Oto pyszne polskie prażuchy ziemniaczane z dodatkiem pszennej mąki, które przygotowuje się w prosty sposób. Wymagają jednak krzepy i pomyśleć, że dawniej wyrabiało się je drewnianą pałką! Stąd też ich nazwa: kluchy pałką bite. Znane też jako lemieszki. Można podać je jako główne danie lub dodatek do obiadu. Klasycznie z cebulą i boczkiem podsmażonym na skwarki. Polane roztopionym tłuszczem. Zobaczcie jak zrobić prażuchy ziemniaczane krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg sypkich ziemniaków
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ziemniaki
- Najlepsza mąka do prażuchów to mąka pszenna luksusowa typ 550.
Jak zrobić
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
- 5 minut przed końcem gotowania odlewam niemal całą wodę (zachowuję!), zostawiając w garnku jedynie ok. 1 szklankę.
- Zasypuję całą powierzchnię ziemniaków i wody mąką i zostawiam do gotowania pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
- Gdy mąka się zaparzy, ubijam całość do gładkości, za pomocą ubijaczki do puree ziemniaczanego. Masa powinna być jednolita, bez grudek. W razie potrzeby konsystencję można regulować dodatkową wodą zachowaną z gotowania ziemniaków.
- Nakładam prażuchy na talerz za pomocą łyżki umoczonej w tłuszczu, formując jajowate kluski.
- Polewam tłuszczem i karmelizowaną cebulą, ewentualnie dodaję skwarki. Serwuję jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.