fbpx
Czytasz właśnie
Prażuchy ziemniaczane

Prażuchy ziemniaczane

Prażuchy ziemniaczane
5/5 (3)

Oto pyszne polskie prażuchy ziemniaczane z dodatkiem pszennej mąki, które przygotowuje się w prosty sposób. Wymagają jednak krzepy i pomyśleć, że dawniej wyrabiało się je drewnianą pałką! Stąd też ich nazwa: kluchy pałką bite. Znane też jako lemieszki. Można podać je jako główne danie lub dodatek do obiadu. Klasycznie z cebulą i boczkiem podsmażonym na skwarki. Polane roztopionym tłuszczem. Zobaczcie jak zrobić prażuchy ziemniaczane krok po kroku.

Prażuchy ziemniaczane - przepis

Prażuchy ziemniaczane

Najlepsze prażuchy ziemniaczane klasyczne, z gotowanych ziemniaków i zaparzonej z nimi mąki pszennej. Świetnie smakują z karmelizowaną cebulą oraz skwarkami!
4.75 z 20 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: prażuchy ziemniaczane
Liczba porcji: 10 sztuk (po ok. 100 g)
Kalorie: 79kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować ziemniaki
  2. Najlepsza mąka do prażuchów to mąka pszenna luksusowa typ 550.

Jak zrobić

  • Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
  • 5 minut przed końcem gotowania odlewam niemal całą wodę (zachowuję!), zostawiając w garnku jedynie ok. 1 szklankę.
  • Zasypuję całą powierzchnię ziemniaków i wody mąką i zostawiam do gotowania pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
  • Gdy mąka się zaparzy, ubijam całość do gładkości, za pomocą ubijaczki do puree ziemniaczanego. Masa powinna być jednolita, bez grudek. W razie potrzeby konsystencję można regulować dodatkową wodą zachowaną z gotowania ziemniaków.
  • Nakładam prażuchy na talerz za pomocą łyżki umoczonej w tłuszczu, formując jajowate kluski.
  • Polewam tłuszczem i karmelizowaną cebulą, ewentualnie dodaję skwarki. Serwuję jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 79kcal (4%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 3g (6%) | Sód: 126mg (5%) | Potas: 419mg (12%) | Fiber: 2g (8%) | Witamina C: 11.4mg (14%) | Wapń: 30mg (3%) | Żelazo: 3.5mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Prażuchy ziemniaczane - przepis
Prażuchy ziemniaczane – przepis

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
4.75 from 20 votes (20 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom