fbpx
Czytasz właśnie
Ptysie

Ptysie

Ptysie

Ptysie z kremem, przysmak mojego dzieciństwa! Choć nie polecam ich jako regularnego deseru, bo to niemal sam cukier i biała mąka, można, raz na jakiś czas, np. z okazji Tłustego Czwartku, przypomnieć sobie ich smak. W czasach PRL przygotowywano je z zaparzanego ciasta i wypełniano kremem na bazie ubijanych na parze białek jajek i cukru. W takiej wersji sprzedawano je wówczas w cukierniach. Dziś można je czasem kupić z dodatkiem bitej śmietany. Ale wciąż trafiają się również te klasyczne. Zobaczcie jak zrobić ptysie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Ptysie można podać z różnym nadzieniem. Choć ja pokazuję to tradycyjne, to jest ono dość pracochłonne i nie polecam go początkującym cukiernikom domowym. Warto wcześniej poćwiczyć gotowanie syropu cukrowego na mniejszej porcji. Na początek najprościej, zamiast masy ubijanej na parze, przygotować nadzienie z bitej śmietany. Można pokusić się o udekorowanie ptysiów kawałkami świeżych, kolorowych owoców czy po prostu posmarować budyniem albo kremem jogurtowym, dzięki którym będą miały najmniej kalorii.

Zobacz też
Babka cytrynowa

Ptysie

Ptysie

Ptysie z kremem z piany z białek i syropu cukrowego ubijanym na parze czyli przepis na klasyczne ptysie polskie, takie jak z cukierni z dawnych lat.
4.60 z 20 ocen
Przygotowanie: 40 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 1 godzina 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ptysie
Liczba porcji: 8 dużych ptysiów (ok.) lub dwa razy więcej małych
Kalorie: 314kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto ptysiowe

  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka (duże)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Krem z piany z białek

  • szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • cukier puder

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W trakcie gotowania syropu cukrowego wolno do niego wkładać wyłącznie czystą, metalową łyżkę. Każdą kolejną próbę gęstości należy przeprowadzać czystą, suchą łyżką, co zapobiegnie krystalizacji cukru w syropie.
Więcej pomysłów na krem do ptysiów:
  1. Jak zrobić krem z bitej śmietany
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Jak zrobić krem jogurtowy

Jak zrobić

Ciasto na ptysie

  • Zagotowuję wodę z masłem i solą.
  • Zdejmuję z ognia i od razu zasypuję mąką. Ucieram szybko i dokładnie na najwyższych obrotach miksera.
  • Gdy z ciasta utworzy się błyszcząca kula, odstawiam do delikatnego przestudzenia, następnie wbijam po 1 jajku, dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego. Opcjonalnie można teraz dodać proszek do pieczenia.
  • Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam kółka ciasta (o średnicy ok. 8 cm) za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub nakładam za pomocą łyżki.
  • Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) i piekę przez 20-30 minut (w trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika). Wyrośnięte i złociste ptysie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.

Krem do ptysiów

  • Cukier i wodę z octem zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień tak, żeby całość nadal miała temperaturę wrzenia i gotuję do uzyskania syropu cukrowego 3 stopnia (z łyżki włożonej do syropu po wyjęciu będzie spływać gęsty syrop, formując na jej brzegu wiele pozawijanych nitek, tzw. piórko).
  • Za pomocą wilgotnego pędzelka silikonowego ze ścianki garnka ścieram ewentualne pozostałości zaschniętego syropu (zapobiegnie to krystalizacji cukru).
  • Zdejmuję z ognia, odstawiam.
  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Cienką strużką wlewam do piany syrop, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
  • Miskę z połączonymi składnikami masy umieszczam nad naczyniem z gotującą wodą (nie może być zanurzona w wodzie). Miksuję masę na średnich obrotach przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
  • Przekładam miskę z masą do naczynia z zimną wodą (może być zanurzona w wodzie). dodaję sok z cytryny i wanilię, miksując chwilę całość na małych obrotach.
  • Porcje upieczonego ciasta przekrawam wzdłuż na połówki i przekładam kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy lub szprycę. Wierzch posypuję cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Serving: 1duży ptyś (o średnicy ok. 12 cm) | Kalorie: 314kcal (16%) | Carbohydrates: 51g (17%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 101mg (34%) | Sód: 126mg (5%) | Potas: 134mg (4%) | Cukier: 39g (43%) | Witamina A: 355IU (7%) | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 44mg (4%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ptysie
Ptysie

Ciekawa jestem, na które nadzienie się zdecydujecie. Koniecznie dajcie znać, jak udały się Wasze ptysiowe wypieki!

Zobacz komentarze (0)
4.60 from 20 votes (20 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom