zwykłe czepiactwo 😉
jak tu teraz ładnie 🙂
pozdrawiam 🙂
jakie tu dziś pyszne zdjęcia! i wystrój nowy! ja się piszę na taką kolację!