Jeden z pierwszych deserów bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, których spróbowałam i pokochałam, to pudding z tapioki. Można zrobić go zarówno z tej drobnej, perlistej, jak i grubszej, a nawet z całkowicie sproszkowanej, chociaż uważam, że jego zaletą są te nieduże, lekko wyczuwalne grudki w masie. Jest równie prosty do zrobienia co klasyczny budyń, a jeśli dodatkowo dołoży się do niego jajko i masę świeżych owoców, mamy dobrze zbilansowany pod względem składników odżywczych, słodki deser. Serio!
Zobacz też: Więcej przepisów FIT
Jeśli macie ochotę, zamiast soku z limonki dosypcie kakao, a uzyskacie pyszny deser z tapioki w wersji czekoladowej. Poeksperymentujcie z dodatkiem innych owoców lub konfitur, frużelin czy polew. Pudding z tapioki jest na tyle uniwersalny, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Nadaje się nawet do przełożenia wegańskiego ciasta, gdy przygotujecie wersję bez dodatku jajka. Ekstra, prawda?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding z tapioką
- ⅓ szklanki tapioki (kulki wielkości kaszy gryczanej lub jęczmiennej łamanej)
- 400 ml mleka kokosowego (lub inne mleko roślinne albo zwierzęce)
- ¼ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol lub erytrytol o niższych indeksach glikemicznych i mniejszej liczbie kalorii; cukier można też zastąpić miodem lub syropem z agawy)
- 1 jajko
- ¼ laski wanilii (tylko wybrany miąższ; można zastąpić ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
- szczypta soli
- sok z 1 limonki (opcjonalnie)
Dekoracja (do wyboru)
- świeże owoce
- bakalie
- listki mięty
- polewa lub syrop
- dżem lub konfitura
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić mleko kokosowe
- Przepisy na inne mleko roślinne
Jak zrobić
- Tapiokę, mleko kokosowe i sól zagotowuję w garnku, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszam ogień do minimum.
- Dosypuję cukier, podgrzewam jeszcze przez 5 minut i mieszam delikatnie od czasu do czasu.
- W osobnej miseczce rozkłócam jajko.
- Dodaję kilka łyżek puddingu do jajka i dokładnie rozkłócam.
- Mieszankę jajeczną wlewam do pozostałego puddingu, dodaję sok z limonki i wanilię i mieszam całość. Podgrzewam przez ok. 3 minuty i zdejmuję z ognia.
- Pudding podaję na ciepło lub schłodzony, przed podaniem dekorując wybranymi dodatkami.
Ciekawa jestem, jak go podacie – dajcie znać w komentarzach :).
Coś niesamowitego! Jutro z pewnością się za to wezmę i dam znać jak wyszło 🙂