Alternatywnie, zamiast ziemniaków, do obiadu można zaserwować inne warzywa, ugotowane lub upieczone i zmiksowane lub uduszone ręcznie, z dodatkiem masła lub oliwy, odrobiny soli i innych dodatków. Purée z selera to, obok purée marchewkowego, jeden z najłatwiejszych sposobów na pozbycie się ziemniaków z talerza, chociaż ciężko to sobie wyobrazić, będąc zwolennikiem purée ziemniaczanego.
Zobacz też: Więcej przepisów fit
Purée z selera pasuje do wielu diet. Jest niskokaloryczne, a jeśli przygotujecie je, gotując seler na wodzie bez dodatku mleka i miksując z oliwą zamiast masła, uzyskacie smaczną wersję wegańską. Zrezygnujcie z dodatku oliwy, dodając do niego odrobinę mleka kokosowego, a uzyskacie wersję beztłuszczową, polecaną przy niskotłuszczowych dietach.
Polecam spróbować purée z selera jako dodatek do jasnych mięs i ryb o łagodnym smaku. To dodatek z charakterem, o smaku mocniejszym niż delikatne ziemniaki. Jeśli wymieszacie je z odrobiną masła orzechowego, uzyskacie wersję dla prawdziwych smakoszy. Ciekawa jestem, która najbardziej przypadnie Wam do gustu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 selery (duże, ok. 500 g każdy; obrane, pokrojone w grubą kostkę)
- 3 szklanki mleka (w przypadku diety Dukana lub south beach należy wykorzystać mleko 0%; można zastąpić dodatkową wodą)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny (można zastąpić pastą z trawy cytrynowej)
- 4 łyżki masła (opcjonalnie; czubate; stopione; można zastąpić olejem roślinnym lub mlekiem kokosowym; w przypadku diety Dukana i south beach masła się nie dodaje)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Kawałki selera wrzucam do garnka z zagotowaną mieszanką wody, mleka i soli.
- Zagotowuję całość, następnie gotuję na średnim ogniu, pod przykryciem, do miękkości, przez ok. 30 minut.
- Odcedzam seler (nie pozbywam się mieszanki wody i mleka) i wkładam do blendera razem z masłem i sokiem z cytryny.
- Miksuję całość na gładko, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Konsystencję można regulować, wykorzystując mieszankę mleka i wody z gotowania.
Wartości odżywcze
Pyszne puree selerowe na co dzień lub w czasie diety. Ciekawa jestem, kto na stałe wprowadzi je do swojego jadłospisu – skusicie się? Dajcie znać, czy Wam smakowało!
Idealne przełamanie dla goloneczki w piwie. Dzięki
Ile wody?
Kara to ma smakować a nie się pisać dobrze masz dysleksję smakową moim zdaniem.pozdr.purèe pyszne?
A w którym momencie dodać ten sok z cytryny?
Przed zmiksowaniem :). Zaraz dopiszę, bo faktycznie nie ma o tym informacji w tekście. Dzięki za zwrócenie na to uwagi!
Przepyszne!!! Nawet nie myślałam, ze moje dziecko poprosi o dokładkę 😉
Słowo purée pisze się z akcentem w drugą stronę. Ponadto w języku polsku słowo puree zostało zaadaptowane i raczej używa się go w spolszczonej ortografii.
Dziękuję, faktycznie – nie zauważyłam, że źle dobrałam font :). Już poprawiam !