fbpx
Czytasz właśnie
Pstrąg z sosem śmietankowym

Pstrąg z sosem śmietankowym

Pstrąg na ostro

Bardzo dobra rybka… Bardzo dobra – pstrąg na ostro. Łagodny smak pstrąga świetnie komponuje się z superostrą papryczką, aromatem soku cytrynowego i delikatnym, rozpływającym się w ustach sosem śmietankowym. A sam pstrąg, jak każda ryba, jest dobry na wszystko :).

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Pstrąga natarłam solą, białym pieprzem i przyprawami, które do ryb pasują doskonale, a rzadko o nich pamiętamy: cynamon i gałka muszkatołowa to smaki, których warto spróbować, zwłaszcza że często są składnikiem gotowych mieszanek przypraw do ryb, a przecież taką mieszankę tak łatwo przygotować samodzielnie. Mocno skropiłam sokiem cytrynowym i usmażyłam na klarowanym maśle. Usmażoną rybę przyozdobiłam listkami mięty i posypałam drobno pokrojoną papryczką chili.

Ostra ryba, a do niej łagodny sos. Pstrąg na ostro będzie świetnie komponować się ze śmietankowym sosem z odrobiną mięty, a jeśli chcecie spróbować przygotować sos bez laktozy, gorąco polecam mój sos cytrynowo-czosnkowy.

Zobacz też
Gulasz węgierski

Pycha!

Pstrąg na ostro

Pstrąg z sosem śmietankowym

Doprawiony chili pstrąg z sosem śmietankowym z dodatkiem cytryny oraz świeżej mięty. Doskonały, smażony pstrąg z sosem cytrynowo-śmietankowym.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pstrąg z sosem śmietankowym
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 1 pstrąg (wypatroszony, bez łusek)
  • ½ łyżeczki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobniutko posiekany)
  • ½ cytryny (2-3 półksiężyce do dekoracji, z pozostałej wyciśnięty sok -> 1 łyżeczka odlana na sos)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (można zastąpić olejem kokosowym)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól, biały pieprz

Sos śmietankowy z miętą

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty (drobno posiekana)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu

Do dekoracji

  • ½ ostrej papryczki chili (drobno posiekana; można zastąpić szczyptą chili w proszku)
  • kilka listków świeżej mięty (drobno posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Ryba

  • Pstrąga nacieram przyprawami (jeśli korzystam z chili w proszku, posypuję nim rybę przed smażeniem; jeśli mam chili świeże, dodaję je dopiero jako dekorację) oraz czosnkiem i skrapiam sokiem z cytryny.
  • Smażę rybę na patelni, na średnim ogniu, z obu stron.

Sos śmietankowy

  • Śmietankę kremówkę podgrzewam z przyprawami i sokiem z cytryny, mieszając. Kiedy będzie bliska zagotowania, zdejmuję z ognia i mieszam z miętą.
  • Serwuję pstrąga udekorowanego miętą, papryczką i cytryną. Sos podaję do maczania, w osobnej miseczce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

5 komentarzy
  • Pozwolę sobie zapytać Cię od dość stary przepis. Chodzi mi właściwie o jeden jego fragment: „Pstrąga natarłam […] i gotową mieszanką przypraw do ryb.” Czy pamiętasz może jaką konkretnie mieszanką? Z doświadczenia wiem, że mieszanka mieszance nierówna i w znacznym stopniu potrafi wpłynąć na końcowy efekt.

    A pstrąga kocham miłością wielką, szczerą i gorącą, więc nie chciałbym dać mu niegodnego towarzystwa w postaci nieodpowiedniego zestawu przyprawowego 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom