fbpx
Czytasz właśnie
Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Jeden z pierwszych deserów bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, których spróbowałam i pokochałam, to pudding z tapioki. Można zrobić go zarówno z tej drobnej, perlistej, jak i grubszej, a nawet z całkowicie sproszkowanej, chociaż uważam, że jego zaletą są te nieduże, lekko wyczuwalne grudki w masie. Jest równie prosty do zrobienia co klasyczny budyń, a jeśli dodatkowo dołoży się do niego jajko i masę świeżych owoców, mamy dobrze zbilansowany pod względem składników odżywczych, słodki deser. Serio!

Zobacz też: Więcej przepisów FIT

Jeśli macie ochotę, zamiast soku z limonki dosypcie kakao, a uzyskacie pyszny deser z tapioki w wersji czekoladowej. Poeksperymentujcie z dodatkiem innych owoców lub konfitur, frużelin czy polew. Pudding z tapioki jest na tyle uniwersalny, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Nadaje się nawet do przełożenia wegańskiego ciasta, gdy przygotujecie wersję bez dodatku jajka. Ekstra, prawda?

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki czyli deser z tapioką i mlekiem kokosowym lub innym, o łagodnym smaku. Do przygotowania z tapioką w kulkach lub kryształkach, podany z sezonowymi owocami, o posmaku limonki. Pyszny!
5 z 4 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: pudding z tapioki
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Pudding z tapioką

  • szklanki tapioki (kulki wielkości kaszy gryczanej lub jęczmiennej łamanej)
  • 400 ml mleka kokosowego (lub inne mleko roślinne albo zwierzęce)
  • ¼ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol o niższych indeksach glikemicznych i mniejszej liczbie kalorii; cukier można też zastąpić miodem lub syropem z agawy)
  • 1 jajko
  • ¼ laski wanilii (tylko wybrany miąższ; można zastąpić ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli
  • sok z 1 limonki (opcjonalnie)

Dekoracja (do wyboru)

  • świeże owoce
  • bakalie
  • listki mięty
  • polewa lub syrop
  • dżem lub konfitura

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić mleko kokosowe
  2. Przepisy na inne mleko roślinne

Jak zrobić

  • Tapiokę, mleko kokosowe i sól zagotowuję w garnku, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszam ogień do minimum.
  • Dosypuję cukier, podgrzewam jeszcze przez 5 minut i mieszam delikatnie od czasu do czasu.
  • W osobnej miseczce rozkłócam jajko.
  • Dodaję kilka łyżek puddingu do jajka i dokładnie rozkłócam.
  • Mieszankę jajeczną wlewam do pozostałego puddingu, dodaję sok z limonki i wanilię i mieszam całość. Podgrzewam przez ok. 3 minuty i zdejmuję z ognia.
  • Pudding podaję na ciepło lub schłodzony, przed podaniem dekorując wybranymi dodatkami.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak go podacie – dajcie znać w komentarzach :).

Zobacz też
Domowa musztarda

 

Pudding z tapioki
Pudding z tapioki
Zobacz komentarze (1)
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom